Elazığ Belediyesi'nin Borç Tablosu Açıklandı

2014 yılında Belediye Başkanlığına seçildiği günden bu güne yaptığı çalışmalarını Elazığlılarla paylaşan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, belediyenin borçlarına da değindi. EBUAŞ ve Belediye’nin borçlarının tamamının 400 milyon lira, kaynağın ise 533 milyon lira olduğunu ifade eden Başkan Yanılmaz, Belediyeyi yeni başkana 133 Milyon liralık hazır kaynakla devredeceklerini söyledi.

Elazığ Belediyesi'nin Borç Tablosu Açıklandı

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, 2014 yılından itibaren bu güne yaptıkları çalışmaları anlattı.

Başkan Yanılmaz, Elazığ Belediyesi’nin ve EBUAŞ’ın borçlarının miktarını açıkladı.

YANILMAZ: 5 YILLIK SÜRE İÇİNDE YAPTIĞIMIZ HER ÇALIŞMANIN KEFİLİYİM

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “En çok konuşulan konu olduğundan dolayı borçlarımıza gireceğim. Piyasada konuşuluyor. Katrilyonlar diyorlar, trilyonlar diyorlar, milyar dolarlar diyorlar. Bir sürü rakamlar sayılıyor… Ben ondan şunu anlıyorum; Elazığ’da o kadar çok iş yaptık ki; bunu diyenler diyor ki herhalde biz görevde olsaydık bu işi katrilyonlar borçlanarak yapardık. Bu kadar borcumuz olurdu. Onun için siz değerli basın mensuplarımızla ve hemşehrilerimizle bu konuyu da paylaşıp; nihai noktayı koymak istiyorum. 5 yıllık süre içinde yaptığımız her çalışmanın kefiliyim, sahibiyim. Bu 5 yıllık süre içinde 31 Mart 2019’dan sonra bu dönemle ilgili kim neyi konuşursa ben bunun cevabını veririm. Bu 5 yıllık süre içinde yapılan çalışmalarla ilgili 31 Mart’tan sonra kim, nerede, neyi konuşursa lütfen bana sorun, ben onunla ilgili bildiklerimi sizlerle paylaşırım. Böyle 5 yılı kendi haline bırakacak biri de değilim, bunun özellikle bilinmesini istiyorum” dedi.

YANILMAZ: 489 MİLYON TL’LİK YATIRIM YAPMIŞIZ

Türkiye ortalamasının üzerinde olduklarını Başkan Yanılmaz, “Biz 5 yıllık süre içinde Elazığ’ımıza toplam 489 milyon TL’lik yatırım yapmışız. Burada da Türkiye ortalamasının çok çok üzerindeyiz. Yani bizim toplam bütçemizin ortalama %29.46’sını hep yatırıma ayırmışız. Türkiye ortalaması %20’nin altındadır yatırıma ayrılan bütçe oranı” ifadelerini kullandı.

YANILMAZ: GİDER, 1 MİLYAR 621 MİLYON TL OLMUŞ

Başkan Yanılmaz, “Bu 5 yıllık süre içinde,1 milyar 621 Milyon TL’lik giderimiz olmuş, yine 5 yıllık süre içinde 1 Milyar 614 Milyon TL’lik gelirimiz olmuş. Yaklaşık bir denk bütçeyi ortaya koymuşuz 5 yıllık süre içinde. Biz 5 yıllık süre içinde doğrudan temin miktarını hep azaltmışız. Bizim 160 Milyon TL’lik doğrudan temin yapma imkanımız var iken; biz bunu %1’ler civarına indirmişiz. Yani 16 Milyon TL’lik yaklaşık bir doğrudan temin yapmışız. Doğrudan temin nedir? Gider 3 tane teklif alır, malı alırsınız. Yani biz 150 Milyon TL doğrudan temini yapmamışız, onu ihale bölümüne aktarmışız. İhale bölümüne akarmışız da ne olmuş? Biz 5 yıllık süre içinde toplam 898 Milyon TL’lik bir ihale bedeli ile ihaleye çıkmışız. 898 Milyon TL’lik ihale bedeli; belediyemize olan güven ve alıcıların ücretlerini zamanında ödememizden dolayı büyük kırımlarla gitmiş ve 658 Milyon TL’ye bu ihaleleri yapmışız” şeklinde konuştu.

