Kanal Fırat Televizyonu’nda yayınlanan “Furkan Dilaver ile Son Baskı” programına katılan Kan Bankası ve Aferez Ünitesi Sorumlusu İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doktor Mustafa Merter, koronavirüs hastaları ve İmmün Plazma bağışıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

KİMLER BAĞIŞÇI OLABİLİR?

İmmün Plazma bağışıyla ilgili bilgiler veren Doktor Mustafa Merter, “Bağış için özellikle erkek hastaları tercih ediyoruz. Özellikle doğum yapmış insanlarda bir takım özel antikorlar oluşuyor. Doğum yapmış, kürtaj yapmış veya düşük yapmış kadınları bağışçı olarak kabul etmiyoruz. 18 – 60 yaş arasında olacak. Erkek veya bekar kadın olacak. Hastalığın semptomlarının düzelmesinin üzerinden en az 14 gün geçenlerde arada bir negatif test olması lazım. Eğer iki hafta geçtiyse negatif test görmek istiyoruz. Negatif testi yoksa en az 28 günün geçmesini bekliyoruz” dedi.

“KİŞİ 10 GÜNDE BİR BAĞIŞ YAPABİLİYOR”

Doktor Merter, “Hastalığı geçiren kişilerden üçüncü aya kadar bağış alabiliyoruz. 3. Aydan sonra antikor sentezi düştüğü için o kişiden aldığımız üründe yeterli antikor olmuyor. Kişi 10 günde bir 3 ay içerisinde 8 kez bağış yapabilir” ifadelerini kullandı.

“ELAZIĞ’DA HİÇ STOKTA BAĞIŞIMIZ YOK”

Plazma bağışının nasıl yapıldığını da anlatan Mustafa Merter, “Kızılay; koronavirüs geçiren kişileri arayıp bağışçı olmalarını istiyor. Giderek bağışçı sayısı artıyor. Vatandaşlarımız 168’i ücretsiz bir şekilde arayarak bağışta bulunmak için randevu talebinde bulunabilirler. Gönüllü bağışçıları Kızılay toplasın istedik. Acil ihtiyacı olan hastaları da biz karşılayalım istedik. Çünkü bizim üniversite hastanemizin kan merkezi 24 saat esaslı çalışıyor. Arayacak 168’i ben bağışçı olmak istiyorum diyecek. Ekipler numarayı alıp örneğin Çarşamba günü saat 1’de gel diyorlar. Kızılay’ın Elazığ Kan Bağış merkezine gidiyorlar. Hiç beklemeden kan verip çıkabiliyorlar. Şuan Elazığ’da hiç stokumuz yok. Gelen bağışları direk hastalara veriyoruz. Stok oluşturmamız lazım. O yüzden yalvarıyorum hastalığı geçiren ve şartlara uyan vatandaşlarımız bağışçı olsunlar. Böylelikle diğer hastaların hayatlarını kurtarabiliyorlar” dedi.

“ELAZIĞ’DA BİR DOKTORUMUZ İYİLEŞTİKTEN BİR AY SONRA 2. KEZ KORONAVİRÜSE YAKALANDI”

Kan Bankası ve Aferez Ünitesi Sorumlusu İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doktor Mustafa Merter, hastalığı geçiren bir kişinin tekrar koronavirüse yakalanabileceğini ifade ederek bununla ilgili Elazığ’daki vakalardan örnek verdi. Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan bir doktorun iyileştikten bir ay sonra ikinci kez koronavirüse yakalandığını belirten Mustafa Merter, “Yeniden vakalarla ilgili bizzat kendi hastanemizde de karşılaştığımız vakalar var. Tekrar yakalana bileceğine dair vakalar var. Elazığ’da da oldu. Bizim beraber çalıştığımız doktor hastalardan biri hala şuan tedavi alıyor. Pandemi kliğinde de yatıyor. Aradan bir ay geçti. Bir ay sonra tekrar koronavirüs oldu. İlkini çok hafif geçirmişti. İkincisini çok ağır geçiriyor” şeklinde konuştu.

Mustafa Merter, “Buradan şu sonuca çıkmak lazım. Ben hastalığı geçirdim, artık maske takmaya bilirim, her yere gidebilirim, gezerim tozarım mantığı çok yanlış. Tekrar yakalana biliyorsunuz” ifadelerini de kullandı.

“ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE 80 İLE 100 ARASI KLİNİK VAKAMIZ VAR”

Fırat Üniversitesi Hastanesindeki durumla da ilgili bilgi veren Doktor Mustafa Merter, “Şuanda 5 pandemi kliniğimiz var 5’i de dolu. Şuan aktif takip edilen 80 ile 100 arası klinik vakamız var. 15-20 civarında yoğun bakım hastası var. Bunların sirkülasyonunu düşündüğümüzde boşalma ve azalma olmuyor. İlk çıktığında 3-4 servistik kapattık bir servise düştük. Ancak şuanda 5 servise çıktı. Fethi Sekin Şehir Hastanesi bizden daha fazla takip ediyor. Fethi Sekin’de bu tablonun çok daha dramatik olduğunu düşünüyorum” dedi.