Elazığ’ın yetiştirmiş olduğu 71 yaşındaki duayen gazeteci Mehmet Topal tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Hayatını kaybeden Merhum Topal’ın cenaze namazı ikindi namazına müteakip İzzetpaşa caminde kılınarak Asri Mezarlığı’nda bulunan aile mezarlığına defnedilecektir.

Medya grubumuz olarak merhum Mehmet Topal’a Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyoruz.

MEHMET TOPAL KİMDİR?

Gazeteciliğe Atatürk Ortaokulunda ve Elazığ Lisesinde okurken okulun duvar gazetesinde yazılar yazarak başladı.

İlk ciddi yazılarını 1971 yılında Elazığ'da günlük olarak yayınlanan yerel “ULUOVA” Gazetesi'nde yayınladı. Bu gazetede Muhabir, Köşe Yazarı, Başyazar ve Yazı İşleri Müdürü olarak uzun yıllar çalıştı.

1970-1974 arasında Elazığ Sanat Enstitüsü Radyoevi'nde "spiker" ve "proğram yapımcısı" olarak görev yaptı.

1978-1983 yılları arasında Elazığ Belediye Başkanlığında "Özel Kalem Müdürlüğü" ve "Basın-Halkla İlişkiler" görevlerini üstlendi. Beş yıllık hizmetten sonra Elazığ Belediyesi'ndeki görevinden kendi arzusu ile istifa ederek ayrılıp, bir süre serbest ticaretle uğraştı.

Ulusal Gazetelerden Tercüman, Bulvar, Akajans'ın Elazığ Muhabiri olarak uzun yıllar görev yaptı. Birçok ulusal dergide araştırma ve makaleleriyle şiirleri yayınlandı. Adana’da günlük olarak yayınlanmakta olan Bölge Gazetesi "Ekspres"in Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge, Ulusal “Günaydın” Gazetesi'nin Elazığ Bölge ve “Güneş” Gazetesi'nin Elazığ Temsilciliğini yaptı.

1990 yılında Asil Nadir’in sahibi olduğu Günaydın Gazetesi'nin Malatya Yolu üzerindeki Elazığ Bölge Tesisleri'nin kuruluşunu gerçekleştirdi.

2000-2003 yıllarında, Elazığ'ın çok ortaklı yerel bir reel sektör kuruluşu olan Mis Holding'in Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Basın Danışmanlığını yaptı.

1980'de Harput’un tarihine ve kültürüne sahip çıkmak için kısa adı EFTUD olan Elazığ Folklör ve Turizm Derneği'ni kurdu.

1980'de TRT'yi Elazığ'a davet ederek Adem GÜRSES tarafından hazırlanan "İL'DEN İL'E ELAZIĞ" adlı bir saatlik proğramın TRT’de yayınlanmasını sağladı. Bu proğramda Harput Buzluk Mağarasının tarihçesini anlattı.

1981’de Çağdışı bir hastalık olan Cüzzama karşı Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde saha taramaları yaparak tespit ve mücadele etmek, bu hastalığı ortadan kaldırmak, mevcut hastaların rehabilitasyonu amacıyla CÜZZAMLA SAVAŞ DERNEĞİ Elazığ Şubesinin kuruluşunda yer aldı.

21 Nisan 1988 tarihinde Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl ve Muş illerinde görev yapmakta olan gazetecileri birlik ve beraberlik ruhu içerisinde bir çatı altında birleştirmek, basın çalışanlarına çağdaş bir mesleki eğitim düzeyini kazandırmak için de elini taşın altına koyarak FIRAT HAVZASI GAZETECİLER CEMİYETİ'nin kuruluşunu gerçekleştirdi.

Elazığ Folklör ve Turizm Derneği EFTUD ile FIRAT HAVZASI GAZETECİLER CEMİYETİ'nde altı ay süreyle Kurucu Başkanlık, iki yıllık birer dönem de Başkanlık, Cüzzamla Savaş Derneği'nde ise Başkan Yardımcılığı görevini yaptı.

SMA Değil, Kerem Ali Kazandı SMA Değil, Kerem Ali Kazandı

1988’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir ilk olan 40 dairelik "BASIN SİTESİ"nin kuruluşuna ve hayata geçirilmesine de öncülük etti. Gazetecilerin ve yakınlarının bu siteden ev sahibi olmaları için yoğun bir çaba gösterdi.

Türkiye’nin beşinci, Elazığ’ın ise ilk özel televizyonunu olan EL-TV’nin kuruluşunda görev aldı. Televizyonun ana haber bültenini o sundu. İlk defa yerel katılımcılarla Açık oturumlar yönetti. EL-TV altı aylık yayından sonra maddi imkansızlıktan dolayı kapandı.

Elazığ'ın yerel Kanal E ve uydudan yayın yapan KANAL 9 Televizyonu’nda akşamları ana haber kuşağı içerisinde yayınlanan "GÜNÜN YORUMU" adlı proğramında, kentin çözüm bekleyen sorunlarını gündeme getirdi.

Değişik başlıklar altında Elazığ'ın sorunlarına yönelik açık oturumlar yönetti. Aynı televizyon kanalında yayınlanan Elazığ'ın tarihi ve kültürüne yönelik, kendi imkanları ile hazırladığı özel belgesel yapımları da bulunmaktadır.