Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları Elazığ’da meydana gelen yıkıcı depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Kanal Fırat Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu “Gündem Özel” programının canlı yayın konuğu olan Başkan Şerifoğulları, Elazığ’da meydana gelen depremin ardından yapılan ve yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI'NIN AÇIKLAMALARI ŞÖYLE;

Öncelikle ekranları başında bizleri izleyen hemşerilerime iyi akşamalar diliyorum. Depremde hayatlarını kaybedenlere Allahtan rahmet yaralılara da acil şifalar diliyorum.

Deprem olduğu anda EBUAŞ’ta toplantı halindeydim. Deprem olur olmaz AFAD’a gittik ve hemen sahaya indik, kriz masası oluşturduk, hemen bakanlarımız Elazığ’a geldiler. Koordinasyon merkezine başkanlık ettiler.

“SÜRECİ ÇOK İYİ BİR ŞEKİLDE YÜRÜTTÜĞÜMÜZE İNANIYORUM”

37 vatandaşlımızı yitirdik, o anki süre içerisinde vatandaşı çıkarma adına bütün ekiplerimiz, o anda sahadaydı. Ben bugüne kadar yapılan bütün çalışmalarda olan, sahada olan bütün kamu kurum çalışanlarına sonsuz şükranlarımı arz ediyorum.

Bakanlarımızla birlikte vatandaşlarımızın enkaz altında hızlı ve sağlıklı çıkarılması adına sahadaydı. Ondan sonraki süreçte vatandaşlarımızın çadırlara yerleştirilmesi için sahada olduk. Bu süre içerisinde Türkiye kenetlendi, tek yumruk oldu. Buraya gelen siyasilerimiz, bakanlarımız, Türkiye’deki bütün belediyeler, siyasi parti ayrımı yapmaksızın neler yapabiliriz adına bizlerle oldu, bugüne kadar da süreci çok iyi bir şekilde yürüttüğümüze inanıyorum.

Üç bakanımızın Elazığ’da olması bizim için çok büyük şanstı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Elâzığ’da olması bizim için bir şanstı, her gün toplantı yaparak, bir taraftan vatandaşımızın yaralarını sarmaya, bir taftanda şehrin planını yapmaya çalışıyorduk. İçişleri Bakanımız ve Sağlık Bakanımızın burada olması bizler için şanstı. En büyük şükranı ve teşekkür de Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmek istiyorum.  

“10 ŞUBAT TARİHİNE KADAR BİR MİLYON VATANDIŞIMIZI ÜCRETSİZ TAŞIDIK”

Elâzığ Belediyesi olarak bizlerde ilk andan itibaren sahadaydık. En büyük teşekkürü hak eden birimlerimizden biri itfaiye müdürlüğü, depremin ardından hemen beş dakika sonra yıkılan binalardaydılar. 48 saat fazla uyumadan, Vatandaşlarımıza yardım ulaştırma adına, sahadaydı. Fen işleri, park ve bahçeler ekibimiz, molozları kaldırmak adına sahadaydı. Toplanma merkezlerini oluşturduk, Kültürpark’ta lokanta ve kafeteryalarımızı vatandaşımıza açtık ve vatandaşımıza çay çorba ikram etti. 10 şubata kadar bir milyon vatandaşımızı ücretsiz taşıdık.. Vatandaşlarımıza dokunmaya ulaşmaya çalıştık. Çocuklarımız için etkinlikler, psikososyal destek ekipleri oluşturduk. Bundan sonraki süreçte de sahada olmaya devam edeceğiz. O süreçte belki en az uyuyan ve en erken sahada olan bizlerdik. Bakanlarımız 23 gün boyunca sahada oldular, bizlerle istişarede bulundular.

“MUHTARLARIMIZ DA BÜYÜK BİR SINAV VERDİLER”

Vatandaşlarımız iki üç gün tamamen canının derdinde ve yakınlarının enkaz altında kurtarılması için dua ediyorlardı. Vatandaşımız devletimizin elini hep yanlarında hissetti. Bu süreçte eksikliklerimiz olmadı mı tabii ki oldu. Elazığ’a 23 bin çadır dağıtıldı. Vatandaşlarımızın eksikliklerinin giderilmesi için sahada olduk. Bizler gezerken, aldığımız notların sorunların çözülmesine yardımcı olduk, vatandaşımız rabbim devletimize zeval vermesin sözünü söylediler. Her muhtarlığa uğradık, muhtarlıklar ana baba günüydü. Muhtarlıklar üzerinden sorunları alıyorduk, muhtarlarımızda büyük bir sınav verdiler. Devletimiz kesinlikle milletinin yanındaydı, bunu insanlarımıza hissetti, vatandaşımız da bu konuda hep memnuniyetini dile getirdiler.

“DEPREMDE SİYASET YOKTU”

Depremde siyaset yoktu, herkes depremin izlerini bir an önce kaldırmak için çalıştık. Bundan sonrasında da şehrimizin planını çok iyi yaparak, vatandaşımıza yaşanılabilir bir şehir bırakmayı hedefliyoruz.

