Elazığ stratejik araştırmalar derneğinde istişare toplantısı düzenlendi.

Toplantının 2 gündem maddesi vardı.

Bunlardan biri Elazığ Belediyesindeki atamalar olurken, diğeri ise günlerdir kamuoyunun gündeminde düşmeyen maden ilçesiydi.

ERDOĞAN: ELAZIĞ’IN ÇOK ÖNEMLİ 2 SORUNU VAR

Elazığ Belediyesindeki atamalar ve belediyenin ilk icraatları ile ilgili açıklamalarda bulunan ELSAD Başkanı Av. Murat Erdoğan, “Belediye Başkanlığından beklentilerimiz var. Belediye Başkanı’nın ilk yapmış olduğu araçlarla ilgili görev dışı kullanılmasını engellemek ve israfa yönelik bu hareketini destekliyoruz. Ancak israfa yönelik bu hareketin bütün alanlara doğru kaydırılmasını bekliyoruz. Yine Elazığ’ın çok önemli 2 sorunu var. Ben geçmişte yapılan imar revizyonu Elazığ halkının ihtiyaçlarını karşılamamıştır. Küçük yer sahipleri mağdur olmuştur. Yine bu imar uygulamaları nedeniyle kentin genel imar durumu da sıkıntıya girmiştir. Şimdi bütün kesimleri kapsayacak, bütün kesimlerin görüş ve önerileriyle oluşacak yeni bir imar revizyonu çalışmasının başlatılmasını bekliyoruz. Geleceğe yönelik yeni bir modern sorunları azaltılmış bir imar çalışması yapılmasını bekliyoruz. İlk beklentimiz bu. Yine alt yapı sorunlarımız var. Her yağmur yağdığında alt yapı şehir insanına zorluklar yaşatmaktadır. Bu konudaki çalışmalarında hızlandırılacağının inancındayız” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: BİNLERCE MADENLİYİ İLGİLENDİREN BİR SORUN ORTADA VAR

Toplantının 2. Gündem maddesi olan heyelan riski ile karşı karşıya kalan Maden ilçesi ile ilgili konuşan Murat Erdoğan, “Şu anda Maden’de bir heyelan riski bulunmaktadır. Binlerce Madenliyi ilgilendiren bir sorun ortada var. Bu konuyla ilgili bir takım çalışmalar yapılıyor. Bizde ELSAD olarak içimizdeki teknik arkadaşlar olarak bizde nasıl bir katkı sağlayabiliriz? Bu sorunla ilgili fikirlerimiz, görülerimiz, önerilerimiz olacak”dedi.

BEYARSLAN: İLERİ DÖNÜK BİR KARARLA ANALİZ SENTEZ ÇALIŞMASI YAPARAK ALMAK GEREKİR

Şehir Plancısı Kıvanç Beyarslan ise, Madenle ilgili yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi vererek, “İlçeler belirli kriterler doğrultusunda genelde oluşmuşlar. Oluştukları yerde Maden’in ilk kurulma şeyi çıkartılan maden işletmesinden dolayıdır. Burada yıllarca süren yoğunluk bir anda kaybolmuştur ve şu anda o işletme orada yaşayanları bir risk altında bırakmaktadır. Burada yaşayan insanların tekrardan bir cazibe sağlanarak, hatta daha fazla nüfusu buraya çekecek şekilde planlı programlı bir hareket edilmesi gerekir. Bunu anlım bir karar alarak günü kurtarma şeklinde değil de ileri dönük bir kararla analiz sentez çalışması yaparak almak gerekir”diye konuştu.

YAVUZ: TAM BİR DOĞRU BİLGİ YOK

Maden heyelan riski ile karşı karşıya ancak kamuoyunda konuyla ilgili kirli bilgilerde var diyerek sözlerine başlayan Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz’da, “Kamuoyunda bazı vekillerimiz tarafından da anlaşıldığı kadarıyla tam bir doğru bilgi yok. Buradaki heyelan dün akşam önceki belediye başkanımız Sayın Musa Orhan’ında yapmış olduğu açıklamada bu heyelanın başlangıcı, daha doğrusu hafriyatın dökümü 2014 yılında başlar, 2015 yılında kendini göstermeye ve kamuoyunun ve belediye başkanımızı bu konu ile alakalı girişimde bulunmasına vesile olmuştur. Ancak milletvekillerimizin ve kamuoyunun bildiği 2005 yılından itibaren ya da 2007 yılından itibaren bu hafriyatın döküldüğü”dedi.

YAVUZ: MADEN YENİDEN MADEN’İN SINIRLARI İÇERİSİNDE YENİDEN YAPILACAKTIR

Başkan Yavuz, “Maden’de yaşanan heyelan olayı Maden için kriz olan bu konu fırsata dönüşebilir. Maden yeniden yapılanabilir. Bu konuda gerek kamuoyunun gerek devletimizin ciddi anlamda yanımızda destekleri var. Özellikle sayın valimizin, bakanımızın, cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda Madenli vatandaşımız nasıl istiyorsa mağdur olmayacak şekilde her türlü desteğin sağlanması talimatını vermişler. Bu da bizi ziyadesiyle sevindirmiştir. Madenlilere şunu söylüyoruz. Sevgili hemşehrilerim; konu bugün çok ciddi olabilir, can riskiniz olabilir ama devletimiz büyüktür. Devletimiz konu ile yakından ilgilenmektedir. Hiçbirinizin bir kuruşta olsa mağduriyeti olmayacaktır. Maden yeniden Maden’in sınırları içerisinde yeniden yapılacaktır” ifadelerini kullandı.