Elazığ TSO 138 Yaşında

1884 yılında kurulan ve Ülkemizde ilkler arasında yer alan Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası hizmette 138. Yılına girdi.

Elazığ TSO 138 Yaşında

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, tarihçiler ve Oda profesyonellerince yapılan çalışmalar sonucunda 5 Ekim 2020 tarihinde TOBB ve Ticaret Bakanlığınca Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluş tarihinin 1884 olarak tescillendiğini belirterek, “Kendi tarihine sahip çıkan Odamız, geride bırakmış olduğu 138 yıllık birikim ve üstlendiği misyonla İlimizin sosyo-kültürel ve ekonomik kalkınma ve gelişmesi hususunda aynı kararlılık, heyecan ve azimle çalışmasına devam etmektedir” dedi.

ARSLAN: AYNI HEYECAN VE MİSYONLA ŞEHRİMİZİ GELECEĞE TAŞIYORUZ

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluş tarihinin imparatorluk dönemine gittiğini belirten Elazığ TSO Başkanı Arslan, “Oda olarak yaptığımız girişimler neticesinde, TOBB’den alınan 05.10.2020 tarih ve 045.99 sayılı yazıda Odamız kuruluş tarihinin 1884 olarak tescillendiği ve kararın Ticaret Bakanlığı’na bildirildiği tarafımıza tevdi edilmiştir. Oda Genel Sekreterliği gözetiminde ve Odamız TSO Halkla İlişkiler ve Protokol Müdürü Etem Yalın’ın koordinasyonunda Tarihçi-Yazar Mustafa Balaban tarafından yapılan arşiv çalışmaları ve araştırmalar neticesinde Elazığ TSO’nun kuruluş tarihinin 1884 olduğu resmi devlet arşiv kaynaklarıyla belgelenmişti. Oda tarihimizle ilgili birinci elden tarih kaynaklar olan; Mamuret-ül Aziz Salnameleri, Salname-i Devlet-i Ali Osmaniye, Dersaadet Ticaret Odası Gazeteleri, Osmanlı Vilayet Salnameleri, Ticaret Salnameleri, Mamuretül Aziz Gazetesi, Osmanlı Arşivi Nafia Ticaret Orman ve Maden Nezareti evrakı içinde yer alan kentimizle ilgili evraklar ile çeşitli araştırmacıların ve yazarların oda tarihi ve ticaret geçmişimizle ilgili yazdığı tetkik eserler, bilimsel sempozyum bildirileri, tarih ve ekonomi makaleleri incelenmekte ve aynı zamanda Odamız arşivi için toplanmaya başlanmış ve Elazığ TSO dijital kütüphanesi de kurularak hizmete açılmıştır.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odasının 1884 yılındaki ismiyle Mamuret’ül Aziz Ticaret ve Sanayi Odası’nın bugünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan topraklarda kurulan ilk odalardan biri olduğu görülmüştür. Ülkemizde 1882 tarihinde ilk kurulan Dersaadet (İstanbul) Ticaret Odasından kısa süre sonra kurulan Mamuretül Aziz (Elazığ) Ticaret ve Sanayi Odası (1884) kentimizin en eski ve köklü kurumu olarak, tarihsel geçmişine uygun olarak şehrimizin kalkınmasında öncü kurumlardan biri olmuştur.

Sena Kerim Efendi başkanlığında kurulan ve 11 kişiden oluşan Yönetim Kurulu ile hizmet veren Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası hizmetini kesintisiz olarak 138 yıldır devam ettirmektedir. Bu süre zarfı içerisinde Odamızın her kademesinde görev almış ve bugün rahmeti rahmana kavuşmuş olanları bir kez daha rahmetle anıyoruz. Odamızın 32. Döneminde görev almış kadrolar olarak, bugüne kadar Odamıza hizmet vermiş olan tüm seçilmişler ve profesyonellerimize teşekkür ediyoruz. Toplum içerisinde her zaman kanaat önderi olarak görülen Odamızın aynı misyonla şehrimizi geleceğe taşıyacak ve Odamızın misyonuna yakışır büyük projeleri bu hizmet dönemimizde hayata geçirmiş olmaktan büyük bir mutluluk duymaktayız. Ben bu vesile ile; tüm yönetim kadrolarımıza, paydaşlarımıza, üyelerimize ve profesyonellerimizle teşekkür ediyor 138. Yılın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Kim yürütür ercan
Kim yürütür ercan - 2 yıl Önce

Değnekciler mi.? , Çakgallar mı.?

ERCAN
ERCAN - 2 yıl Önce

Lafla peynir gemisi yürümez. İcraat lazım. Alırsın eline yıllardır Elazığ'a gelen kamu ve özel yatırımlarını yazarsın. Sonra Elazığ emsalindeki illeri yazarsın. Aradaki farka bakarsın. ETSO bu sizin için zor olmasa gerek. Elazığ depremi yaşamış bir il olarak daha fazla kamu ve özel sektör yatırımlarına muhtaç.

SIRADAKİ HABER

banner137