“VATANDAŞLARIMIZ YAPILAN YARDIMLARDAN MEMNUN”

Vatandaşlarımız bu süreçte, devletinin, milletvekillinin belediye başkanının yanında olmasını istiyor. Allaha çok şükür biz on aydır bu şehirde görev yapıyoruz ve biz on aydır sahada görev yapıyoruz, kapalı kapılar ardından siyaset yapmayacağız söylemlerinde bulunuyorduk. Bugün geldiğimiz noktada da vatandaşımızın bizlere olan sevgisini çok rahat bir şekilde görebiliyoruz. Vatandaşımız yapılan yardımlardan da devletinden de ziyadesiyle memnun.

“BASIN KISMINI BİRAZ İHMAL ETTİK”

İlk on gün içerisinde basın kısmını biraz ihmal ettik, her gün birimizin basına çıkıp vatandaşımızı anlatmamız gerekiyordu. Bizlerde Elâzığ’daki vatandaşlarımızı aydınlatabilme noktasında, bir gece iki de bir gece üç de farklı noktalarda vatandaşlarımıza seslenmeye çalıştık: sizlerde çok güzel bir sınav verdiniz, vatandaşın sesi oldunuz, sizlerde vatandaşın taleplerini gece gündüz iletmek adına sahadaydınız bende sizlere teşekkür ediyorum.

“CHP ESKİ MİLLETVEKİLİ BERHAN ŞİMŞEK’İN İFADELERİ BİZLERİ ÜZDÜ”

Yorumlara üzüldüm. Depremin verdiği şok, vatandaşlarımız hayatını kaybetmiş saatlerce yıkılan binaların alanlarında bekliyoruz, sahadayız, çadırlarda oluyoruz, bunları yaparken, tabii CHP eski milletvekili Berhan Şimşek’in ifadeleri bizleri üzdü, tabi ben o zaman sahadaydım, bana söyledikleri anda bizde sahada olduğumuzu kendisine ifade ettik, tabi onların hayatları hep otel odalarında geçmiş, bizler montumuzla botumuzla sahada gezince bizleri fark edememişler.

“ALTYAPI ÇALIŞMALARIMIZA BAŞLAYACAĞIZ”

Bu depremden etkilenecek kurumlardan biri Elâzığ belediyesi geliyor.  Belediyenin borç durumunu açıklamıştık. 620 Milyon borçlar devralmıştık ama bu projelerimizi engellemeyecek demiştik. Projelerimizi hayata geçirmeye başlamıştık ama depremler birlikte sıkıntı yaşayacağız. Bakanlıklarımız görüşmelerimiz oldu, destek verecekleri konusunda sözleri aldık. Nakit yardımlar ve hibelerle ilgili sözler verildi. Çok sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. 20 bin civarında konut yıkılacak. Kanalizasyon konusunda ciddi sıkıntılar var. Patlaklar var. Bu nedenle tazyik sorunundan dolayı bazı konutlarda su sıkıntısı yaşanıyor. Bakanlıklarımız bizleri rahatlatacak destekler verecektir. Altyapı çalışmaları konusunda sona gelmiştik, bunu hafta sonu alacağımız kredi ile altyapı çalışmalarımıza başlayacağız. Kaynaklarla yardımlarla hibelerle rahat bir nefes alıp, hizmetlerimize devam edeceğiz.

“ESNAFIMIZI RAHATLATMAK İÇİN TALEPLERİMİZ OLDU”

En büyük korkularımızdan biri nitelikli güç vermek. Zor günler geçiriyoruz. Bir yıl bir buçuk yıl sıkıntı yaşayacağız. Bu deprem birçok insanı ve sektörü etkileyecektir. Bu depremin etkilerinden kurtulmak için sımsıkı kenetlenmemiz lazım. Şehrimizin işadamları esnafları bu şehri terk etmemesi için çözümler üretmemiz gerekiyor. Esnafımızı rahatlatmak için taleplerimiz oldu. Bu taleplerin bir kısmı oldu, bir kısmının da gerçekleşmesi için takibini yapıyoruz. Son günlerde TOKİ’de yapılacak olan işler söz konusu, bu işleri Elazığlı müteahhitleri ve işadamlarının yapması için taleplerimiz söz konusu oldu. Bundan sonraki süreçte Elazığ’da yapılacak olan 20 bin konutta Elazığ’ın kazanması için çaba sarf ediyoruz. Para ve kaynağın şehirde kalmasını biliyoruz ve bu konu da sürekli dile getiriyoruz. Göçü durdurmamız lazım.

“ŞEHRE YATIRIMCI GELMESİ LAZIM”

Göçün durdurulması için şehre yatırım gelmesi için Elazığlı firmaları ziyaret etmiştik. Çağrılarda bulunmuştuk, bir noktaya gelmiştik, tekstil fabrikası ile 15 bin kişinin çalıştırılması ile ilgili önemli bir noktaya gelmiştik. Ama deprem beklenmedik bir durum, bundan sonrada görüşmelerimiz devam edecektir. Bu görüşmelerimiz devam edecek, şehre yatırımcı geleceğine inanıyorum.

