Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki peremde meydana gelen hasar nedeniyle, Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Yönetimi tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderilerek, Kanun Hükmünde Kararname ile Elazığ’ın yaralarının sarılması istendi.

KOCA: BİR DİZİ ÇALIŞMALARIMIZ OLDU

Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı Nafiz Koca, “24 Ocak 2020 tarihinde yaşadığımız deprem ile Elazığ’ın gördüğü zararların telafi edilmesi ve bundan sonra yeni bir yapılanmaya girme adına Elâzığ Basın ve Medya Cemiyeti olarak hukukçularımız araştırma yaptı. Yapmış olduğu araştırma ve inceleme neticesinde Elazığ’ın Afet Bölgesi ilan edilme konusu ile alakalı her hangi yeniş bir yasa değil de Başkanlık sistemi olduğu için Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni bir düzenleme ile KHK ile bir kararname çıkarıp Elazığ’a farklı bir yapılandırma kazandırması için bir dizi çalışmalarımız oldu. Çalışmalarımızı hukuk dili ile Av. Kemal Çelebi bey izah edecek” dedi.

ÇELEBİ: TARAFSIZ BİR ŞEKİLDE ELAZIĞ HALKININ BU ACILARININ PAYLAŞILMASI GEREK

Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Yönetim Kurulu Vekili Av. Kemal Çelebi, “Gelinen bu süreç içerisinde Elazığ ilinin şu an içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik şartlar ele alındığında hakikatten çok büyük bir yıkımla karşı karşıya olduğumuzu müsaide etmiş bulunuyoruz. Toplumda afet bölgesi kavramı üzerinde bir şey yaratıldı. Biz aslında böylesine acıların yaşandığı bu dönemde her türlü siyasi münazaraların üzerinde durarak objektif ve tarafsız bir şekilde Elazığ halkının bu acılarını paylaşılması gerektiğini düşünüyorduk ve bu düşüncemizi aynen bugünde muhafaza ediyoruz. Bu anlamda bundan sonra Elazığ’ın yeniden canlanması, ekonomik ve sosyal hayatın tekrar eski hâkline gelmesi hususunda cemiyetimizden uzun zamandır bir istişare toplantısı yapıyorduk” diye kaydetti.

ÇELEBİ: CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINA RESMİ OLARAK YAPMIŞ BULUNUYORUZ

Çelebi, yaşanan depremin ardından Cumhurbaşkanlığı makamına resmi başvuruda bulunarak, “Bu tür deprem felaketlerinde iller ile ilgili yapılan düzenlemeleri gözden geçirdik ve orada müsaide ettik ki 1992 yılında meydana gelen Erzincan depreminde o zamanki hükümetimiz 38-38 sayılı yeni bir yasa çıkararak o ilin yeniden ayağa kalması ve ekonomik ve sosyal hayatın yeniden canlanması için çeşitli özel önlemler alındığını gördük. Her ne kadar 72-69 sayılı bir yasa ile deprem ve benzeri afetlerde uygulanacak usul ve esaslar yasa ile hüküm altına alınmışsa da söz konusu yasa genel hüküm içinde olup bu hükümlerin büyük afetlerin olduğu yerde uygulanabilmesi için kesinlikle özel bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu aşikardır. 24 Haziran 2018 tarihinden itibaren ülkemiz yeni bir yönetim sistemine geçmiş bulunmaktadır. Bu sistemin en önemli avantajlarından biri de parlamenter sistem aksaklarının ortadan kaldırmak ve başkanlık sistemi ile olaylara en hızlı şekilde müdahale etmek, etkin şekilde karar mekanizması işletebilmek için Cumhurbaşkanımıza Başkanlık Kararnamesi çıkarma hak ve yetkisi verilmiştir. Cemiyetimizin uzun zamandır üzerinde durduğu hususta bu anlamda Elazığ’ımızın içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik çöküntüyü göz önüne alarak aynı şekilde ilimiz ile ilgili özel bir düzenleme yapılması hususunda Sayın Cumhurbaşkanımızın harekete geçmesidir. Az öncede zikrettiğimiz üzere Cumhurbaşkanımız bu tür olaylarda halkımızın başından beri her türlü özveri göstererek kamu kurum ve kuruluşlarımızı Elazığ’a yönlendirmiştir. Biz bu hassasiyetinden dolayı kendisine şükranlarımızı arz ediyoruz. Ancak içinde bulunduğumuz şarlar göz önüne alındığında Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu talebimizi de olumlu yaklaşacağına, makul karşılayacağına inanarak böyle bir başvuruyu dün itibariyle Cumhurbaşkanlığı makamına resmi olarak yapmış bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.