Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Pıhtılı, gidiş istikametine göre yan park eden bir sistem geliştirdi.

Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Cebeci, Prof. Dr. Halil Hasar ile Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özer, çalışmayı yerinde inceledi.

Mühendislik Fakültesi Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Haşim Pıhtılı, bu projenin 2005 yılında geliştirdiği bir proje olduğunu belirterek, projenin Patentini aldıklarını söyledi.

PIHTILI: PARK YAPMA SIRASINDA OLUŞAN PROBLEMLERİN ORTADAN KALDIRILMASINI AMAÇLADIM

Doç. Dr. Pıhtılı, “Hazırladığım proje ile artan otomobil miktarı ile birlikte park alanlarının azalmasından kaynaklanan sıkıntılar ve park yapma sırasında oluşan problemlerin ortadan kaldırılmasını amaçladım. Bu proje ile biz hem yüzde 25’lik bir alandan kazanıyoruz hem de kısa sürede park yapabiliyoruz. Araç boyu mesafesi olduğu sürece her yere yan olarak park edebiliyoruz. Ayrıca, proje yan park etmenin yanı sıra lastik değiştirme ve zincir takma sorunlarına da çözüm geliştirerek kriko kullanımını ortadan kaldırıyor. Sürücüler için park yaparken normalde hem uzun zaman alıyor hem de park yaparken hasarlar meydana gelebiliyor. Dolayısıyla bu hasarlar da milli ekonomiye gerçekten büyük bir zarar veriyor. Bu şekilde çok kısa bir sürede kontak kapatarak yakıt harcamadan bir araç boyu mesafeye aracımızı hasarsız kazasız bir şekilde park edebiliyoruz. Hem zamandan hem yakıttan hem de kısa sürede aracımızı park ederek alanı da artırmış oluyoruz” dedi.