“DEPREMİN BOYUTUNU HASAR TESPİTİNDEN SONRA GÖRDÜK”

Depremin ilk anı çok ciddi ve şiddetliydi, ben arkadaşlarımıza toplantıdaydık, biz o şiddette birçok binanın yıkıldığını düşündük, AFAD yetkilileri üç binanın yıkıldığını söyleyince biraz rahatlamıştık, o an depremin yüzünü göremedik, asıl depremin ağır ve büyük bilançosunu bina tespitlerinden sonra gördük. Elazığ’ın tamamında yıkık 479, Ağır hasarlı 20 bin 885 binamız var. Elazığ merkezde de 38 bina var… Ağır hasarlı 7 bin 90 binamız var. 20 bin konut yapılması planlanıyor.

“YEMİŞLİK BÖLGESİNDE OLMASINI SÖYLEYEN BENİM”

Çevre ve şehircilik bakanımız ile birlikte her mahallede her sokakta planlamayı birlikte yaptık. Yemişlik bölgesinde rezerve alanı öneren benim, özellikle yemişlik bölgesinde olmasını söyleyen benim. Birlikte gidip baktık ve bakanımız yemişlik mevkiini beğendi ve onayladı. Yine Zafran Mahallesi, ciddi manada talep olacak yerlerden biri. Yine Sanayi Mahallesinde Çatalçeşme Mahallesinde rezerve alanı oluşturulması oradaki bölgeleri de rahatlatacak. Ben iddia ediyorum şehrin en batısında oturan insan oturur ve kesinlikle beğenir bu rezerve alanların belirlenmesinde çok ciddi katkımız oldu. Mustafa paşa mahallesinde sınırlar her gün büyüdü. Hasar tespit yapılınca bin beş yüz konuta kadar oluştu.

“ŞEHRİN YAPI STOKU YENİLECEK

Yine Mustafapaşa mahallesinde köprünün olduğu kısımdaki binaların yıkılması ile şehrimize yeni alanlar oluşturulması için o alanda da çok önemli. Sürsürü, Aksaray ve Kesirik Mahallelerinde yerinde dönüşümü ile ilgili talebimiz oldu, oralarda kentsel dönüşüm ile çalışmalar olacak. Planlamalar yapıldıktan sonra şehrimiz genişleyecek, büyüyecek, eski yapı stoğu yenilenecek. Tek sıkıntımız şehir merkez, Nailbey ve İzzetpaşa mahallemiz. Kentsel dönüşüm çalışmaları ile buraları rahatlatacağız. Abdullapaşa Mahallesinde de 2 bin 500 konut yapılması planlanıyor. 

“BAKANLARIMIZDA GİTTİKTEN SONRA TAMAMEN YÜK BİZİM SIRTIMIZDA OLACAK”

Tamamen bakanlık yürütüyor süreci. Bizlerde katkı sunuyoruz. Gerekli belge, bilgi doküman ne varsa veriyoruz. Şehri en iyi bilen bizleriz. Bakanlarımızda gittikten sonra tamamen yük bizim sırtımızda olacak. Bu noktada fikirlerimizi söylemekten imtina etmiyoruz. Sayın bakanlarımızda hiç bize yok demediler. Fikirlerimizi de kabul ettiler. Ağır hasarlı binalar kesinlikle yıkılacaklar. Orta hasarlı binaların güçlendirilip oturulması ile ilgili bir durum var.

“ORTA HASARLI BİNALARLA İLGİLİ SÜREKLİ İSTİŞARE ETTİK”

En büyük problemlerden bir tanesi orta hasar. En fazla sıkıntıların olduğu bize çok fazla talebin iletildiği durum ev sahiplerinden gelen konuklar. Ağır hasarlar kesinlikle yıkılacak. Orta hasarlarda afet kanunu var. Onlarda hepsi kanunla yazılmış. Orta hasarlarında güçlendirildikten sonra evin içine girilmesi noktasında çok net ifadeler var. Bizlerde her gittiğimiz yerde orta hasar var ne yapmalıyız dediler. Oturmayacaksınız. Artçılar oluyor. Vatandaşlarımız korkuyor. Orta hasarlı binaların ağır hasarlı sayılması veya az hasarlı sayılması söz konusu değil.  Devletimiz milletini düşünüyor. Ama orta hasarlarında tamamının ağıra dönüştürülmesi noktasındaki bizlerin onlara sunduğu talepleri de gerçekleştirme fırsatlarının olmadığını ifade ettiler.  

“BU YENİ BİR ŞEY DEĞİL”

Afet kanunundaki kapsamın, kavramın değiştirilmesi ile ilgili, kafa yorulup düşünülmesi gerek konulardan bir tanesi. Bu yeni bir şey değil. En son Van depreminde uygulanan bir durum. 27 bin TL verilerek vatandaşların evlerini yeniden yapması için verilen bir yardım olacak.

“BU KARARI VATANDAŞ VERİRKEN BİZDE KOLAYLIK SAĞLAYACAĞIZ”

55-60 bin civarında bir bedelle güçlendirileceğini bize söylediler. Bu noktada kararı vatandaş verecek. Binalarını güçlendirecekler mi ya da üzerlerine 100 bin lira verip evini yenileyecek mi? Bu kararı vatandaş verirken bizde kolaylık sağlayacağız. Bununla ilgili bakanlarımıza konuyu ilettik. Çalışmalar devam ediyor. Bu noktadaki görüşmelerimiz devam ediyor. Bir an önce o eski 40 yıllık binaların yenilenmesi çok önemli. Bu noktadaki çalışmalarımız devam edecek. İnşallah vatandaşlarımız devlet tarafından sağlanan kolaylıkla bu binalarını yenilerler. Çok net bir şekilde ifade etmemiz konu ağır hasarların yıkılması konusu.Bu binalar yıkılırken bazı binaların yerinde yapılması bazı binaların da rezerv alanlarda yapılması.

