Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti’nin (FGHC) 30. kuruluş yıldönümü düzenlenen etkinlikle kutlandı. Kutlama programında medya grubumuza ödül yağdı.

21 Nisan 1988 tarihinde kurulan Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti’nin 30. yılı nedeniyle Kültür Park Mamuratül Aziz Salonu’nda program düzenledi.

Programa, Vali Murat Zorluoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Karataş, İl Jandarma Komutanı Albay Özay Eryürek, İl Emniyet Müdürü Doğan Cangül, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, cemiyet üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın ev sahibi olan FHGC Başkanı Mehmet Topal, cemiyetin 30 yılını anlattı.

“Cemiyetimiz Türkiye’nin 3. büyük bölgesel cemiyetidir”

Topal, “Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Elazığ’ın ilk ve en eski, en kıdemli, Türkiye’nin, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu bölgelerinin, Diyarbakır, Erzurum illeri ile birlikte 3. büyük bölgesel cemiyetidir.  Elazığ’da gazeteciler cemiyeti kurma projesi bundan 30 yıl önce bendeniz tarafından düşünüldü. Bir yıl süren kuruluş çalışmaların ardından Uluova gazetesinde Aydın Meral ve Şükrü Kacar ile birlikte Elazığ gazetesinde Coşkun Bingöl, Nurhak gazetesinden Ahmet Kaya ve Turan gazetesinden İsmet Turan ile cemiyetimizin kuruluşunu gerçekleştirdik. Böylece Elazığ’da cemiyet kültürünün gelişmesinin de temellerini atmış olduk. Cemiyetimiz bir bölge cemiyetidir. Elazığ merkez olmak üzere Malatya, Tunceli, Bingöl illerinde görev yapan meslektaşlarımızın üye olabildikleri bir cemiyettir. Cemiyetimiz içişleri bakanlığının onayı ile kurulmuş bir cemiyettir. Türk basın konseyinin Türkiye gazeteciler konfederasyonunun Doğu Anadolu gazeteciler federasyonunda kuruluşundaki yerini almış bulunmaktayız. Elazığ’da basın yan kurumu şube müdürlüğünün açılmasına öncülük ettik. Cemiyete oda süsü verilmesi için TBMM’ye kanun teklifimiz Türkiye konfederasyon başkanımız ve yönetimi tarafından 81 ildeki cemiyetlerimiz adına sunulmuştur. Bende Türkiye gazeteciler konfederasyonunun başkanlar kurulunu bir üyesi olarak tüm çalışmalar içerisinde bulunmaktayım” dedi.

Topal, gelecek yıl hedeflerinden ise şöyle bahsetti:

“Bundan sonraki hedeflerimiz arasında Elazığ’da bir Basın Yayın Enformasyon şube müdürlüğünün açılmasını; Malatya, Tunceli, Bingöl illerinin de bu kapsamda Elazığ’a bağlanmasını istiyoruz. Bu konuda gerekli başvuruları cemiyet olarak yapmış bulunmaktayız. Bun kültürün Elazığ’a kazandırmaları için valimiz Murat Zorluoğlu’ndan desteklerini bekliyoruz.

“Elazığ Basın Müzesi projesini 2003 yılında bu yana talep ediyoruz”

Elazığ’a kazandırmak istediğimiz başka proje de Elazığ basın müzesi projesidir. 2003 yılında bu yana bunun talep ediyoruz. İnşallah Belediye Başkanımız Mücahit Yanılmaz’ın destekleriyle de Harput’ta bir yerin tahsis yapılacağı günü sabırla beklemekteyiz.

