Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOBB’ye gönderdiği yazılarla, 03 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile sektörün büyük sıkıtılar içerisine girerek iş yapamaz hale geleceğini belirterek, Yönetmelikle yeni bir düzenleme yapılmasını talep etti...

ARSLAN: İNŞAAT SEKTÖRÜ EKONOMİNİN TÜM ÇARKLARINI DÖNDÜRMEKTEDİr

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOBB’ye gönderilen yazısında, “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 3 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Odamızın 11. Meslek Komitesini oluşturan Taahhüt ve Müteahhitler grubumuz 1236 üyeden oluşmakta olup, Odamızın en fazla üyeye salip olduğu meslek grubudur. 11. Meslek Grubuz tarafından yapılan Meslek Komite Toplantısı ile Odamızdan 31263 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması talep edilerek, aksi halde sektörün ve halkın mağduriyet yaşayacağı ifade edilmektedir. İlgili Meslek Komitemiz tarafından söz konusu Yönetmelikle birlikte ilimizde yüzlerce müteahhidin meslekten men edilebileceği ve yasal mevzuatlarla tıkanmış olan inşaat sektörünün önünün tamamen kapanacağı endişesi dile getirilmiştir” ifadelerine yer verdi.

BAŞKAN ARSLAN, MADDELERİ SIRALADI

Başkan Arslan, “11. Meslek Komitemiz ayrıca şu değerlendirmelerde bulunmaktadır:

-Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması, dolayısıyla sektörün disipline edilmesi, sektörün gelişmesi, güçlenmesi ve sürdürülebilir yapıya kavuşması bizim de talebimiz olan hedeflenmiş bir düzenlemedir.

-Ancak; ilgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle ilimizdeki yüzlerce tecrübeli müteahhidin (kalite standardının artırılmasına faydası olmayan) yönetmelik şartlarından kaynaklı olarak müteahhitlik mesleğini icra etmesi imkansız hale geldiği veya müteahhitlik mesleğinden men edildiği bir düzenlemeye dönüşmüştür.

-İlimizde 1236 kayıtlı müteahhit olmasına rağmen, bu zamana kadar H grubu hariç, farklı gruplarda belge alabilen müteahhit sayısının sınırlı olduğunu, toplamda 2-3 projede bin konut yapan bazı meslektaşlarımızın yeni sistemde 100 konut yapmalarına bile imkan tanınmayarak sınıflandırma belgesi verilmediğini görüyoruz.

-Bunların bir kısmı haklı sebeplere dayalı olsa da; sahadaki reel işleyişinin dikkate alınmadığından kaynaklandığını müşahede etmekteyiz.

-24 Ocak Elazığ depremi sonrasında ilin yeniden imarı hususunda vatandaşın yoğun ihtiyaç duyduğu müteahhitlik sektörü ilimizde bu süreçte ilgili Yönetmelikle birlikte çıkmaza girecek ve vatandaşlarımızın da mağduriyeti söz konusu olacaktır.

-Dolayısıyla; bu şartlarda 250 alt sektörü hareketlendiren, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü ve istihdamın dinamik gücü olan inşaat sektörünü olumsuz yönde etkileyecek Yönetmelikle ilgili olarak Elazığ Ticaret ve Sanayi Odamızın bir girişim başlatmasını talep etmekteyiz.

İlgili Meslek Komitemizin bu taleplerinin dikkate alınarak, gerekli girişimleri başlatmanız hususunu takdirlerinize arz ederiz” dedi.