“YEMİŞLİK’TE EKSTRADAN 5 BİN KONUT YAPILACAK”

İstediği yerden seçme hakkına sahipler. Yemişlikte ev sahibi olmak istiyor, hak sahibi olmak istiyor. Oradan hak sahibi olmak isterken kendi yerinde de yine kendinin olacak. Ayrıca bize arsanı satıp yeni yer alıp aradaki farkı ödemesi durumu da olabilir. 460 konut yapılacak. Mustafapaşa mahallesinde bin 500 ün üzerinde konut yapılması planlandı. İnşallah çok kısa süre içerisinde ihalesi yapılacak. Yemişlikte ekstradan 5 bin konut yapılacak, sosyal konut projesi üretilecek. Az hasarlı, orta hasarlı veya kiracı olan vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmesi için sosyal konut projesi var. Zafran mahallesinde 2 bin yapılacak.

“ABDULLAHPAŞA’NIN TAMAMI KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMEYECEK”

Abdullahpaşa mahallemizde çok fazla ağır hasar var. Ciddi bir sıkıntı var. Abdullahpaşa’nın tamamı kentsel dönüşüme girmeyecek. Bakanımız da burada sakinlerle bir toplantı yaptı. Orada bakanımız da proje sınırlarını çok net bir şekilde söylemişti. Vatandaşlarımız da yeniden yapılmasını talep etmişlerdi. Çoğunlukla orta hasarlılar bunu söylemişti. Orada hazine arsaları var. Oranın olmamasının sıkıntısı da o arsalar. Bakanımızla görüştük. O arsaların belediyeye verildiği taktirde ya da cüzi rakamlarla verildiği taktirde çözebileceğimizi söylemiştik. Bakanımız da orada müjdeyi ver. Biz bunu belediye eliyle olmasını sağlayacağız dedi. Orada vatandaşlarımıza müjdeyi verdi. Abdullahpaşa çok rahat çözülür inşallah hiç sıkıntımız yok. 

“ABDULLAHPAŞA’NIN SORUNU ÇOK KOLAY ÇÖZÜLÜR”

TOKİ’nin yapacağı 2 bin 500 konutluk alan içerisinde Batı Sitesi yer almıyor. Abdullahpaşa’da 5 bin konut var. Eski yapıların olduğu alanlarda yaklaşık 5 bin ev var. Yaklaşık 2 5in 500 konut TOKİ tarafından dönüşüme tabi tutulacak. Geriye kalan trafodan opete kadar olan alanda da yaklaşık 2 bin 500 konut var. Oranın dönüşümü de biz çalışıyoruz. Belediye eliyle bizler yapabiliriz veya o arsalar vatandaşlara verilecek Abdullahpaşa’nın sorunu çok kolay çözülür. Çünkü mevcut Abdullahpaşa’daki evlerin sadece konutların olduğu alanlar vatandaşın. Kalanalar hazine arazisi. Oraların satılması çok büyük bir maliyetle olacak. Bakanımız büyük bir jest yaptı. Oradaki hazine arazilerini ya çok uygun fiyatla ya da belediyeye verecek biz yapacağız.

“EN ÖNEMLİSİ ŞEHİR MERKEZİNDEKİ PLANLAMA”

2016 yılındaki revize imar planında yapılmış olan plan 8 kat. Orada TOKİ 2 bin 500 konut üretecek. Zemin artı 5 olarak düşülüyor. Yapılacak binaların yüksekliğinin yüzeye uygun olması lazım. Biz bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz. O dönüşümü sağlayabilecek zemin artı beş, hazine arazileri de verilirse oraları vatandaşımız müteahhite vererek bir kısmını da cebinden verebilir. Vatandaşlarımız o parayı 2 yıl sonra başlayarak faizsiz olarak ödüyorlar. Ben yaptırırım üstüne de para alırım mantığı zaten iyi değildi şimdi hiç olmayacak. Yapılacak konutlar arasında Hicret Mahallesi’nde yerinde yapılacak projelerimiz var, Gümüşkavak Mahallesi’ne bakanımızla gittik. Bakanımızın vermiş olduğu konutla 250 konut yapılsın. Gümüşkavak’a ya yerinde ya rezerv alanda yeni yer yapılacak. Aksaray Mahallemize yeni alan yapılacak.

En önemlisi şehir merkezindeki planlama. Oradaki mahallelerle ilgili imar çalışması yapıyoruz. Bu çalışmalar dönüşümü hızlı sağlayacak noktada bu tür kolaylıkları sağlayacak çalışmaları inşallah meclisimize getirip orada meclis üyelerimizin oylarına sunacağız. Artık bir an önce şehrin inşaat sektörü hızlı hareket eder. Bir taraftan TOKİ çalışır bir taraftan diğer firmalar. Daha sonrasında müreffeh bir şehir haline geliriz.

ORDUEVİ TAŞINACAK MI?

