TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, telekonferansla katıldığı programdaki konuşmasında, geçen ay gerçekleştirilen webinarın büyük ilgi gördüğünü ve geniş katılım sağlandığını söyledi.

Türk Eximbank'ın, ihracata en büyük desteği veren kuruluş olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şunları ifade etti: “İhracatın çok daha önemli hale geldiği bu dönemde, Eximbank ile daha yoğun çalışmamız ve sunduğu ürünleri daha iyi bilip kullanmamız lazım. Ayrıca sahada ve uygulamada sıkıntılar yaşanıyorsa, bunları da burada görüşüp ve birlikte çözüm aramamız gerekiyor.”

İHRACATÇI FİRMALARA 9 AYDA 33,7 MİLYAR DOLAR DESTEK SAĞLANDI

Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney de eylül sonu itibarıyla ihracatçı firmalara 22,2 milyar dolarlık ihracat destek kredisi, 11,5 milyar dolarlık da alacak sigortası desteği sağladıklarını söyledi.

Böylece söz konusu dönemde toplam 33,7 milyar dolar destek verdiklerini, destek tutarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 arttığını ifade eden Güney, ihracat kredisi desteğindeki artışın da yüzde 12'yi bulduğunu dile getirdi.

Güney, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat yapan 90 bin firma bulunduğunu belirterek şunları kaydetti: “Türk Eximbank imkanlarından yararlanan firmalar bunun üçte biri kadar. İhracat yapan firmalarımız ürün ve imkanlarımızdan haberdar değiller. Bu talep oluşmuyorsa bu konuda ciddi bir bilgilendirme ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu webinarlar bu hususlarda çok önemli. Bu yönde stratejik bir dönüşüm çalışması başlattık. TİM üzerinden ihracatçılarımıza bir anket indirdik. Bu da gelecek stratejimizi belirlemede önemli bir girdi teşkil ediyor. TİM üyesi olan firmalarımızdan, varsa bu anketi doldurmalarını rica ediyorum.”

Toplantıya katılan Oda-Borsa Başkanları da söz alarak Eximbank destek ve uygulamaları hakkında görüş ve önerilerini dile getirdiler.