YANILMAZ: 292 MİLYON TL BELEDİYENİN ŞU ANDA BORCU VAR

Borcu açıklayan Başkan Yanılmaz, “Bizim ihaleden yapmış olduğumuz tasarruf 240 Milyon TL’dir. Sadece ihaleye çıkıp, rekabet ortamını oluşturup, teklifleri alıp ona göre açık, şeffaf ve canlı yayınlarla bu ihaleleri yaptığımızdan dolayı 5 yıllık süre içinde yaptığımız ihalelerden elde ettiğimiz tasarruf miktarı, 240 Milyon TL’dir. Bizim belediyeyi devraldığımızda 2014 yılında toplam borç miktarımız; 151 Milyon TL idi. 2014-2019 yılları arasındaki borçlanma miktarımız İl Bank’tan aldığımız borçlar ve benzeri borçların bütünü 140 Milyon TL’dir. Toplam 292 Milyon TL belediyenin şu anda borcu var” dedi.

YANILMAZ: TAHAKKUK ETMİŞ OLAN TOPLAM ALACAK MİKTARIMIZ 114 MİLYON TL’DİR

Başkan Mücahit Yanılmaz, “Alacağımız nedir? Buna karşı bir de alacağımız var. Tahakkuk etmiş olan toplam alacak miktarımız 114 Milyon TL’dir. Bir de 21.01.2019 tarihi itibariyle yani Ocak ayının 21’i itibariyle TOKİ ile protokol imzalayıp belediyemize aldığımız ve tapusu belediyemizde olan ve gelir kaynağı olarak değerlendirilecek olan arazimiz var. Bundan şöyle bahsedeyim; TOKİ bugüne kadar Elazığ’da 3 bin dönüm arazi üzerinde iş yaptı. Elazığ Belediyesi, 3 bin dönüm araziden 1 metrekare faydalanamadı. 2014’den sonra biz dedik olmaz. ‘dur yolcu bu cadde çıkmaz sokak’ Elazığ’la iş yapıyorsanız, Elazığ Belediyesi bundan faydalanacak. Ve protokol imzaladık, dedik ki Elazığ’da hazine arazilerden iş yaptığımız arazilerin %35’i Elazığ Belediyesi’nin olacak. İlk %35’lik bölümünü aldık, ne zaman aldık? 21 Ocak 2019 yılında” ifadelerini kullandı.

YANILMAZ: ELAZIĞ BELEDİYE’MİZİN 292 MİLYON TL BORCU VAR, 533 MİLYON TL’LİK BİR KAYNAK ELAZIĞ BELEDİYESİ’NDE BULUNMAKTADIR

“Yani ben artık belediye başkanı değilim, aday da değilim, belediye başkanızım ama adayı değilim. Kendi haline bırakabilirdim ama biz son güne kadar işimizi en iyi şekilde takip ettik, takip etmeye de devam ediyoruz. 21.01.2019 tarihi itibariyle tapusu belediyemize geçmiş olan arazilerin nakit değer, 108 Milyon TL’dir. Yine Asri Mezarlıkta aile mezarlıkları oluşturduk. Oraları bir aile mezarlığını 20 Bin TL’den satışını yapıyoruz. Oradan gelecek gelirde 60 Milyon TL’dir. Bunlar kasadaki para gibidir. Hazır orada duruyor ve değerlendirilecek. Bunların toplamıyla birlikte TOKİ’den ön protokolünü yaptığımız, şu anda Zafran bölgesinde şuurlandırmasını yaptığımız ve Elazığ Belediyesine girdi olarak girecek olan arsalar 250 Milyon TL’lik bir arsadır. Yani özetlersek; 292 Milyon TL’lik borca karşılık, Elazığ Belediyesi’nin alacakları ve kaynağa çevirebileceği toplam miktar, 533 Milyon TL’dir. Tekrar söylüyorum; Elazığ Belediye’mizin 292 Milyon TL borcu var, tahakkuk etmiş alacaklarıyla birlikte bizim TOKİ’den Elazığ Belediyesi’ne kazandırdığımız arazilerinin değerleriyle birlikte 533 Milyon TL’lik bir kaynak Elazığ Belediyesi’nde bulunmaktadır” dedi.

