Dolar, hafta başından itibaren girdiği düşüş trendinden 200 günlük hareketli ortalamanın altına indi.

Piyasalar, Merkez Bankası Enflasyon raporunun ardından açıklanacak FED’in faiz kararına ve ardından çıkacak mesajlara odaklandı.

BİÇER: KISA ZAMANDA DÜŞMESİNİ BEKLEMİYORUM

Döviz kurunda düzelmenin olduğunu söyleyen Elazığ Döviz Kuru Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Biçer, “Bundan yaklaşık 2 hasta önce Merkez Bankası’nın faizi düşüreceğini söylüyorlardı. Burada da dövizin yükseleceğini söylüyorlardı. Merkez bankası 4.25 bir faiz indirimi yapınca ister istemez dövizde de bir düzelme oldu. Yaklaşık olarak 5.75’ten 5.52’lerdeyiz. Dövizin şu anda 5.52, en kısa dönemde bu gece Amerika Merkez Bankasının bir toplantısı var. En çok etki eden unsurlardan biri de FED’in faiz indirimi. Eğer burada FED 0.50, 0.75 faiz indirimi gerçekleştirişe bu TL’ye daha yansıyacak. Çünkü gelişmekte olan ülkelere para gelecek, gelişmiş ülkelerden para çıkacak. Çünkü şu anda faizlerimiz yine yüksek. Merkez bakası yaklaşık olarak 200 puan daha düşürmesini bekliyoruz. Bu yıl içerisinde olacak. Kısa zamanda düşmesini beklemiyorum” dedi.

 BİÇER: BÜYÜK BİR YÜKSELİŞ OLMASINI BEKLEMİYORUZ

Biçer, dolar kurun da daha fazla düşüş yaşanmayacağını ifade ederek, dövizin yatırım aracı olarak kullanılmasından çıktığına dikkat çekerek, “Daha düşer mi söylentisi çok. Bizim tahminimiz 5.45’ten aşağı geleceğini düşünmüyoruz. Şu anda müthiş bir turist girdisi var. Hem burada hem başka yerlerde. Vatandaşlar gittikleri yerlerde bozuyorlar. Bu da Türk parasına yansıyor. Piyasada Türk parası sıkıntısı var. Bu ister istemez dövizi baskılıyor. Bunun etkisini biz ne zaman göreceğiz? Eylüle yakın döviz girdisi kesilince ister istemez dolarda 5.80’leri görebilir. Döviz artık bir yatırım aracından çıktı. Bir getirisi yok. Faizler yüksekti zaten. Faizlerin düşüşü dövizi vatandaş tarafından belki biraz daha yükseltir, 6-7’lere gider. Daha öncede söylemiştik. 8’ler, 9’lar, 10’lar hayat oldu. Dövizin en düşün 5.50. buralar biraz dik bölgeler. Yatırımdan çok üretime yöneltmek lazım. Sadece dövizle olmuyor iş. Döviz al bekle. Yanlış bir yatırım ama şu anda dövizde düşük. Büyük bir yükseliş olmasını beklemiyoruz” diye kaydetti.

BİÇER: EURO’DA DA DÜŞÜŞ VAR

Euro kuruna da değinen Biçer, Euro kurunun değerinin kaybettiğini belirterek fiyatının 6 ve 6,50 de stabil kalarak değişmeyeceğini söyleyerek, “Euro’da da büyük bir düşüşler yaşanıyor. Hem Avrupa hem merkez bankasının faiz indirim söz konusu olunca uluslararası piyasada Euro değer kaybetti. Euro 6.40, 6.50 civarındaydı. Şimdi 6.15, 6,17 civarında. Önümüzdeki haftalarda Euro’nun da tekrar 6’nın aşağısına gelmesini beklemiyoruz. 6 ile 6.50 arasında stabil kalabilir. Elazığ’da Euro girdisi dolara göre daha çok. Yurt dışından misafirimiz var. Almancı dediğimiz turistlerimiz. Onlarda Euro bozduruyorlar. Euro’da da düşüş var” ifadelerine yer verdi.