Elektrikli Otoda ÖTV % 10’a İniyor

Ek gösterge ve öğrenci affı Komisyon'dan geçti. Görüşmeler sırasında verilen önergeyle ÖTV matrahı 700 bin TL'nin altındaki tüm elektrikli araçlarda ÖTV, 60'tan yüzde 10'a çekildi.

Elektrikli Otoda ÖTV % 10’a İniyor

Kamu çalışanlarının ek göstergesini 3600'e çıkaran, en düşük emekli maaşını 2 bin 500 liradan, 3 bin 500 liraya çıkaran, emekli milletvekili maaşlarında artış öngören, öğrenci affına ilişkin yasa teklifi Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Kanun teklifi bugün Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek kanunlaştırılacak.

Dünya'nın haberine göre, torba teklifin görüşmeleri sırasında AK Parti tarafından verilen önerge ile TOGG tarafından yapılacak elektrikli araç üretimini desteklemeye yönelik ÖTV düzenlemesine gidildi. 160 KW geçmeyen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahı 700 bin TL'nin altındaki araçlarda yüzde 60 olan ÖTV yüzde 10 olarak uygulanacak ve böylece Togg tarafından yapılan üretim destelenecek. Yapılan düzenleme hakkında bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ÖTV alınmayan elektrikli otomobillerde yüksek fiyatlı araçlar dikkate alındığında rekabet zedelendiği için 2021 yılında bu uygulamaya son verildiğini hatırlatarak, bu durumun yerli otomobil üretimini olumsuz etkileyeceğini bu nedenle ÖTV indirimine gittiklerini belirtti. Elitaş yeni düzenleme ile yerli üretimi cazip hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

100 MİLYAR KAYNAK

Kanun teklifi ile kredi garanti kurumlarına aktarılacak kaynak tutarı 50 milyar liradan 100 milyar liraya çıkarılıyor. 31 Aralık 2021 tarihinden önce yapılmış inşaatlarda, elektrik ve su aboneliği için ruhsat alma ve ruhsata göre yapma şartı kaldırılıyor. Bankalara 2023 yılı için kurumlar vergisini yüzde 25'e çıkaran düzenlemede değişikliğe gidilerek, bu oran sürekli hale getiriliyor.

VERGİ CEZALARI ARTIYOR

Teklif ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun belge düzenine uyulmaması konusunda öngörülen cezalarda artış getiriyor. Buna göre fiş, fatura gibi belgeleri vermemenin cezası 240 liradan 1000 liraya çıkıyor. Bu kapsamda verilen 12 bin liralık özel usulsüzlük cezası 50 bin liraya çıkarılırken, yılda en fazla verilebilecek ceza miktarı ise 120 bin liradan 500 bin liraya çıkarılıyor. Ayrıca elektronik ticarette vergi güvenliğinin sağlanması amacıyla buna yönelik VUK'ta getirilen yükümlülüklere uymayanlara verilecek cezalar, belge ile ilgili cezaların 3 katı olarak uygulanacak.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137