Elazığ Valiliği koordinasyonunda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve OSB Müdürlüğü bünyesindeki fabrikalar arasında imzalanan, "garantili istihdam" ve "burs" protokolüyle, Zeycan Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin eğitimlerinin başında iş hayatına adım atmaları sağlanıyor.
Müfredatı sektörün ihtiyacına göre belirleyen, öğrencilere sanayideki firmalarda uygulamalı eğitim görme olanağı sunan meslek lisesi, "metal teknolojileri", "metalurji teknolojileri", "makine tasarım teknolojileri" ile "mobilya ve iç mekan tasarımı" alanlarında sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanları yetiştiriyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk,yaptığı açıklamada, yapılan protokolle meslek lisesinde eğitim gören öğrencilere büyük avantaj sağlandığını söyledi.
Öğrencilerin protokol sayesinde sektörle iç içe olacağını ifade eden Gürtürk, böylece hem meslek liselerine ilginin artacağını hem de daha kalifiyeli elaman yetişeceğini belirtti.
"MEZUN OLAN ÖĞRENCİLER FABRİKALARDA İŞ BAŞI YAPMIŞ OLACAK"
Gürtürk, bu uygulamanın bölgedeki fabrikaların eleman taleplerini karşılayacak olması açısından da önemli olduğuna işaret ederek, "Meslek liselerimizde özellikle Organize Sanayi Bölgesi'nde sanayicilerimizle ve yönetimle yaptığımız istişareler sonucu ihtiyaç duyulan bölümler seçildi. Eğitimde iş birliği protokolü yapılarak öğrencilerimiz bu fabrikalarımızda hem eğitimlerini hem de öğretimlerini okulla birlikte yürütmüş olacak. Çocuklarımız fabrikalarda eğitim alacak. Mezun olan öğrenciler iş garantili olarak bu fabrikalarda iş başı yapmış olacak." diye konuştu.
Zeycan Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hasan Yılmaz da 4 yıldır hizmet veren okullarının OSB yerleşkesinde bulunmasının büyük avantaj olduğunu dile getirdi.
"ÖĞRENCİLER SEKTÖRÜN İHTİYAÇLARINA GÖRE FABRİKADA YETİŞTİRİLECEK"
Öğrencilerin hem teorik hem de uygulama alanında tam donanımlı yetiştiğini söyleyen Yılmaz, "Öğrencilerimiz sektör içinde istihdam edilebiliyor. İş garantili protokoller imzalayabiliyoruz. Protokollerle eğitim müfredatımızı sektörün ihtiyaçlarına göre güncelliyoruz. Hem fabrikanın eğitim koordinatörleri hem de kendi alan şefi öğretmenlerinizle müfredat hazırladık." dedi.
Yılmaz, "Öğrenciler sektörün ihtiyaçlarına göre fabrikada yetiştirilecek. Teorik dersler okulumuzda, pratik dersler fabrikalarda verilecek. Okuldan mezun olan öğrenciler işe başlayacak. Sektörün ihtiyacı olan kalifiye, yani aranan elamanı fabrikaya vermiş, istihdam alanını genişletmiş olacağız." diye konuştu.
"BURANIN GELECEKTEKİ İŞ YERİM OLMASINI İSTİYORUM"
Öğrencilerden Muhammet Enes Gürbüz, 9. sınıfta okuduğunu, 4 yıl boyunca kendisini en iyi şekilde yetiştireceğini söyledi.
Meslek lisesini tercih ettiği için pişman olmadığını belirten Gürbüz, "Sağ olsunlar burada mühendisler ve şeflerimiz bize çok yardımcı oluyor. Öğrenmemiz gereken her şeyi burada en profesyonel şekilde öğreniyoruz. Buranın gelecekteki iş yerim olmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.
Yusuf DoÄŸan, okulun sunduÄŸu imkanlardan duyduÄŸu memnuniyeti dile getirdi.
