Türkiye ve ABD arasında vize ambargosuyla başlayan gerilim kızıştı, döviz de bu gerilimden nasibini aldı.

Elazığ Kuyumcu esnafının yapmış olduğu açıklamada, “Bildiğiniz üzerine altın üzerindeki etki siyasi bir risk. Amerika ile olan ilişkiler neticesinde Türk vatandaşlarına vize uygulayacağını açıkladıktan sonra, vizelerin kaldırılmasından sonra oluşan bir siyasi risk. Onun için Dolar ve Euro’da bir yükseliş oldu. Bu da altın üzerinde baskı kurarak fiyatların bir anda 150, 253 Lira çıkmasına sebep oldu”

“BİRÇOK NEDENDEN DOLAYI OLUYOR”

“Fiyatlar yükseldi son 1 aydır bir yükselişte. Bu da çok şeyin nedeni ile oluyor. Bu bölgedeki jeopolitik nedenlerden dolayı, savaşçı Irk kanlıkları, Amerika’nın Irak’a müdahalesi, Türkiye’nin Suriye’ye inmesi bu etkenler ekonomide bu tür dalgalanmalara neden oluyor. Haliyle de altında “gönlü liman” son yıllarda sayıldığı için altına bir talep oldu. Böyle altın fiyatları da yükseldi. Bununla beraber dolarda yükseldi Amerikan doları. Şu anda fiyatlar böyle”

“AMAÇLARI BAHANELER İLE FİYATLARI ÇIKARMAK”

“Bu iblitten ötürü fiyatlar yükseldi. Böyle de devam eder. Bu dış güçlerin oyunu, dış güçler zaten bu ibliti, işte Kuzey Irak’ı, şunları bahane edip fiyatları speküle yaptı. Fiyatları çıkarmak amaçları bu yani”. İfadelerini kullandılar.

Siyasi gerilmeler sonucunda altın ve döviz fiyatları hızla yükseldi. Döviz dolar tablosunda ise durum şöyle;

Dolar  -  Alış:  3,7100 Satış: 3,7350

Euro –   Alış: 4,3500 Satış: 4,3800

Gram Altın – Alış:153,96 Satış: 154,00

Çeyrek Altın -  Alış: 245,15 Satış:250,70

Tam Altın – Alış: 1.011,25 Satış: 1.036,55

Altın ve dövizde hızlı artış yaşanınca, kuyumcularda işler sakinledi…

İşlerin sakinliğinden dert yanan kuyumcular, “Altın Uluslararası piyasalarda, borsada işlem görüyor artık. Eskiden sadece iç piyasa altının fiyatlarını belirlerdi. Yazın düğünler idi, Yurtdışından gelen misafirlerdi derken altın fiyatları yükseliyordu belirli bir seviyede ama şimdi borsada işlem görüyor. Mesela akşam iş yerimizi kapatıp gidiyoruz. Akşam Amerikan borsasında altın işlemi devam ediyor. Fiyat değişken olduğu için değişebiliyor sabah kalktığımızda farklı fiyatlarla karşılaşabiliyoruz” ifadelerini kullandılar.

Vatandaş ise “fiyatlar uçmuş” dedi, durumdan işte böyle yakındı…

Fiyatların yüksekliğinden şikayetçi olan vatandaşlar ise, “Bilmiyoruz, fikir edinmek için bakıyoruz. “uçmuş” diyelim. Baktık ama gramı çok pahalı. Çocuk falan evlendirseler yani çok zor durumları Allah halkımızın yardımcısı olsun”

“DOLAR VE EURO BORCU OLAN MAHVOLMUŞ DURUMDA”

“Ekonomimiz berbat bir vaziyette bunlar bize oldukça üzüyor. Yani bir Dolar, Euro borcu olan buğun mahvolmuş vaziyette resmen” vatandaşlar ise ifadelerini kullandılar.

Peki, vatandaş yükselen bu fiyatlar karşısında ne yapmalı?

Vatandaşlara Alım-Satım yapmaları konuunda tavsiye veren kuyumcular ise, “Büyüklerimiz alan karlıdır mantığıyla iyi çözmüş. Vatandaş elindeki nakit var ise, var ise diyorum çünkü ben şüpheliyim var olduğuna devamlı altına yönelebilir. Buda nedir zarar etmeyeceğin çeyrek, yarım, tam, bilezik gibi ürünlerde kendisini değerlendirmesi lazım”

“YÜKSEK FİYATTAN ALMAK SAKINCALI”

“Yatırım yaparken, fiyat yüksek iken almamak gerekiyor. Bu fiyatlar da biraz bölgedeki bu savaş seslerinden dolayı yani yüksek fiyattan almak biraz sakıncalı olabilir”

“DÖVİZ POZİSYONUNDA OLANLAR DÖVİZLERİNİ SATABİLİRLER”

“Dövizde yine aynı Euro ve Dolar yine geçen aya göre yükseldi. 3,400 ler de seyrediyordu. 3,40 larda idi şu an ise 3,7 yi bulmuş döviz pozisyonunda olanlar da dövizlerini satabilirler” ifadelerini kullandılar.