EBUAŞ’IN BORÇLARI DA AÇIKLANDI

Başkan Yanılmaz EBUAŞ’ın da borçlarını açıkladı, “Birde EBUAŞ’ın borçlarını söylemek istiyorum. Hani hep EBUAŞ, EBUAŞ, EBUAŞ deniliyor. Sanki EBUAŞ uzayda bir yer, ne olduğu belli olmayan bir yer. Onu da buradan kayıtlara geçmesi açısından söylemek istiyorum. EBUAŞ; Elazığ Belediyesi Ulaşım A.Ş. olarak kurduk. Kuruluş gayesi budur. Evet, Kültür Park’ı, Şehit Polis Fethi Sekin Mesire alanını ve Cip Mesire alanını işletiyor. Buraları işletirken de EBUAŞ’ın gayesi buradan kar elde etmek değil. Bu 3 part iş yerlerini biz özellikle hassasiyetle özelleştirmedik. Çünkü önemli olan hemşehrilerimizin buraya gelip, burada huzur içinde gezmeleri, dinlenmeleri ve muhabbet etmeleriydi. ‘Efendim EBUAŞ Kültür Park’ta zarar ediyor’ edecek tabi. Kar edecek değil ki kar edecek diye kurmadık ki onu. Elazığ’a hizmet etsin diye kurduk. Biz bugün Elazığ’ın içme suyunu Türkiye’nin en ucuz içme suyu olarak veriyorsak bundan kar etmiyoruz ki. Biz kar etmeye kalksak içme suyunu 3 katına çıkartmamız lazım. Ama belediye kar edecek bir kuruluş değil. Hizmetkar bir kuruluştur. Marifet hemşehrilerimize en iyi hizmeti yaparken en ucuz hizmeti yapıp bu tekerleği yürütebilmektir”

YANILMAZ: 13 MİLYON EURO KALKINMA BANKASINDAN ALMIŞ OLDUĞUMUZ KREDİ VAR

EBUAŞ, ELBÜS’lerle ilgili hizmeti yürütüyor, EBUAŞ hat sahiplerinden aldığımız hatların işletmesini yürütüyor ve EBUAŞ yeni aldığımız otobüslerin hizmetlerini yürütüyor. Eğer hat sahipleri bu hatlardan kar etmiş olsalardı bu haklarını bize vermezlerdi. Kar etmiyorlar. Birinin bunu üstlenmesi lazım, biz 65 yaş üstü hemşehrilerimiz, büyüklerimiz, şehit yakınlarımız, gazilerimiz, engellilerimiz daha huzurlu olsun diye elbette bunun karşılığını, bedelini bizim ödememiz gerekiyor. Bu çerçevede bizim ELBÜS’lerle ilgili 13 Milyon EURO Kalkınma Bankasından almış olduğumuz kredi var”

YANILMAZ: EBUAŞ’IN TOPLAM BORCU BUGÜN İTİBARİYLE 45 MİLYON TL VE 13 MİLYON EURO’DUR

“Bu kredinin geri ödeme bölümleri geldikçe ödüyoruz. 15 yıllık bir süre içinde bu ödenecek inşallah. ELBÜS’lerle ilgili ELBÜS’ü yapan firmaya 23 Milyon TL EBUAŞ’ın bir borcu var, aldığımız BMC’lerden kalan 11 Milyon TL bir borcumuz var, hat sahiplerine, otobüs hat sahiplerinden hatlarını ve otobüslerini aldığımızdan dolayı otobüs sahiplerine yaklaşık 11 Milyon TL bir borcumuz var. Yani EBUAŞ’ın da toplam borcu 45 Milyon TL ve 13 Milyon Euro’dur. Tekrar ediyorum EBUAŞ’ın toplam borcu bugün itibariyle 45 Milyon TL ve 13 Milyon Euro’dur”

