Elazığ Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem, birliğine bağlı oda başkanlarının da katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi. Toplantının ilk gündem maddesini bir alışveriş merkezinde 14 – 31 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan yöresel lezzetler festivali oluşturdu.

 

Elazığ kamuoyunda büyük tepki çeken fuarla ilgili açıklama yapan Başkan Cemil Erdem, “Elazığ’da yöresel lezzetler festivali diye bir çalışma var. 14 – 31 Aralık Park23’de yapılacak böyle bir şey var. Biz bununla ilgili ciddi araştırmalar yaptık” dedi.

KİMSENİN BİLGİSİ YOK!

Konuyla ilgili il yöneticilerini aradıklarını ancak kimsenin bilgisinin olmadığını belirten Cemil Erdem, “Gündeme gelen bu festival konusuyla ilgili Vali beyi aradım bilgisi yok, Belediye Başkanını aradım bilgisi yok. Ticaret Odasını aradım bilgisi yok. Ticaret İl Müdürlüğü’nü aradım bilgisi yok. Ziraat Odası’nın bilgisi yok. Esnaflar birliği olarak bizim bilgimiz yok. Sadece Park23’deki Rafet kardeşimizin bilgisi var” dedi.

“SEN NASIL ORADA BU PROGRAMI YAPIYORSUN?”

Başkan Cemil Erdem AVM yetkilisiyle görüşmesini anlatarak “Rafet’i akşam aradım. ‘Böyle bir şey var ne aşamada’ diye sordum. ‘Böyle bir şey var’ dedi. ‘Nasıl yapıyorsunuz’ dedim. ‘Bir şirketle yapıyoruz’ dedi. ‘İzin aldınız mı almışlarsa kimden aldılar’ dedim. ‘Alacaklar, bilmiyorum’ dedi. ‘Nasıl oluyor sen nasıl orada bu programı yapıyorsun’ diye sordum. Ben biraz şey yapınca istiyorsanız iptal edebiliriz gibi birşeyler söyledi” ifadelerini kullandı.

“KESİNLİKLE BİZLERDEN İZİN ALINMADAN BUNUN OLMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Cumhurbaşkanlığının 2015 yılındaki yönetmeliğine göre kendilerinden izin alınmadan böyle bir fuar yapılamayacağını vurgulayan Cemil Erdem, “Bunun aslı ve özü şu; elimizde Cumhurbaşkanlığımızın 2015 yılında yapmış olduğu bir yönetmelik var. Onu birazdan okuyacağım. Buna göre kesinlikle bizlerden izin alınmadan bunun olması mümkün değil” dedi.

“BÖYLE BİR ŞEY OLMASI İNTİHAR DEMEK”

Koronavirüs sürecinde bu etkinliğin yapılmasını intihar olarak değerlendiren Başkan Erdem, “Hele hele bu pandemi dolayısıyla böyle bir şey olması intihar demek. Şimdi sayın Cumhurbaşkanımız ne diyor, 30 kişiden fazla ne nikah salonlarına gidin ne de cenaze törenlerine katılın. Bunu sayın cumhurbaşkanımız anlatıyor. Orada bir fuar açıldığı zaman binlerce kişi oraya gitti zaman Elazığ’ın sağlık açısından, pandemi açısından nasıl olur durumu? Çok ciddi manada bir sorun var. Ben çalışmalarım neticesinden hepsiyle görüştüm, yok dediler. Böyle bir sıkıntı içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

“BİZ ŞİDDETLE KARŞIYIZ”

Fuarın açılmasına karşı olduklarını söyleyen Elazığ Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem, “Kesinlikle ve kesinlikle biz arkadaşlar bu fuarın açılmasının karşısındayız. Yanında değiliz, olmayız, olmamız da mümkün değil. Buradan tekrar söylüyorum, hele hele gıda fuarlarına ne zaman olursa olsun bir esnaflar birliği başkanı olarak biz şiddetle karşıyız buna. Anlamı ne? Elazığ yöresel ürünler diyor. Diyelim ki açtı fuarı. Elazığ’da en fazla 5 kişi alır, 105 kişi de dışarıdan getirir. Her gün bir milyon 2 milyon para Elazığ’dan il dışına çıkar. Bu sıkıntılı süreçte pandemiden dolayı bu virüsten dolayı böyle bir fuarın açılması zulümdür, yanlıştır. Ben Park 23’deki kardeşimize de sesleniyorum. Bu düşüncesinden vazgeçsin. Yarın kendisi de bu işlerden zarar görmesin” dedi.