Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın destekleriyle Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında 22 milyonluk projemizin 11 Milyon TL olan kısmına hibe sağlanmış olup bu proje ile Odamız tarihinin en büyük hibeli projesine start vermiş olduk. İlimizin, kayısı, üzüm, çilek, elma, kiraz, ayva, şeftali, vişne, dut başta olmak üzere çok önemli yöreye özgü aromatik tatlarına sahip ürünleri mevcut. Bu ürünlerin yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülmesi ve böylelikle ilimizde sürdürülebilir bir tarım ekosistemi oluşturulması önceliğimizi oluşturuyor.

Proje kapsamında tarımsal eğitimlerin verilmesi, ar-ge ve inovasyonların yapılacağı loboratuvarlar, işleme tesisleri, paketleme ve tasarım merkezi gibi bir çok uzmanlaşış hizmet sağlanacaktır. Projemizi sahiplenen ve destek sağlayan Sayın Bakanımıza, Sayın Valimize, Proje ortağımız olan Elazığ Belediye Başkanımıza, İl Tarım Müdürlüğümüze teşekkürlerimi sunuyor, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Törende değerlendirmede bulunan Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve Projenin hibe sağlayıcısı Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. A.Vahap Yoğunlu, Elazığ adına çok önemli bir projenin başladığını, bu sürecin il tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişiminde dönüm noktası olacağını vurgulayarak, hayırlı olsun dileklerinde bulundular.

İmza törenin ardından Elazığ TSO Proje ve Yatırım Koordinatörü Osman Seçgin tarafından bir sunu yapılarak proje hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

SEÇKİN: PROJE İLE HEDEFLENEN VE BEKLENEN GELİŞMELER

Seçkin, projenin özetle “Bölgemizde üretilen yaş meyve ve sebze, kurutulmuş sebze ve meyveler başta olmak üzere gıda kodekslerine uygun hijyenik şartlarda işlenmesi, depolanması, pazara ulaştırılması, kalite iyileştirmelerinin yapılması, soğuk zincire dahil edilerek iç ve dış pazarlara ulaştırılması hedeflenmektedir.

Tarımsal ürünlerin ulusal ve uluslararası gıda kodekslerine uygun şekilde, yenilikçi yöntemlerle (IQF- Individual Quick Frozen – Bireysel Hızlı Dondurma) ve Freeze Dry (Liyofilizasyon veya dondurarak kurutma) katma değeri ve raf ömrü uzun ürünlere dönüştürülmesi için gerekli fiziki üretim ve çalışma alanları oluşturulacak, makine ekipman hatları kurulacak, depolama ve lojistik alanı ile sürekli eğitim ve danışmanlık merkezleri kurulacaktır” dedi.