Eğitimlerin yanı sıra fabrikada çalışıyor olmanın kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Doğan, "Haftanın dört günü okulda, bir günü fabrikada geçiyor. Okulda gördüğümüz dersleri burada uyguluyorum. Meslek lisesini seçtiğim için mutluyum. Burada iş anlamında kolumuzda altın bileziğimiz var." dedi.
"MEZUN OLUNCA İŞİMİZ HAZIR"
Öğrencilerden Taha Avcu da fabrikada mesleği öğrenmekten memnun olduğunu belirterek, şeflerin kendilerine mesleğin tüm inceliklerini eğitimlerle anlattığını ifade etti.
Hem iş yerinin hem de okulun verimli geçtiğini dile getiren Avcu, "Okuldaki atölyemizde öğrendiklerimizi burada rahatlıkla uygulamaya döküyoruz. Burada garantili çalışıyoruz. Okulumuzdan mezun olunca işimiz hazır. Buradaki kapılar bizlere açık." diye konuştu.
en mantıklı ve en faydalı okullaşma şekli bilim osm ve sanayi ile entegre olandır ama malesef bizde her köşe başına imamhatip dikiliyor. ilerde atanamayan imamlar olunca ne yapılacak bilinmiyor. aklı başa alıp bu tarz okulları arttırmak gerekiyor
"En mantıklı okullaşma şekli" nin yazdığı yorumda bu mana çıkıyor tekrar okusanız göreceksiniz, ben dine çekmedim "Her köşe başına imam hatipler dikiliyor, ilerde atanamayan imamlar olunca ne yapılacak bilinmiyor." cümlesinden imamhatiplerden sadece imamlar yetişir düşüncesi çıkar bunun ötesi çıkmaz.
Yorumcunun söylemek istediği ihtiyaca göre okul açılmadı gerekiyor. Şuan türkiyede en çok ihtiyaç olan alan üretken ara eleman yani atıyorum togg üretilecek imamhatip mezunu biri bu fabrikada çalışabilir mi çalışamaz ara eleman olarak. Yada tekstil fabrikaları açılıyor imamhatip mezunu biri 20 yaşından sonra gidip o işin çırağı kalfası olabilir mi olamaz… imamhatip olmasın demiyor yani demek istediği ihtiyaca göre okul açmak lazım.. bir çok organize sanayide suriyeliler dışında kalfa çırak usta olarak türk yok.. tüm gençler kalifiye olmadan dr olacak mühendis olacak imam olacak gibi 18-20 yaşına kadar aylak aylak geziyor veya ne okulun hakkı veriliyor ne de bir işte mahir olunabiliyor. İmamhatip mezununu sanayiye götür hiçbir işten anlamaz, fen lisesi öğrencisi de öyle aşağılamak için demiyorum.. veya inşaata götür hiç anlamaz duvar sıva elektrik tesisat , turizme götür turizmin tainden anlamaz . İnsanlarımızı ihtiyaca göre planlamak yetiştirmek gerekiyor yazarın demek istediği bu. Tüm okulları fen lisesi veya imamhatip lisesi yap tüm ülkeyi masabaşı iş yapacak gibi yetiştir kim ahıra, sanayiye , inşaata , otellere , tatil köylerinde çalışmaya gidecek.. olayı dine çekip sulandırmanın hiç kimseye bir faydası olmaz..
Bu yorumunuz çok abes. Tekrar okuyup düşünmenizi öneririm. İmam hatiplerden sadece imamlar mı çıkıyor? Ülkenizdeki cumhurbaşkanından doktoruna, hakiminden mühendisine kadar her kademede imam hatip mezunu var at gözlüğünüzü çıkarın lütfen. En basitinden ilinizde bulunan Şehit Eyyüp Oğuz Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne bile bakarsanız ne büyük başarılar ve bunların nasıl yerleştirmelere sonuç verdiğini göreceksiniz.