Seçim öncesi en önemli gördüğümüz projelerden bir tanesi ordu evinin kaldırılması ile ilgiliydi. Biz net söz almadan projemize koymak istemedik. Ben cumhurbaşkanımıza bir projede imzalatmıştım. Orduevinin yerine otopark yapılması ile ilgili bir görsel hazırlamıştık. Sunduk Cumhurbaşkanımızda gerekli talimatları verdi. Milli Savunma Bakanımıza söylenmesini istedi. Bu noktaların ne kadar güzel olduğu noktasında şehir bahçesi yapılması gerektiğini ifade ettik.

Süleyman bakanımızla ve Murat Bakanımızla orduevinin oradan kaldırılması ve oraya kent meydanı yapılması ile ilgili görüşmemiz olmuştu. Sıkıntılı bir süreç ve zaman alacak bir süreç Çünkü hemen yeni bir ordu evi yapmamız söz konusu değil. Kaldırılacak yerler neresi derseniz ben ordu evi derim, çimento fabrikamız derim.

“BAKANIMIZ BİZE SINIRSIZ KREDİ VERECEĞİNİ SÖYLEDİ”

Biz söz sahibi olmak istiyoruz. Çalışmamızı yapıyoruz. Kar beklemiyoruz. Zarar da ettirmek istemiyoruz kurumumuzu. Malum borçlu bir belediye. Biz bu noktada baba baş çıkarabileceğimiz bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bakanımız bize sınırsız kredi vereceğini söyledi. Tavsiyelerini söyledi. Bu bizim için kentsel dönüşüm işçin bir fırsat. Bu noktada çalışmalarımızı yapacağız. Biz yapmazsak bile mutlaka oradaki hazine arazileri vatandaşlara verilecek vatandaşlar müteahhitlerle anlaşacak Abdullahpaşalı vatandaşlarımız evlerine kavuşacak. Acil yıkılacak binalarımız farklı yapılıyor. Ama kentsel dönüşüm biraz daha farklı. Kentsel dönüşümde bina değerlendiriliyor, arsa değerlendiriliyor. Yeni yapılacak ev ile eskisinin maliyeti karşılaştırılıyor farktan düşülüyor. Bu önemli ve vatandaşın işini kolaylaştıracak bir şey.

“İLK GÜNDEN BERRİ SAHADA BU PROBLEMİ GÖRÜYORUZ”

O bölgede bir çalışma yapılıyorsa her türlü orta hasarlı binayı da o projeye dahil ediyorlar. Bizim gördüğümüz her türlü problemi bakanlarımıza iletmek boynumuzun borcu. İtiraz süreçlerimiz başladı. Vatandaşlarımız orta hasarlı binalardan içi mutmain değil. Ben burada oturamam içim rahat değil diyerek; okul belirledik. Vatandaşlarımız gidip itiraz ederlerse yeniden kontrol edilecek. Bakanlığımız çok iyi bir çalışma yaptı. Bin 30 eleman ile Türkiye’den yetkililer getirtilerek çalışmalar yapıldı. İlk günden berri sahada bu problemi görüyoruz. Vatandaşımızın tepkisi; teknik elemanlar gelip çekiçle baktı, dışarıdan baktı gibi. Ama herkes teknik eleman, teknik mühendis. Oraya kesin bakmadan ne ağır der ne de az der. Ama içi vatandaşımızın rahat etmiyorsa tekrar müracaat etsin, dilekçesini versin. Süreç devam edecek.

“BU PROBLEMİ DE ÇÖZERLERSE BİR SORUN KALMAYACAK”

Numarataj noktasında sıkıntımız var. nüfusmakta sıkıntı var. Çevre ve Şehircilikin yaptığı sistemde bir sıkıntı var. Numarataj sistemimizin çok sağlıklı olmadığını ifade etmek istiyoruz. Bu problemin olmadığını ben aday olmadan görmüştük. Vatandaşlarımız bakarsa biz zaten numarataj sisteminin yenilenmesini projelerimize koymuştuk. Ekipleri şu anda geldi sahadalar. Bu uyumsuzluğu ortadan kaldırmak için, binayla adresi, şahsı ve tapudaki sorunu çözmek için çalışma içerisindeler. Çoğunu bitirecekler. Yüzde 90 tamamlandı. Çok az kaldı. İnşallah bu problemi de çözerlerse bir sorun kalmayacak.

“AKSA’DAN BU TALEBİ İSTEMELERİ NORMAL”

Vatandaşın haklı bir talebi var Sonuçta bir afet yaşamışız. Ticaretimiz durma noktasına gelmiş. Bu süreçte vatandaşımızın yanında olmamız lazım. Her türlü kolaylığı yapmamız lazım. 26 gündür devam ediyor. Sosyal tesislerimi vatandaşlarımızın hizmetinde. Yaklaşık 20 gün boyunca vatandaşlarımızı ücretsiz taşıdık. Aş evleri kurduk. Oralarda vatandaşlarımızın yeme içme, gıda noktasında Elazığ Belediyesi olarak yanlarında olduk. ASKA’dan da bu talebi istemeleri normal. Süleyman bakanımızla görüştük. O da görüşmeler yaptı. İnşallah çözüm olacak. En çok karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi doğalgaz faturalarının çok fazla gelmesi. Çekirdek aileden büyük aileye geçtik. Herkes 3-4 ev aynı yerde kalmaya başladı. Bu biraz zamanlı olabilir. Evlerin yapılmasının Aralık ayında bitmesi planlanıyor. İhalelere 200 gün süre konuluyor. Ve inşallah Aralık ayında da vatandaşlarımız yeni konutlarında oturacaklar.

