ELAZIĞ’DA ÖLÜM ORANLARI ARTIYOR MU?

Koronavirüs salgını Türkiye'de kaç kişinin hayatına mal oldu? Türkiye'de bir yazılımcı, geçmiş yıllardaki ölüm oranlarıyla bu yılki ölüm oranlarını karşılaştırarak can kayıplarının resmi rakamlardan fazla olabileceği yönünde sonuçlar elde etti. Yapılan araştırmada Elazığ’daki ölümlerin temmuz ve ağustos ayında arttığı ortaya çıkıyor.

ELAZIĞ’DA ÖLÜM ORANLARI ARTIYOR MU?

Türkiye'de bir yazılımcı, geçmiş yıllardaki ölüm oranlarıyla bu yılki ölüm oranlarını karşılaştırarak korona virüsten can kayıplarının resmi rakamlardan fazla olabileceği yönünde sonuçlar elde etti.

Yazılımcı Güçlü Yaman, sadece resmi verileri esas alarak 19 ilin geçmiş yıllardaki vefat sayılarını inceledi ve bunları il il grafik haline getirdi.

Araştırmaya göre; ölümlerin en düşük olduğu hafta 24 Haziran-1 Temmuz arası.

19 ildeki fazla ölüm 30. Bakanlığa göre aynı hafta Türkiye’de Covid-19’dan 130 kişi öldü.

Bir hafta sonra 19 ildeki fazla ölüm 716’ya fırlıyor. Bakanlığın açıkladığı sayı Türkiye genelinde 129.

İstanbul’da Mart-Nisan'da hızla artan ölümler, Mayıs’ta düşmeye başlıyor. Haziran’ın 3. haftasında, son 5 yıllık ortalamanın da altına inerek eksiye düşüyor. Seyahat yasağının kalkmasıyla büyük şehirlerden memleketlerine gidenlerin etkisi grafiklerde net olarak görülebiliyor.

1 - 8 Temmuz haftasından itibaren bakanlık verileri düz bir çizgi izlerken, özellikle bazı illerdeki ölümler hızla yükselmeye başlıyor. Konya, Diyarbakır, Gaziantep ve Malatya'da yüzde 250'ye varan artış oranı var.

Resmi kayıtların ortaya çıkardığı en ilginç tablo Edirne’de. Sadece 4-11 Mart arasında yükselen ölüm oranı, hemen ardından düşmeye başlıyor. Son üç yılın ortalamasına göre Edirne'de yüzde 34 daha az vefat kaydedilmiş.

Ankara ve Bursa'da ölümler şubat ortasında artmaya başlamış. Son beş yılla kıyaslandığında 11 Mart-29 Eylül arasında Ankara'da 3 bin 28, Bursa'da bin 485 fazla ölüm var. Aynı dönemde bakanlığın açıkladığı 81 ildeki toplam sayı 8 bin 130.

Elazığ, Erzurum, Sivas, Kahramanmaraş'ta ölümler temmuz ve ağustosta keskin bir şekilde artarken ve Gaziantep ve Diyarbakır'da haziranda başlıyor.

Grafiklerin ortaya koyduğu tablo, salgının çeşitli evrelerinde görüştüğüm doktor ve hemşirelerin anlattıklarını teyit eder nitelikte. Seyahat serbestliği, iftar davetleri, bayram ziyaretleri ve kalabalık işyeri/servis araçlarının ölümlere de yansımasını gösteriyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2020, 15:57

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Allah rahmet etsin
Allah rahmet etsin - 3 yıl Önce

Allah tan geldik gene O na döneceğiz vefat edenlere Allah tan rahmet diliyorum

Serkan A
Serkan A - 3 yıl Önce

Birşey anlayan var mı?

SIRADAKİ HABER

banner137