Nurettin Ardıçoğlu Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki Şiir Gecesi'nde, Türkiye'nin yanı sıra Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Doğu Türkistan, KKTC ve Irak'tan katılan şairler şiirlerini seslendirdi.

Bu yıl Şair Abay Kunanbay anısına ve "birlik" temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Elazığ Valisi Ömer Toraman, 25. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları'nın düzenlenmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

TORAMAN: TÜRK BİRLİĞİNİ GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLACAĞIZ

Elazığ'da deprem ve sonrasında yaşanan salgından dolayı ara verilen kültür sanat faaliyetlerine ağırlık verdiklerini aktaran Vali Dr. Ömer Toraman, Şiir hayatın her alanına tekabül eden bir alandır. Bugün millet olarak büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Amasra'da meydana gelen maden patlamasıyla 41 madencimizi kaydettik. Bu acıları da üzüntüleri de tarihe not düşecek olan şairler, yazarlardır. Bu nedenle şiir kimi zaman acıları kimi zaman üzüntüleri kimi zaman ağıtları içerir. “Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyılına girerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi Türkiye yüzyılına adım atıyoruz. İnşallah bu Türk yüzyılına da evrilecektir. Çünkü Türk dünyası dilde, fikirde, işte birlik sağladığı zaman bu birliği, Türk birliğini gerçekleştirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

BULUT: BU KENTTE BUNUN YAŞATILMASI AYRICA ÖNEMLİ

AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, “Hazara kıyısı olan ülkelerin Türk Cumhuriyetlerin hepsini yine Hazar Gölünün etrafındaki bir ilde toplamak, onların duygularını, düşüncelerini, tefekkürlerini burada vatandaşlarıyla kaynaşmasını sağlanmak amaçlı başlanmış bir etkinlikti. Allah’a hamt olsun ki amacına da ulaştı. Hazar Şiir Akşamları bize devasa bir kültür atmosferi de aynı zamanda sunuyor. Aynı zamanda geleceğimiz için hep birlikte ortak bir dil kurmamızı da sağlıyor. Bu ortak tarihimizin ortak kültürümüzün geleceğimiz için en büyük imkanımız olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bundan dolayı da bir kez daha emeği geçenlere, katkı sağlayan ülke dışından gelen şairlerimize çok teşekkür ediyorum. Elazığ kadim bir şehir; bilim şehri, irfan şehri, edebiyat şehri, 4 bin yıllık edebiyat geçmişi olan bir düşünce kenti. Bu kentte bunun yaşatılması ayrıca önemli” dedi.

BALIK: İNŞALLAH DEVAM EDECEK

AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık, “Hakikatten şairlerin şiirleriyle çeşitli ülkelerden gelen şairlerimizin şiirleriyle gönülden gönüle konulan bağlarla çok sıkı bir dostluk bulduk. Bu sıkı dostluğun tek adı şiirdi. Bu sıkı dostluğun hakikatten tek teminatı tek zemini de şiirlerdeki gönül bağları. Bazılarını anlamasak bile hakikatten o verdiği duyguydu. Bugün 25.sini gerçekleştiriyoruz. İnşallah devam edecek çok daha büyük kültür ve gönül bağlarıyla birlikte” şeklinde ifade etti.

ŞERİFOĞULLARI: BİR HAFTADIR KİTAP FUARIMIZ AKTİF ŞEKİLDE İCRA EDİLİYOR

Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları da, “Toplumun değerlerine sahip çıkmak ve yaşatmak için mücadele verdiklerini belirten Şerifoğulları, "Bizler sanatımızı, kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarma adına yerel yöneticiler olarak şehrimize yatırımlar yapıyoruz. Fuar ve kongre merkezimizi inşa edip sizlerin hizmetine sunduk. Bir haftadır kitap fuarımız aktif şekilde icra ediliyor. Biz de bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Şehrimizin her bölgesinde kütüphaneler açıyoruz” şeklinde konuştu.

DEMİRDAĞ: EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirbağ ise, “Programımıza destek olan başta Sayın valimiz olmak üzere değerli belediye başkanımız sayın rektörümüz, diğer kamu kuruluşlarımız, özel idaremiz, sivil toplum örgütlerimiz, kıymetli şairlerimiz hepsine ben çok çok teşekkür ediyorum. Çalışma arkadaşlarıma özellikle çok teşekkür ediyorum bu tertipte yer aldıkları için” ifadelerine yer verdi.

ALKAYA: BENİM TESPİTLERİME GÖRE ABAY’LA İLGİLİ YAKLAŞIK 10 KİTAP HAZIRLANMIŞ

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Alkaya, “Özellikle Türk bilim adamları Abay’ın eserleri hakkında pek çok çalışma yapmıştır. Benim tespitlerime göre Abay’la ilgili yaklaşık 10 kitap hazırlanmış, 1 doktora tezi, 3 yüksek lisans çalışması, 120 civarında da makale ve bildiri hazırlanmış. Özellikle 1990’lı yıllardan sonra Abay hakkında ciddi çalışmalar yapılmış” diye ifade etti.

MASİMANOĞLU: RUS DİLİ VE EDEBİYATINI ÖĞRENDİ

Prof. Dr. Düken Masimanoğlu, “Doğu medeniyetinin büyüklerinden Nizami Hoca Hafız Nevai ve başka şairlerin şiirlerini ezbere söylemeye başlandı. Sonradan kendini yetiştirerek Rus dili ve edebiyatını öğrenir ve Rusların büyük düşünürleri Puşkin, Gogl, Ermantov, Şedrin, Nikrasov ve başkalarının eserlerini okur” şeklinde konuştu.

KELEŞTİMUR: BÜYÜK BİR HASRETLE YOLUNU BEKLİYORUZ

Bedrettin Keleştimur da, “Büyük bir hasretle yolunu beklediğimiz Türk dünyasının edebi sofrasına Kazakistan’dan, Kırgızistan’dan, Doğu Türkistan’dan, Azerbaycan’dan, Kosova’dan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden, Irak Kerkük’ten, Türkiye’mden, Türk dünyasının vuslat şehri Elazığ’dan ak yüzlü, bilge sözlü, kartal bakışlı civan duruşlu aynı gövdenin baharında çiçek açmış, cümlesine meyve vermiş dalları kanat gerecek. Şiirin sanatın can dostları… hoş geldiniz” dedi.

Program plaket taktim programının ardından çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.