Havalar ısındı, Bağ ve bahçelerde bakımlar yapıldı… Beraberinde yeni alanlara dikilecek fidanlar için hazırlıklar başladı.

MEYVE FİDANLARININ SEZONU AÇILDI

Fidan sezonunun açılmasıyla birlikte Bahçe Tarım İşletme Sahibi Galip Kayaoğlu, “Meyve fidanlarının sezonu açıldı. Özelikle çıplak kök fidanlar bu ara sathında. Zaten tüplü veya saksılı fidanlar 12 ay satıştalar. Şu an çıplak kök fidan satışındayız” dedi.

“ALLAH’A ÇOK ŞÜKÜR BİR SIKINTI YOK”

Kayaoğlu, “İlkbaharın gelmesinden ve bu sene yağışların fazla olmasındn dolayı millet bağa bahçeye gidemedi. Daha ynei güneşi görünce mecbur millet bağa bahçeye gidiyor. O yüzden fidan satışlarımızda Allah’a çok şükür bir sıkıntı yok. Yoğunluk tabi ki meyve fidanı üzerinde. Çevre düzenlemelerinde çiçek olsun, gül olsun, çam olsun o tarz şeylerde de yoğunluk var” diye konuştu.

“SADECE 3 TANE ÜRETİCİ FİRMA VAR”

Vatandaşları fidan alımında uyaran Kayaoğlu, “Aldığı firma malı olsun üstünde etiketi olsun, pasaportu olsun veya seçim pasosu olsun, sertifikası olsun, sertifikasız fidan almasınlar. Çünkü ne olduğu belirsiz çok fidan var piyasada. O yüzden firma malı aldıktan sonra sıkıntı yaşamaz. Çünkü adam geliyor elma istiyor, 10 çeşit elma var. Adamın elinde tek çeşit var, o şekilde veriyor. Ama firma olunca firma opnu yapmaz. Çünkü seyyar satıcı değil. Çünkü devamlı 20 yıldır biz bu işi yapıyoruz. Bahar sezonu gelince bizim esnaflarımız biraz farklı. Tarım işi yapan herkes fidan satmaya çalışıyor. Çoğu fidanı bile tanımıyor. O yüzden vatandaşı yanıltıyorlar. Bilinçli insanlardan alınsa zaten Elazığ’da 3 tane üreticiyiz. Fazla yok. Sayılıyız. 3 tane üretici firma var sadece” diye konuştu.

“BUDAMA ZAMANI BAŞLAMIŞTIR”

“dikilen fidanların bakımı nasıl yapılmalı” konusunda açıklamalarda bulunan Kayaoğlu, “Ben ilk sene ilaç, gübre veya katkı madde kullandırtmıyorum kendi firmam olarak. Çünkü şöyle bir şey diyebiliriz, yeni doğmuş çocuğa sütten hariç haşka bir şey verbiliyor muyuz? Veremiyoruz. O yüzden adam fidan satıyor yanında ilacını satmaya çalışıyor, gübresini satmaya çalışıyor. Vatandaşta bilinçsiz, bilinçsiz olduğu içinde gram dozunu fazla kaçırdığı zaman bitkiyi kurutuyor. Bilindik firmalardan alsınlar ve bu ara meyve fidanı budaması, bağ budaması, gül budaması başlamıştır. Elinde olan bitkilerin de budamalarını yapsınlar” dedi.

HABER: SITKI TAŞEL