Covid- 19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirler sonrasında 16 Mart’ta kapatılan kahvehane, kıraathane, kafe, kafeterya, çay bahçesi, İnternet kafeler, playstation ve oyun salonları oyun oynatılmaması kaydıyla 1 Haziran’dan beri faaliyetlerine başlamıştı.

Elazığ Kahveciler Odası da, vatandaşların atmak, arkadaşlarıyla beraber hoşça zaman geçirmek için okey, tavla, oyun kâğıdı vb. oyun oynamak için işletmelere geldiğini anımsatmış; Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz işyerlerimize gelmemekte bu nedenle açılan kahvehanelerimizde esnafımız günlük masraflarını dahi karşılayamadığını açıklamıştı.

Kahveci esnafının yaşadığı mağduriyetin giderilmesi amacıyla Kahveciler odası devletten 4 maddeden oluşan taleplerini kamuoyu ile paylaştı.

KAHVECİLER ODASI’NIN AÇIKLADIĞI TALEPLER ŞÖYLE:

“Covid-19 salgınından şüphesiz en fazla mağdur olan esnafımız kahvehane işletmecileridir. Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören ve maddi olarak çok zor duruma düşen esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir. Bu durumdan etkilenen esnafımıza kira yardımı yapılması, Esnafımızın yanında çalışanlarının ekonomik olarak mağduriyetlerinin giderilmesi, Birikmiş olan elektrik, su, doğalgaz faturalarının yılsonuna kadar ertelenmesi, Esnafımızın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK primleri ve vergilerin Devletimizce ödenmesini ve tüm kredi borçlarının yılsonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz”

Açıklamada ayrıca:” Kahvehanelerimizde hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet edilmektedir. Bu konuda esnafımızca tüm önlemler alınmıştır ve alınmaya da devam edilmektedir. Kahvehanelerimizde oyun oynatılmasına izin verilmesi halinde Devletimizce öngörülecek olan tüm tedbirleri de eksiksiz olarak alacağımızı da ayrıca belirtmek isteriz. “Gerekli tedbirler alınmak suretiyle kahvehanelerimizin tamamen normalleşmesi, yukarıda bahsi geçen ekonomik taleplerimizin karşılanmasını, başta Sayın CUMHURBAŞKANIMIZ olmak üzere, İlgili Bakanlıklarımızdan talep ediyor, bir an önce bu sorunlarımıza çare bulunmasını bekliyoruz” denildi.