“SU FATURALARI 3 AY ÜCRETSİZ OLACAK”

Ben buradan müjdeyi vermek istiyorum. Mart Ayı meclis toplantısında 3 ay boyunca su faturalarının ücretsiz olacağının müjdesini vermek istiyoruz. Bir ayın bedeli Elazığ Belediyesi’ne 3 buçuk, 4 milyondur. Ama vatandaşımızın canı sağ olsun. Biz elimizden geleni yapacağız. Biz Elazığ Belediyesi olarak 3 ay su faturası borcu almayacağımızı buradan beyan edelim. Vatandaşlarımız en azından 3 ay boyunca su faturasıyla uğraşmazlar. AKSA’dan da bu güzelliği bekliyoruz. Vatandaşlarımız her zaman devletimizin yanındanız. Bunun yanında da devletimizin bazı kurumlarının da vatandaşlarımıza bazı güzellikleri yapmalarını bekliyoruz.

“İNŞALLAH AKSA’DA DOĞALGAZ KONUSUNDA BUNU YAPAR”

Biz vatandaşlarımız hizmet için buradayız. Vatandaşlarımızın işini kolaylaştırmak için buradayız. Vatandaşlarımızdan aldığımız destek onlara hizmet olarak hep geri döndü bundan sonra da geri dönecektir. Biz bu saatten sonra giderimiz çok fazla olmasına rağmen vatandaşlarımızın yanında olacağız. İnşallah AKSA’da doğalgaz konusunda bunu yapar. Vatandaşlarımız konteyner kentlerde kalana kadar bir şekilde biz vatandaşımızı sırtımızda taşıyacağız. Bir şekilde hep onların yanında olacağımızı söylüyoruz. Yanlarında da olacağız. Kartlı olan su sayaçları ile ilgili çalışma yaparız. O noktada imtina etmeyiz.

“BAKANIMIZA DEDİM Kİ BEN BU ŞEHRİ BÖYLE ALMADIM”

Dişinden tırnağından ayırmış. Gariban insanlar var, emekli insanlar var. 40 yıl çalışmış, biriktirmiş arttırarak bir ev sahibi olmuş. O evi kaybetmiş. Bizlerde bakanımızla gezdiğimiz zaman özellikle çevre ve şehircilik bakanımızla gezerken duygusallaştık. Bakanımıza dedim ki ben bu şehri böyle almadım. Bakanımız hep bize moral veriyordu. Biz de vatandaşımıza moral verelim. Rahat olsunlar. Biz vatandaşımızın yanındayız. Biz bu süreci hep birlikte el ele omuz omuza vererek güzel bir şekilde çıkacağız. Ben bu noktada devletin bütün siyasi kurumlarına, siyasi partilerine çağrıda bulunmak istiyorum; bugün siyaset zamanı değil. Gelin ipin ucundan sizde tutun. Fikrinizi belirtin. Bazen görünce üzülüyoruz ben sahadayım sen yoksun muhabbeti yapan kurum olarak bizi yıpratmaya çalışan siyasiler var. Biz Elazığ’ın yanında olacağız. Bu süreci hep birlikte atılacağız. Bir yıl sonra Elazığ’ın durumu ile ilgili sevinçten gözümüz dolacak. Bu sorun bu problem çözülmeyene kadar bizler koşturacağız, bizler uyumayacağız. Hemşehrilerimizin yanında olacağız. Bir kez daha bunun taahhütünü hemşehrilerimize vermek istiyorum.

Rüstempaşa’yı unutmadık. Özellikle bakanımızı götürdük. Oradaki olanla ilgili bütün bürokratlar yapılan çalışmayı bitirmek üzere. Orada ticari dükkanlar. Var. Oradakiler 1 yıl sıkıntı yaşayacaklar. Orası da inşallah kısa bir süre içerisinde yıkılıp yapılır. Hem konut sahiplerine hem dükkan sahiplerine verilir. Rüstempaşa’da yenilenir.

“FAHRİ ELAZIĞLI OLDULAR”

KOSGEB kredileri, kooperatiflerinin verecekleri krediler. Bir noktada esnafımızı tatmin etmedi ama bu rakamların daha yukarıya çekilmesi veya daha önceden kredi çekmiş vatandaşlarımızın kredilerinin ötelenmesi bizi ve vatandaşımızı rahatlatır. İnşallah bir an önce alınır. Çünkü vatandaşımız bir an önce bu kararların alınmasını istiyoruz. Burada da hem bize hem milletvekillerimize görevler düşüyor. Sayın valimizle sürekli beraberiz. O da gecesini gündüzüne katmış. Milletvekillerimiz her gün sahadalar. Bizimle birlikteler. Bakanlarımızı anlatmaya gerek yok. Fahri Elazığlı oldular. Türkiye tarihinde görülmemiş bir olay. 3 bakanın 3 saat içinde Elazığ’a gelmesi. Bakanlarımızın her türlü sorunla ilgilenmesi, tayin, terfi, atama, iş her türlü işlerimizle ilgilenmesi. Ben özellikle Süleyman Soylu ve Murat Kurum Bakanlarımız sonsuz teşekkür ediyorum. TOKİ Başkanı, başkan yardımcıları hep buradalardı. İnşallah sorunu çözmeden de gitmeyecekler. Bizler çalışmalarımızı farklı mahallelerde yaptık. El birliğiyle devletimizin sıcak yüzünü göstererek buraya kadar geldik.

