24 Ocak tarihinde Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bazı ev sahipleri kiralarını fahiş oranda artırmıştı. Evi hasar gören vatandaşlar kiralık ev bulmakta büyük sıkıntı yaşarken buna bir de artan kiralar eklenince şehirde depremzedeler büyük sorun yaşamıştı. Bazı ev fiyatları iki katına çıkarken fırsatçılara kamuoyundan büyük tepki olmuştu. Depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen şehirde kiralık ev fiyatları henüz istenilen düzeye gelmedi.

Uzmanlar, Elazığ’daki kiralık ev fiyatlarının TOKİ konutlarının teslim edilmeye başlanmasıyla birlikte yarı yarıya düşeceğini ifade ediyor.

İZMİR’DE KİRALIK EV FİYATLARI İKİ KATINA ÇIKTI

Benzer görüntü İzmir’de de yaşanmaya başladı. 30 Ekim tarihinde İzmir’de meydana gelen depremin ardından şehirde kiralık ev fiyatlarında artış yaşanma başlandı. Kiralık evlere yönelen vatandaşlar, fırsatçıların yaptığı yüzde 100 oranındaki zamlı fiyatlarla karşılaştı. Daha önceden fiyatları daha düşük olan kiralık evlerin deprem sonrasında fiyatlarının iki, üç katına kadar yükseldiğini belirten İzmirliler de bu duruma isyan etti.

VATANDAŞLAR ÖNLEM ALINMASINI İSTİYOR

Bazı deprem fırsatçıları ise durumdan faydalanmanın yolunu seçti. Kiralık evlere talebin artması üzerine İzmir'de bazı bölgelerde kiralık evlerin fiyatları artış gösterdi. Ev sahiplerinden insaflı olmasını isteyen vatandaşlar, yetkililerin de bu duruma el atarak önlem alması talebinde bulundu.

İZMİR’DE DE TIPKI ELAZIĞ GİBİ NAKLİYE FİYATLARI ARTTI

Öte yandan İzmir’de ev nakliyesi fiyatlarında da ciddi bir artış yaşandı. Elazığ depreminin ardından Elazığ’da da ev nakliye fiyatlarında ciddi bir artış yaşanmıştı. Bir süre sonra Elazığ’da taşıma fiyatları için asansör, taşıma ve nakliye ücreti en üst limit olarak 1.600 TL’ye sabitlenmişti. Benzer görüntü İzmir’de de yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, depremde ağır hasar almış evlere kısa süreliğine girmelerine izin verilen depremzedelere, nakliyatçıların "tek fiyattan hizmet vermesi" için talimat verdi.

İzmir Valiliği’nden yapılan açıklamada; “Asansör kurulumu ile bir dairenin boşaltılması 350 TL, asansör kurulumu ile kısmi daire boşaltılması 175 TL’dir” denildi.