Elazığ Fırıncılar Odası’nda fırıncı esnafını bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya; Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, Ticaret İl Müdürü Bilal Öztürk, Fırıncılar Oda Başkanı İlhan Yıldız ve fırıncı esnafları katıldı.

Toplantıda konuşan Fırıncılar Odası Başkanı Yıldız, Elazığ’da ekmek fiyatlarına zam geldiğini duyurdu.

YILDIZ: 240 GRAM SOMUN, 240 GRAM AÇIK EKMEK OLARAK BELİRLEDİK

“1 kilo açık ekmek 1kilo somun ekmek 6 lira 25 kuruştan satılacak. Elazığ’da ekmeğin gramı 240 gram olacak” diyen Başkan Yıldız, “Daha önceden ekmek fiyatlarına bir zam almıştık. Fiyat artışından dolayı pide fiyatını 5 TL’den 6 lira 25 kuruşa çıkartmıştık. Somun fiyatını ise komisyon kararı aldık ancak ülkemizde bir gıda terörü olduğundan dolayı un fiyatları, muhtelif gıda fiyatları aşırı derecede arttı. Çok değerli bakanlarımız vardı, bürokratlarımız vardı. Un fiyatlarını aşağı çektiler ve ekmek fiyatlarımızda yerinde kaldı. Ancak bu son karara istinaden almış olduğumuz yönetim kurulu kararı ile Ticaret Bakanlığımızın ön görmüş olduğu komisyon kararı ile birlikte bir ekmek raiş bedeli aldık. Artık ilimizde 1 kilogram açık ekmek, 1 kilogram somun ekmek 6 lira 25 kuruştan satılacak. Bu sadece ilimizde değil, Türkiye genelinde 6 lira 25 kuruştan satılacak bu ekmek fiyatlarıyla birlikte. Elazığ’da ekmeğimizin gramı 240 gram olacak. Yönetim Kuruluyla birlikte 240 gram somun, 240 gram açık ekmek olarak belirledik. Özellikle resmi makamlara yapmış olduğumuz müracaatlarımız yasal süresini doldurdu. Bugünden itibaren buradan alacağımız kararla birlikte fiyatta geçiş yapabileceğiz. Bu 240 gramda yönetim kurulumuzun ısrarı, ısrarcı olmasındaki amacı biliyorsunuz. Daha önceden almış olduğumuz tarifelerde ekmeğimizin kilogramı vardı. Bu tarifelerde kilogram yazdığı için üretici firmalar burada kilogram yazılıyor ben ‘220 gramda çıkarırım, 250 gramda çıkarırım’ bilinçsiz bir şekilde savunma yapıyorlardı. Halbuki 5362 sayılı yasada 62. Maddede tarifeler azami hatları belirtir der. Öyle anılmakta ama burada; bilgisiz birşeyler vardı. Ancak burada biz bu tarifelerde bundan sonra bu hatayı kaldırmak amacıyla tariflerde kilo yazılmayacak” ifadelerini kullandı.

YILDIZ: EKMEĞİN KİLOSU 1 LİRADAN 1 LİRA 50 KURUŞA ÇIKACAK

Oda Başkanı Yıldız, “Türkiye’de her ilde olduğu gibi ekmeğimizin kilosu 6 lira 25 kuruş ama birim fiyatı yani adet fiyatı 240 gram; 1 lira 50 kuruş olarak piyasaya arz edilecek. 240 gramda ısrar etmemizdeki bir amaçta burada mesleki hileler oldu. Yani çiftli ekmek babında veya çiftli ekmekte, bazı haksız rekabet eden arkadaşlarımız var. Çiftli ekmek üretiyoruz dediler ama ekmeklerini tarttığımız zaman bu ekmeklerin çiftli ekmek 400 gram gelmesi gereken ekmek 380-370 gram geldi. Halbuki 200 gramda kesilen bir hamuru üst üste koyduğunuzda çiftli ir ekmeğin 440 gram gelmesi lazım. Burada mesleki hileleri de kaldırmak amacıyla biz 240 gramı tercih ettik. Ekmeğin kilosu 1 liradan 1 lira 50 kuruşa çıkacak burada. Buradaki rakama baktığımızda yüzde 50’lik bir oran var. Bu yüzde 50’lik bir oran değil. Yüzde 25’lik bir oran. Burada ekmeğimize 40 gram hamur ilavesi var, işmiş ilavesi var. Dolayısıyla ekmeğimiz burada yüzde 25 zam alıyor. Bu sac ekmekleri 300 gramı 1 lira 75 kuruştan piyasaya arz edilecek” şeklinde konuştu.

KARAHAN: BİZLERDE SİZLERDE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ

Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan; “Bizimde içinde bulunduğumuz komisyon ve bakanlık onayıyla uygulanmakta ola fiyat tarifelerinin tüm fırıncılarımız tarafından uygulanmasını sağlamak ve bizi ilgilendiren kısmında Tarım ve Orman Teşkilatı olarak mevzuatın bize vermiş olduğu yetkiler çerçevesinde fırınlarımızın gıda güvenliğine uygun bir şekilde hijyenik koşullarda ekmek üretmesini ve tüketiciye sunmasını sağlamak üzere bizlerde sizlerde birlikte çalışıyoruz” dedi.

ÖZTÜRK: İNŞALLAH SİZLERDE BU TARİFEYE UYARSINIZ

Ticaret İl Müdürü Bilal Öztürk, “Bizim müdürlüğümüzde bu komisyonda direk görev alan bir müdürlük. Ki son toplantımızı bizim müdürlüğümüzde yaptık ve fiyatları belirledik. Bizde denetim noktasında tabi ki Turan Müdürüm ve İlhan Başkanımın da bahsettiği gibi biz denetimden çok yardımcı yol gösterici olma durumundayız. Direk söyleyeyim; kanunun bize verdiği yetkileri kullansak örnek vererek söylüyorum; fiyat tarifesine örneğin vatandaşın görmediği bir yere koyarsanız direk size ceza kesme yetkimiz var. Mümkün mertebe fırıncıyı kurtaracak bir seviyeye çekmeye çalıştık. Başkanımda bahsetti 240 gram somun ekmeğini 1 buçuk TL diye belirledik. Bundan sonra inşallah sizlerde bu tarifeye uyarsınız. Bizi de güç durumda bırakmazsınız” diye ifade etti.

HABER: SITKI TAŞEL