İl Müftülüğümüz tarafından Türkiye Diyanet Vakfı ve Elazığ Belediyesi katkılarıyla Müftülük Konferans salonunda düzenlenen Gençlik Bilgi Yarışmasında 111 öğrenciye ödül takdimi gerçekleştirildi.

Programa Vali Yardımcısı Abdullah Demirdağ , Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Bayburt Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, birim müdürleri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Program İzzetpaşa Camii Müezzin kayyımı Cabir Karataş’ın Kur’an tilavetiyle başladı.

Birinci olan öğrencilerin duygu ve düşünceleri alındıktan sonra  program İl Müftüsü Selami Aydın’ın açılış konuşmasıyla devam etti.

Müftü Aydın konuşması şöyle:

 Kıymetli Gençler

•       Asırlardır İslamın sancaktarlığını yapan medeniyetler inşa eden aziz bir milletin evlatları olarak, bizler Hz. Peygamberin kutlu yoluna meftun olan bir milletiz. Allah’a iman etmiş resulü Zişan efendimizi kendisine rehber edinmiş, bu vatanın evlatları olarak en çok ona hürmet eder onu hasretle özleriz. İsmi anıldığında salavat getirir onu gönülden severiz.

Kardeşlerim

•       Peygamberimiz (SAV)  insanlar içinden seçilmiş, insanlara karşı çok şefkatli ve merhametli bir peygamberdir.           

Peygamberimiz (SAV) Alemlere rahmet olarak gönderilmiştir, Hz. Peygamberimiz birlikte yaşamanın vazgeçilmez unsuru olan barışı, müsamahayı , affı, rahmet ve merhameti soyut bir iddia ve söz olmaktan çıkarıp yaşananla bir gerçeğe dönüştürmüştür.

Uhuda lanet etmemiş uyarmış ve yol göstermiştir.

•       O hiç kimseyi ayıplamamış

•       Kötülüğe kötülükle karşılık vermemiş

•       Kendi nefsi için intikam almamış

•       Etrafındakileri incitmemiş

•       Kendisinden talepte bulunanları geri çevirmemiş

•       Dürüstlüğü, emaneti korumayı, insan haklarına riayet etmeyi, yetim ve kimsesizlere kol kanat germeyi, kimseyi incitmemeyi. İyilik yapmayı öğütleyen ve yaşayışıyla bunlara en güzel örnek olan Peygamberimiz İman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de gerçek anlamda iman etmiş olamazsınız Buyurarak sevgiyi ve imanı toplumsal barışın, birlikte yaşamanın temel taşı yapmıştır.

Kardeşlerim

İslam dini hak, hukuk ve adalete dayalı faziletli ve ahlaklı bir toplum inşa etmeyi ister. Bunu bir dini sorumluluk ve vecibe olarak görür. Bu anlamıyla islam sadece bireysel ritüellerin ikamesine dayalı dini vazifelerin yapılmasını isteyen bir din değildir. İslam hem bu dünya hem de ahiret hayatının saadet ve mutluluğunu esas alır. İslam’ın ibadet anlayışı bütün yapıp ettiklerimizi ve tüm amellerimizi kapsar. Her ameli ihlas ve şuurla yapılmalıdır.

Sevgili Peygamberimiz hayatı boyunca insanları aldatmaya yönelik hiçbir iş yapmamıştır. O hiç yalan söylememiş, insanların mallarına el uzatmamış, haksız yere cana kıymamıştır. Sevgili Peygamberimiz bir hadislerinde bu hususu şöyle dile getirmektedir. “Müslüman, İnsanların elinden ve dilinden güvende olduğu ikimsedir.”

Özü sözü bir olan peygamberimiz, kendisi için istediğini ümmeti içinde istemiştir. Ve bu hususta şöyle buyurmuştur. “ Hiç biriniz kendisi için istediğini Müslüman kardeşi için istemedikçe (gerçek anlamda) iman etmiş olmaz.

Sevgili Peygamberimizin ahlaki vasıflarından biride yapmış olduğu bütün işlerinde merhamet duygusunun olmasıydı. Ağzından hiçbir zaman kaba bir söz çıkmamış, hiç kimseyi incitmemiştir.

Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bu programı düzenleyen, Birim müdürlerimize, Gençlik merkezimize, katkılarından dolayı Belediyemize çok teşekkür ediyorum.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu’nun konuşmaları ve ödül töreninin ardından program sona erdi.