Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından hazırlanan ve TRT Haber’le birlikte 50 Anadolu kanalından ortak canlı yayınlanan Anadolu Soruyor programının konuğu Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan oldu.

ARSLAN: YÜKSEK BİR MALİYET VAR

Aralarında Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın da olduğu gazetecilerin sorularını cevaplandıran Genel Başkan Arslan, “2018 yılı gerçekten taşeronlar yılı oldu. Çünkü biz 2 Nisan itibariyle 1 milyona yakın arkadaşımızın kamu kurumlarında kadroya geçmelerini sağladık. Çok büyük bir devrim bu. Türk çalışma hayatında Cumhuriyet Tarihimizde en büyük devrim, en büyük reform. Kadroya aldık ama geçiş dönemlerde ücretlerimizde sıkıntı var. Eyvallah onu çözeriz. Bu çalışmamızın, mücadelemizin bugün taşerondaki arkadaşlarımızın, kadro alan arkadaşlarımızın ücretlerindeki yetersizliği gidermek için bir çalışma yapıyor, bir kampanya yürütüyoruz. İmzalar, dilekçelere alıyoruz, bakanlıklarla görüşüyoruz. Bu enflasyon oranında zammın makul alanda kabul edilebilir bir zammın olabilmesi için mücadele ediyoruz. Bunu yapacağız ve inşallah başaracağız” ifadelerini kullandı.

ARSLAN: MUTABIK KALACAĞI BİR ÜSLUBU ÖNÜMÜZE KOYMAYA ÇALIŞIYORUZ

Genel Başkan Arslan, “Kiralık araç şoförlerinde yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. mevcut düzenlemeyle yargıya giderek herhangi bir şekilde bunu çözme imkanı yok. Yeni bir kararnameyle bu kapsama alınması gerekiyor. Bizim yapmamız gereken başarılı olanları bir kenara koymamız gerekiyor. Taktir etmek gerekiyor, teşekkür etmek gerekiyor. Gerçekten kadro alan arkadaşlarımız için büyük bir başarıyı elde ettik. Başaramadıklarımızı yeniden bir nefeslenip bu arkadaşlarımızın da kadro alması konusunda mücadele etmemiz gerekiyor. Bunu da yapıyoruz. Bunu yaparken hem üyelerimizin hem ülkemizin imkanlarını, kaynaklarını, Türkiye Cumhuriyetinin içinden geçtiği zorlukları dikkate alarak makul, kabul edilebilir ve herkesin de üzerinde mutabık kalacağı bir üslubu önümüze koymaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ARSLAN: EMEĞİNİN ZAYİ OLMAYACAĞI BİR MODELE TÜRKİYE’NİN İHTİYACI VAR

Kıdem tazminatıyla de ilgili konuşan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan “Kıdem tazminatı konusu kadim tartışma konularımızın bir tanesi. Hak-İş’in bu konuda baştan itibaren kuruluşundan itibaren bir felsefesi var, bir görüşü var, önerisi var. Ancak bu önerilerimiz, bu görüşlerimiz maalesef bugüne kadar diğer sendikalar tarafından, iş verenler tarafından pek sıcak karşılanmadı. Bizim önerimiz şu; var olan kıdem tazminatı mevzuatımızda işçilerin kıdem tazminatının önünde pek çok engeller var. İşverenlere tanınmış fırsatlar, işçilerin haklarını gasp etmeye yarayan engeller var. Bunların ortadan kalkması gerekiyor. Bugün kıdem tazminatı alamayan bütün işçilerin kıdem tazminatı alabileceği bir modele ihtiyacımız var. Devlet güvencesinde ve hiçbir işçinin bir gün de çalışsa emeğinin zayi olmayacağı bir modele Türkiye’nin ihtiyacı var” dedi.