Elazığ Tarihinde En Fazla Geçersiz Oy Bu Seçimlerde Çıktı

14 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen genel seçimlerde Elazığ’da 13 bin 564 oy geçersiz sayıldı. Elazığ tarihinde ilk kez bu kadar oy geçersiz sayılmış oldu. Milletvekili seçimlerinde Elazığ’ın milletvekili dağılımında 14 bin dolayındaki geçersiz oyların etkisi büyük oldu.

Elazığ Tarihinde En Fazla Geçersiz Oy Bu Seçimlerde Çıktı

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri tamamlandı.

Elazığ genelinde kurulan bin 634 sandıkta 431 bin 293 seçmenden 369 bin 962’si sandık başına giderek oy kullandı.

ELAZIĞ TARİHİNİN EN FAZLA GEÇERSİZ OYU ÇIKTI

Seçimlerde Elazığ siyasi tarihine geçen olay ise geçersiz oyların fazlalığı oldu. Elazığ’da kullanılan oylardan 356 bin 398 oy geçerli sayılırken, 13 bin 564’ü ise geçersiz sayıldı.

2005 Genel Seçimlerinde Elazığ’da 6 bin 526 oy geçersiz sayılırken, 2018 yılında yapılan Genel Seçimlerinde ise Elazığ’da 8 bin 505 oy geçersiz sayılmıştı.

Son yapılan 14 Mayıs seçimlerinde ise Elazığ’da 13 bin 564 oy geçersiz sayıldı. Böylelikle Elazığ tarihindeki en çok geçersiz oy sayısı 14 Mayıs 2023 seçimlerinde çıkmış oldu.

SEÇİMİN KADERİNİ GEÇERSİZ OYLAR BELİRLEDİ

Elazığ’ın milletvekili dağılımında 14 bin dolayındaki geçersiz oyların etkisi büyük oldu. Geçmişte yapılan seçimlerden daha yüksek düzeyde geçersiz oy çıkması seçmenlerin özellikle Bağımsız Miletvekili Adayı Prof. Dr. Yasemin Açık’a oy kullanırken yapılan hatalardan kaynaklandığı öğrenildi.

Birleşik oy pusulasında bağımsız adaylara ayrılan yerin partilere göre daha sınırlı olması, bir sütunda iki bağımsız adayın yer alması, bağımsız adayların fotoğrafına yer verilmediği gibi isim puntosunun partilerin puntolarına göre daha küçük olması vatandaşların geçersiz oy kullanımını artırdı.

PROF. DR. YASEMİN AÇIK’IN SEÇİLEMEMESİNDE GEÇERSİZ OYLARIN ÖNEMLİ BİR ETKİSİ OLDU

Sandıklarda görev alan müşahitlerden alınan bilgiye göre, vatandaşların Prof. Dr. Yasemin Açık ile birlikte partiye de oy kullanmaları, bağımsız adaya ayrılan yerin küçük olması dolayısıyla mührü taşırmaları gibi nedenlerle her sandıkta çok sayıda oyun geçersiz sayıldığı öğrenildi.

Milletvekili seçimlerinde 35 bin’e yakın oy alan Prof. Dr. Yasemin Açık’ın seçilememesin de geçersiz olarak sayılan oyların önemli bir etkisi olduğu belirlendi.

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2023, 18:23

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137