VE SONUÇ

YANILMAZ: 133 MİLYON TL’LİK BİR KAYNAK HAZIR

“EBUAŞ’ın 25 Milyon TL’lik bir alacağını var sayarsak onu 45 Milyon TL’den düşmedim. 25 Milyon TL bir alacağı var, o 25 Milyon TL’yi düştüğümüzde 20 Milyon TL borcu ve 13 Milyon Euro’luk bir borcuyla birlikte EBUAŞ’ın toplam borcu da budur. İnanıyorum ki hem Belediyemizin, hem de EBUAŞ’ın toplam borçlarını üst üste koyduğumuzda; Bugün ki Euro kuruyla 13 Milyon çarpı 6.1 diyelim yaklaşık 79 Milyon TL artı 25 Milyon TL’de buradan, 104 Milyon TL’de EBUAŞ’ın borcu olmuş oluyor. 292 artı 104 Milyon TL, oldu 400 Milyon TL’lik toplam bir borç. Oluşturulan kaynak ise 533 Milyon TL’lik bir kaynağı oluşturmuş olduk. Yani 133 Milyon TL’lik bir kaynak hazır. Çalışmalar için gelecek arkadaşımızı bekliyor inşallah”

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2019, 18:58

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
gurbetçi
gurbetçi - 5 yıl Önce

elazığda kamuya iş yapan dostlardan kamu ihale kurumu aracılığı ile çıkan ihaleleri ve sözleşme bedellerini araştırmalarını rica ediyorum eğer ihale bedeli bahsedilen rakamın altındaysa kalan ihaleleri kime hangi şartlarla verilmiş sormasını istiyorum

Yerelci
Yerelci @gurbetçi - 5 yıl Önce

Sorsan kimi takar bunlar adamlar selam almazlar... Bakma secim zamani gülücükler saçarlar Tayyip erdogan derler oy icin bi dunya maskaralik yaparlar adaletten bahsederler milleti s....ler

Kefillik kuzey imar yolunda geçerli mi?
Kefillik kuzey imar yolunda geçerli mi? - 5 yıl Önce

Kültürpark nasıl zarar eder? Piyasadaki cafe ve lokanta fiyatlarıyla iş yapılıyor. Bedava verilen parti ve belediye yemeklerinden olabilir mi?
Bu arada kuzey imar yolunun kefili kim?

elazığlı
elazığlı - 5 yıl Önce

ya götürdüklerin Allah senden sora inşaAllah yeni aldıgın otobüslerin parasını dahi vermemişsin.yalancı sahtekar rabbim bu elazığın hakkını senin burnundan fitil fitil getire

23
23 - 5 yıl Önce

Hani 95 di gelen nasıl kurtaracak bu şehiri sandıkta görüşürüz

Vedat
Vedat - 5 yıl Önce

Elazığ Tarihinin en başarısız Belediye Başkanıydı.

ibrahim
ibrahim - 5 yıl Önce

Tarih sayfalarına ; Elazığ'a UCUBE binalar kazandıran 4 katlı bu binayı 10-15 kata çıkaran başkan olarak yazılan şahıs. Abisinin mirasını yiyemedi... Yolun açık olsun Mücahit Bey Elazığ'dan ve Elazığ siyasetinden uzak durman temennisi ile....

BABACAN
BABACAN - 5 yıl Önce

Elazığı 50 sene geriye götürdünüz son 20 senede kültürpark mesire alanı ve cip dışında hiçbirşey yapılmadı imar trafik kentsel dönüşüm otopark asfaltlama peyzaj çevre düzenlemesi hepsi rezalet köy oldu bu şehir yazık

alp
alp - 5 yıl Önce

BEN BÖYLE BİR KAFA YAPISI DUYMADIM VE GÖRMEDİM. ÖDEMEN GEREKEN REEL BORÇ 400 MİLYON LİRA. SATARAK KAZANABİLECEĞİN MUHTEMEL ALACAK 533 MİLYON LİRA. ARKADAŞ ELDE EDEMEDİĞİN ALACAKLAR, GELİR HANESİNE YAZILMAZ. GÜLER MİSİN AĞLAR MISIN. BORCUN KESİN, ALACAĞIN SATABİLİRSEN ARSALARI MUHTEMEL... HA HA HA


SIRADAKİ HABER

banner137