“YAPILAN REVİZE İMAR PLANI, ÇIKAN DEDİKODULAR HEPİMİZİN MALUMU”

Nailbey Mahallesi’nde bitişik nizam olan binaların hiçbiri yıkılmadı, Yurt dışına baktığımızda da hep bitişik nizam. Biz bu şehirde yaşıyoruz.  Yapılan revize imar planı, çıkan dedikodular hepimizin malumu. Göreve gelir gelmez, imar planını açmazlarını, sorunlarını nasıl çözebiliriz diye fikir alışverişlerinde bulunduk. 2016 yılındaki imar planını karalamıyorum, kötülemiyorum, o planın açmazlarını, yapılamayacaklarını aşmak için yenilikler yapıyoruz. İşlenmeyecekleri işleyebilmek adına bir çalışma yapıyoruz. Biz bu çalışmayı yaparken de ilgilileri toplayarak, fikir alışverişlerinde bulundum. Şehir plancıları, siyasi parti temsilcileri ile bir araya gelip tek tek görüşlerini aldım. Daha sonra ekip kurarak, dört şehir plancılarımızla birlikte bir çalışma başlattık. Bu çalıma bize tamamen STK’lar ve şehir plancılarının verdiği bilgiler doğrultusunda çalışmaya başladık.

“YAPILANLAR SÖYLENENLER KAYIT ALTINA ALINMIŞ”

Bu plan bizim ve müdürlerimizin ortaya çıkardığı plan değil, tamamen şehrin ilgili STK’ların görüşleri ile yapılmış bir çalışma. Bu katılımcı belediyeciliğin ne kadar güzel yürüttüğümüzün bir göstergesi. Bugün depremle birlikte daha hızlı hareket etmek istiyoruz. Bu depremle birlikte hızlıca meclise getirilmiş bir çalışma değil, o gün yapılanlar söylenenler kayıt altına alınmış, hangi STK, hangi siyasi parti il başkanı ne söylemiş hepsi kayıt altına alındı.

“NAİLBEY’DE TEK BİR ÇİVİ ÇAKILMAMIŞ”

2016 yılında yapılan revize imar planı ada bazlı planlanmış, bugüne kadar Nailbey’de tek bir çivi çakılmamış, tek bir bina yapılmamış, sorunsuz işleyen yerlere dokunmayacağız, sorunlu olan yerlere de kültür, sanayii, İzzetpaşa Mahallesi’nde ada nizamından bitişik nizamda dönülsün denildi, yatay mimariye dönülmesi için tanınan bir hak var. Nailbey mahallesi blok 10 kat 12 kat bu katları düşürmek için vatandaşın hakkını da koruyabilmek için bitişik nizama dönüşmek istiyoruz.

“YENİDEN BU ŞEHİRDE BİR KAOS OLUŞTURULMAYALIM…”

Ben her gün iki üç şehir plancısı, siyasi parti temsilcileri ile görüşüyoruz. Meclis üyelerine, paftaları, plan notlarını verdik, incelemelerini istedik ki, yanlış yapmayalım, yeniden bu şehirde bir kaos oluşturulmayalım.

Nailbey Mahallesi’nin şuan ki imar planında yol 10 metre ise biz 15 metre yapmak istiyoruz. Kesinlikle kaldırıma bina yapılmayacak. Sanayi Mahallesi’nde yapılan çalışmada bitişik beşe düşürüyoruz yollarını 20 metreye çıkarıyoruz. Şehrin yapısını, mimarisin dokusunu bozmadan yeni bir plan yapmak istiyoruz. Mart ayına da hızlı bir şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz.

“ELAZIĞ’DA EN ÇOK KATI 12’YE SINIRLAYACAĞIZ”

Ruhsat almış işe başlamış olanlara yapacak bir şey yok. Biz her yerin katını da düşürmüyoruz, Zafran’da on kat yapmayı planlıyoruz. Ama Ataşehir’de katı yükseltmiyoruz, orası 4 kat kalsın. Esentepe’de beş katı 8 kata çıkarmayacağız. Geçen yapılan imar planında çoğu yollar kapanmıştı, kapanan yolları açıyoruz. Yolların otoparkların yeniden kazandırıyoruz, adaleti sağlıyoruz. Rant varsa bölgenin tamamına dağıtıyoruz. Artık çok katlı uygulamaların önüne geçmek istiyoruz. Aralarda 14 kat çıkmayacak. Elazığ’da en çok katı 12’ye sınırlayacağız. 

Tek sıkıntımız birkaç anlaşma var, ruhsatını almış onlarla görüşmeler yapacağız ve onlara da 12 kat konusunda anlaşmaya çalışacağız. Artık şehirlerde ucube binalar görünmeyecek. MHP Grubu ile görüştük, planın sıkıntılarını konuştuk, cumartesi Sivil Toplum Kuruluşlarıyla görüşeceğiz.

