Kanal Fırat, Kanal E ve www.elazigsonhaber.com internet haber sitesi Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın konuğu olan Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Elazığ’daki sulama çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“ELAZIĞ BİR TARAFTAN ŞANSLI BİR TARAFTAN ŞANSSIZ BİR İLİMİZ”

Elazığ’ın avantajlı ve dezavantajlı yönlerini açıklayan Hadi Tunç, “Tabi Elazığ bir taraftan şanslı bir taraftan şanssız bir ilimiz. Şanslı etrafı denizle çevrili etrafı suyla çevrili bir ada şehir gibi görünüyor. Şanssız tarafı bu suyun Elazığ’a fazla bir faydası yok. Verimli tarım arazileri su altında kalmış. Sulanabilir arazilerde su altında kalmış. Geriye kalan yüksekte arazilerde ancak pompajla, masrafla, elektrik harcamayla, sulanabilir noktada. Şuan bu taraftan da şansızlığımız var. Elazığ’da sulanabilir arazilerimiz, sulanan arazilerimizin miktarını artırmakta zorluk çekiyoruz. Şu anda bunu bir miktar artırmak suretiyle tarımsal hasılayı toprağı suyla buluşturduğumuzda on kata kadar artırabiliyorsunuz. 1’den 10’a kadar tarımsal hasılayı artırabilirsiniz. Su olmayınca minimum noktada verim alıyorsunuz” dedi.

“SULANAN ARAZİ MİKTARIMIZI ARTIRMAMIZ GEREKİYOR”

Su olmayınca çoğu arazilerin boş kaldığını ve ekilemez noktada olduğunu belirten Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, “O açıdan birinci özelliğimiz Elazığ’da sulanabilir arazilerimizin sayısı. Sulanan arazi miktarımızı artırmamız gerekiyor. Bununla alakalı da çalışmalarımız var. Şimdi Elazığ 286 bin hektar tarım alanına sahip ülkemiz 24 milyon tarım hektarlarına sahiptir. 14,5 milyon hektar mera alanına sahiptir. Bunun 286 bin hektarı Elazığ’da 225 bin hektarda mera alanımızın bu da ortalamanın altında. 250 bin adet büyükbaş hayvanımız var. 522 bin adet de küçükbaş hayvanımız var. Mera varlığı itibariyle fakir bir iliz. Genelde sahip olduğumuz küçükbaş hayvanımız yayla ihtiyacını Elazığ dışındaki illerde karşılıyor. Erzincan, Erzurum ve Tunceli gibi bizim de bir miktar meramız var ama bunlarda ihtiyacımız karşılayacak noktada değildir” ifadelerini kullandı.

“5 MİLYON HEKTARLIK BİR ALAN TOPLULAŞTIRMIŞ DURUMDAYIZ”

Yapılan toplulaştırma çalışmalarına da değinen Hadi Tunç, “Toplulaştırma yapılarak yine Devlet Su İşleri’nin sulama projeleriyle eşgüdüm sağlanıyor. Böylece beraber her 2 bakanlık görüşme neticesinde toplulaştırma yaparken sulama kanallarında bir şekilde düşüyor ve çok faydalı ve yüksek üretim ile sonuçlanan bir faaliyet haline geliyor. Şu ana kadar biz ülkede 5 milyon hektarlık bir alan toplulaştırmış durumdayız. 2 milyon hektarlık alanda şu anda toplulaştırma faaliyetleri devam ediyor” dedi.

“ULUOVA’DA 34 YERLEŞİM BİRİMİNDE 242 BİN HEKTAR DEKANLIK ALANDA ÇALIŞMA YAPILIYOR”

Elazığ’daki toplulaştırma çalışmalarına da değinen ve Uluova ve Kuzovanın önemini anlatan Müsteşar Yardımcısı Tunç, “Elazığ’da 3 toplulaştırma çalışmamız devam ediyor. Şu anda 1.si Uluova, Kovancılar ve Karakoçan, yani Sarıcan’da oluyor. Daha önce Kuzova toplulaştırılması yapılmış ve bitmiş. Kuzova toplulaştırmasında ne yazık ki suya erişim mümkün değil yani terfi ile sulanması yani terfi sulama olduğu için onunla yüksek maliyetlerden dolayı Kuzova sulaması gerçekleşemedi ama Kuzova’da değer zinciri oluşturmak sureti ile bakanlığımızda aslında 2-3 yerde Kuzova’yı konuşuyoruz. Ama bir değer zinciri oluşturmak suretiyle, bir üretim planlaması yapmak suretiyle, ayrı ayrı parsel bazında bir üretim planlaması yapmak suretiyle Kuzova’nın sulanmasının mutlaka sağlanması gerekecektir. Bu noktada çalışıyoruz. Şimdi Uluova’da 34 yerleşim biriminde 242 bin hektar dekanlık alanda çalışma yapılıyor.

“KARAKOÇAN, SARICAN BÖLGESİNDE 6 YERLEŞİM BİRİMİNDE TOPLULAŞTIRMA İHALESİ YAPILACAK”

Karakoçan, Kovancılar bölgesinde ise 28 yerleşim biriminde 165 bin‘de kalanda şu anda çalışma devam ediyor. 2017 yılı sonunda proje tamamlanarak hak sahipler yer teslimini yapılacak. Hem Uluova’da hem Karakoçan ve Kovancılar ovasında, ayrıca 2017 yılında Karakoçan, Sarıcan bölgesinde 6 yerleşim biriminde toplulaştırma ihalesi yapılacak. Bunlarda ilerideki dönemlerde hak sahiplerine teslim edilecek. Uluova henüz teslim edilmedi. Uluova’da çalışmalar devam ediyor. 2017 yılı içerisinde inşallah oranın hak sahiplerine teslimi gerçekleştireceği” dedi.

“SULAMA DESTEĞİ KONUSUNDA 18 MÜRACAAT OLDU”

Elazığ’ın sulama desteği konusunda zamanında destek alamadığının altını çizen Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç “Bakanlığımızda sulama desteği veren arkadaşımız Elazığlı. Benimle tanışmaya geldi. Dedi ki üç yıl içerisinde bir kere destek vermişiz. Başka iller ne kadar destek almış dedim. Malatya, Kahramanmaraş, Samsun ne kadar destek almış? Onlar 20, 30, 40 tane destek almışlar. Elazığ bir destek almış. Bir kişi sulama desteği almış. Elazığ’a neden müracaat olmadığını araştırdık. Tespit edildi. Birkaç kısmından dolayı olmuyormuş. Bu projeyi hazırlayanların mekanizasyon mezunu Ziraat mezunu olması lazımmış. Bunlar kamu görevlisi olmamalıymış. Vergi mükellefi olacak. Ziraat mühendisi olacak. Mevzuat öyle diyor ve kültür teknik mühendisi olacak. Elazığ’da böyle bir mezun yok. Toprak analiz raporu istiyoruz. Elazığ’da o dönemde toprak analiz yoktu. Su analizi istiyoruz onu da DSİ yapıyor ama maliyeti yüksek. Dolayısıyla vatandaş müracaat etmiyor. Ziraat bankasına gidiyor 0 faiz kredilere müracaat ediyor. Bu daha cazip geliyor. Daha az mevzuatı değiştirdik. Şimdi Elazığ’da da bir yıl içerisinde 18 tane müracaat oldu. Müracaat sayısı artıyor. Elazığ’da tüm ülkeye fayda sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Bu haberin tüm telif hakları www.elazigsonhaber.com internet sitesine aittir. Paylaşım yapılırken kaynak belirtilmesi gerekmektedir!