“’Unutulmayan Manşetler’ sergimiz Elazığ’da bir ilk olacak”

Elazığ’ın basın tarihi  7 ekim 1888 tarihidir. Yani bundan 131 yıl önce yayın hayatına Mamuratül aziz gazetesiyle başlamıştır. O tarihten bugüne kadar yayınlanan eski gazete arşivlerimizi, Ankara milli kütüphanedeki dijital ortamda 2 yıl yaz aylarında ciddi bir çalışma ortamında taradık. Ve gördük ki Elazığ’ın temel sorunlarının bir kısmın üzerinden yıllar geçmesine rağmen sorunların çoğu hala çözüm bekliyor. Bundan ilham alarak unutulmayan manşetler adıyla sergi çalışması yaptık. İlginç bulduğumuz manşetleri, gazetelerin birinci sayfalarını titizlikle seçip sergi için güzel bir baskı teknolojisi ile İstanbul’da yaptırdık. Sergimizi yaz tatili bitiminde açmayı düşünmekteyiz. Unutulmayan manşetler sergimiz Elazığ’da bir ilk olacak buradaki manşetleri, Elazığ basın müzesi kuruluşunda da ziyaretçilerimize sunmayı düşünüyoruz. Basın müzesinde Elazığ’ın yetiştirdiği ünlü gazetecileri de tanıma fırsatını gelecek nesillere sunmuş olacağız.”

Gazeteciliğin toplumların aydınlatılmasında büyük bir işlevi olduğunu aktaran Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Karataş ise , “İlimizde gazetecilik mesleğinin ve basın sektörünün son yıllarda gerçekleştirdiği büyüme ve gelişim serüvenini izlemek ve desteklemekten onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Fırat havzası gazeteciler cemiyetinin 30. yılını kutluyorum” diye konuştu.

Vali Murat Zorluoğlu da konuşmasında, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti’nin 30. yılını tebrik ederek, ilk olarak basının öneminden bahsetti.

Zorluoğlu, “Hür basın demokratik rejimlerin vazgeçilmez en temel unsurlarında bir tanesidir. Basın sadece kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ile sınırlı bir araç değildir. Aynı zamanda uzun vadede toplumların yönlendirilmesi, doğru bir şekilde dönüştürülmesi için de basının çok önemli rolü ve sorumluluğu vardır” ifadelerini kullandı.

“Elazığ basın alanında ileri konumda olan bir şehirdir”

Zorluoğlu, Elazığ basının geliştiğini ve güçlendiğini kaydederek, “Elazığ bundan 130 sene evvel bir yerel gazetenin varlığı, Elazığ’ın yerel basını hakkında önemli ipuçları veriyor. Bugün Elazığ 4 tane televizyonu, 4 tane günlük gazetesi, 4 tane haftalık gazetesi,  2 tane aylık gazetesi, 10 tane yerel radyosuyla basın alanında ileri konumda olan bir şehirdir. Yerel yazılı ve görsel basınımız her geçen gün kendini yeniliyor, geliştiriyor. Hem görünüm olarak hem içerik olarak zenginleşiyor. Yerel basınımız takip etmekten keyif alıyorum. Sabah işe gitmeden önce yerel gazeteleri gözden geçiriyor. Akşam yerel haberlerimizi televizyonda takip ediyoruz. Sadece haberler değil gün geçtikçe kaliteli yazarlar görüyoruz. Çok güzel köşe yazıları okuyoruz. Bize yön veriyor. Ufuk veriyor. Önümüzdeki dönemde basınımızın daha da gelişeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Kutlama programında konuşmaların ardından plaket takdimine geçildi.

Elazığ İş Kadınları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık’a verilen  Plaketi, SEZA İnşaat Genel Müdürü Burhan Kaya aldı.

Programda; Genel Yayın Yönetmenimiz Zeki Akbıyık, elazigsonhaber.com Haber Müdürümüz Furkan Dilaver, Kanal Fırat Spor Koordinatörümüz Coşkun Kamaç, Kanal Fırat Yönetmeni Faysal Tokmak, Kanal Fırat Esnafın Sesi Program Yapımcısı Hüseyin Keskin, Kanal Fırat Milad’ın Mutfağı Program Yapımcısı Milat Erdoğmuş, Kanal Fırat Haber Spikeri Gonca Mete ve Kanal Fırat Haber Seslendirmeni Neşe Gür’e plaket takdim edildi.