“BEN SİYASİ BİR RİSK ALIYORUM”

Sekiz aydır imar planını konuşuyoruz, burada acele etmemizin tek nedeni anlaşmış olduğumuz müteahhitler var, evlerini yıkmışlar, bir an önce yapmak istiyorlar. Şimdi deprem oldu, TOKİ konut yapacak, bir taraftan dönüşüm olması için acele ediyoruz. Gerekirse herkes çıksın ben vazgeçerim. Ben siyasi bir risk alıyorum. İyisi ile kötüsüyle 2016 yılında bir imar yapılmış. 2016 yılında da imar planı yapıldığında çok hızlı kentsel dönüşüm yapılacak denildi ama yapılmadı. Bu konuda bize destek verilmeyecekse, meclis üyelerimiz, siyasi partilerimiz, STK’larımız gelsin bize anlatsın, bizde bu işten vazgeçelim, inisiyatifte almayalım.

“ARTIK İMAR ÜZERİNDEN AKÇELİ İŞLERİN KONUŞULMASINI İSTEMİYORUZ”

Biz gelir gelmez yaptığımız ilk çalışmalardan bir tanesi emsalle ilgili kararları meclise bırakmamız. Artık imar üzerinden akçeli işlerin konuşulmasını istemiyoruz. Biz burada eşitliği adaleti, şeffaflığı ortaya koyduk. Herkes biliyor ki biz imarla ilgili çalışma yapıyoruz. Bu işler gizli kapaklı yapılmıyor. Şehri bilen, şehirde yürüyen insanları söz sahibi olsun dedik, gerekirse bir ay daha bekleriz. Ama tek sıkıntımız müteahhitler bizleri bekliyoruz. Bir inşaat sezonu da müteahhitlere es geçirmek istemiyoruz.

“BİR YIL ÖNCEDEN VATANDAŞIMIZI BİLGİLENDİRECEĞİZ”

Şuan yeni imar yerleri ile ilgili çalışmamız yok. Bunu yaparsak bir yıl önceden vatandaşı bilgilendireceğiz. Yeni imar yerlerin açılması için öncesinden karar verir, vatandaşa haber veririz. Emsal artışı için para verenlerin bir mağduriyeti var. Ben bunu MHP Meclis Grubu Başkanı Behçet Susmaz’a ilettim, Elazığspor adı altına belediye para vermişler. Bu konu bize gelirse, bizde bu konuyu meclise getiririz, ben şu gün şu tarihte Elazığspor için para verdim der, bu konuda da meclisimiz karar verir.Yatay mimariye geçebilmek için bitişik nizama geçmemiz gerekiyor

“TOKİ’NİN EVLERİ 120 VE 90 METREKARE OLACAK”

Çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum ile kentsel dönüşümle görüşmeler yaptık, rezerv alanlar istedik, Zafran Mahallesi’nde 200-250 dönüm arsa belediyeye verilecek, kentsel dönüşüm için verilecek. Karşyaka Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümden sonra Sürsürü Mahallesi’nde kentsel döküşüm yapmaya çalışırken, deprem meydana geldi. Sanayi Mahallesi’nde bir çalışma yapabiliriz. Güneş sitesinde 3+1 72 daire üretilecek.

TOKi’nin evleri 120 metre kare 3+1 olacak, 90 metrekare 2+1 olacak. Cumhuriyet Mahallesi’ndekiler depremden önce yapıldı. Tabii onlar biraz daha farklı. Şuanda planlanan büyüklükler belli.

“KAYNAK ÜRETMEMİZ GEREKİYOR”

Biz 35 noktada her akşam 50 bin kişiye yemek ve kahvaltı dağıttık, Kültürpark’ta çay çorba dağıttık, vatandaşlarımıza feda olsun. Ama bundan sonraki süreçte kaynak üretmemiz gerekiyor. TOKİ konutlarında ruhsat parası en düşük miktarda alınıyor. Bakanlarımız en az benim kadar sahiplendiler, hiçbir şeyden imtina etmiyorlar, arsa konusunda da ciddi taleplerimiz olacak. Bütün meclis üyelerimiz bize destek ve katkı sağlıyorlar. MHP İl Başkanı Semih Işıkver’de yine hakeza desteklerini eksik etmedi. Ben bizlere destek veren herkese çok teşekkür ediyorum.

“PAZARTESİ GÜNÜ OKULLARIMIZ AÇILIYOR”

Pazartesi günü okullarımız açılıyor. Pazar günü konteynır kentlerimizin bir kısmı teslim edilecek. İnşallah bir yıl hem konteynır kentlerde hem oluşturduğumuz alanlarda vatandaşlarımız kalacak. Bu dönemde tüm kurumlarımız kurumlarını açtı.

“VATANDAŞLARIN SIKINTILARINI PROBLEMLERİNİ ÇÖZÜNCE MUTLU OLUYORUZ”

Yoruluyoruz ama zevkle koşturuyoruz. Vatandaşların sıkıntılarını problemlerini çözünce mutlu oluyoruz. Kendi derdiyle dertlenenin saçı, başkasının dertiyle dertlenenin sakalı beyazlarmış. Vatandaşımız mutlu olsun sakalımız bembeyaz olsun” şeklinde açıklamalarda bulundu.