Koronavirüs nedeniyle vefat edenlerin sayısı bugün itibariyle ilk defa 200’ü geçerken ülke genelindeki çeşitli kısıtlamalar da devam ediyor. Bazı sektörler önlemler nedeniyle kepenk indirirken bazı sektörler için de tedbirlere gidildi.

Sıkı tedbirlerin alınması gereken yerlerin başında ise semt pazarları geliyor. İçişleri Bakanlığı’nın 30.11.2020 tarihli genelgesinde “her AVM ve semt pazarı için aynı anda kabul edilebilecek müşteri sayısının il Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararı ile ayrı ayrı belirlenmesi, Ayrıca AVM’lerde ve semt pazarlarında daha önceki genelge genelgelerde belirlenen alınan tedbirleri takip etmekle sorumlu AVM Covid-19 sorumlusu ve Pazaryeri yöneticileri ile zabıta/kolluk birimleriyle denetimlerin eksiksiz yapılması kararlaştırılmıştır” denilmişti.

GENELGE ELAZIĞ’DA UYGULANAMADI!

İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği genelgede Pazar yerlerinin müşteri sayısının belirlenmesi ve buna göre Pazar yerine müşteri alınması istenmişti. Ancak durum Elazığ’da uygulanamadı. Haftanın ilk gününde şehrin en merkezi yerinde kurulan Pazartesi pazarında adeta izdiham yaşandı.

SOSYAL MESAFE YOK!

Maske birçok vatandaş ve pazarcıda olsa da çoğunun maskeyi yanlış taktığı görüldü. Bazı pazarcılar da maske takmak istemediklerini ifade etti. Pazar yerini dolduran vatandaşlar alışverişlerini sosyal mesafe kurallarına uymadan yaptı. Kayda geçen görüntüler de uyulacak sosyal mesafenin de zaten olmadığı görüldü.

PAZARCILAR: KURALLARA UYULMUYOR

Pazarcıların açıklamaları da oldukça manidar oldu. Bazı pazarcılar Elazığlıların pazarda kurallara uymadığını ifade ettiler. Bazı pazarcılar da denetimlerin orta derecede olduğunu söyleyerek diğer şehirlere göre kendilerine baskı yapılmadığını belirttiler.

"POLİS VARKEN SEÇME YOK, YOKKEN SEÇME VAR!"

Tartışılan bir diğer konu ise ürün seçme durumu. Pazarcı esnafı ürün seçtirmek zorunda kaldıklarını belirterek seçtirme yaptırmadıkları zaman vatandaşların alışveriş yapmadığını ifade etti. Bir pazarcı ise “Polis burada olduysa seçme yaptırmıyoruz, olmadığında seçtiriyoruz. Vatandaşlar temiz…” dedi.

VATANDAŞLAR DURUMA TEPKİ GÖSTERDİ

Pazartesi pazarında İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine rağmen yaşanan bu yoğunluk vatandaşların da tepkisine neden oldu. Vatandaşlar tedbirlerin artırılmasını isterken, Pazar yerlerine girişte vatandaşların içeriye yoğunluğa göre alınmasını istedi.

VİDEO