“Gündem” Programı Elazığ’ın Gündemindeydi

Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu “Gündem” programı yine Elazığ’ın gündemindeydi. Araştırmacı – Yazar Sedat Çağlayan’ın konuk olduğu Harput’tan Elazığ’a belediyecilik tarihinin konuşulduğu program 6 saat boyunca sürdü. Whatsapp iletişim hattı vasıtasıyla çok sayıda mesajın da geldiği program gece saat 2.30 sıralarında bitti.

“Gündem” Programı Elazığ’ın Gündemindeydi

Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu “Gündem” programı yine Elazığ’ın gündemini belirledi.

Yerel Seçimler öncesinde seçimlerin nabzını tutmaya devam eden programın konuğu 10 yıl boyunca belediye meclis üyeliği görevini yürüten Araştırmacı – Yazar Sedat Çağlayan oldu.

Harput’tan Elazığ’a Belediyecilik Tarihinin konuşulduğu program 6 saat boyunca sürdü.

ÇAĞLAYAN: ŞİMDİ Kİ BELEDİYE OTOBÜS DURAĞININ YERİ ESKİ TELGRAFHANEYDİ

Araştırmacı Yazar Sedat Çağlayan, “Harput’taki belediye binasının yeri Sarahatun Camisi’nin yanında giden yolda lokantanın hizasından devam edildiği zaman camiyi geçtikten sonra orada “dut” ağacı var. Eski belediye binası orası. Yan tarafından şu anda ev olarak kullanılan yer ise postane ani telgrafhanedir. Mamurat-ül Aziz’deki ilk yer vilayetin yan tarafı, Bankalar Caddesi’nde giderken Eski Valiliğin yan tarafı. Şu anda yok. Onun tarafında da Elazığ’ın eski telgrafhanesi yani sağlık eczanesinin karşı tarafı. Eskiden dar bir yol vardı. O ada kaldırılınca şimdi ki belediye otobüs durağının yeri eski telgrafhaneydi. Eski postane orasıydı” ifadelerini kullandı.

ÇAĞLAYAN: EŞYALARINI ELAZIĞ’A GETİRİP, ELAZIĞ’A YERLEŞİYORLAR

Büyük afetler olmamasına rağmen Harput’ta neden bir yapı kalmadığı yönünde açıklama yapan Çağlayan, “Vali Tevfik Sırrı Gül zamanında sene 1935-1936’lı yıllarda Harput’ta belediye başkanı o dönemde o zaman belediye var; Başkatip Süleyman Efendi ispirlerin bir meclis kararı çıkarıyorlar diyorlar ki ‘Harput’taki evinizin enkazını getirip Elazığ’da ev yapabilirsiniz’. O zaman kazmalar vuruluyor. Tabi millette de o zaman harpten çıkmışlar para yok, pul yok, ne yapıyor? Getiriyor penceresini, kapısını, cisirini, taşını, salını getiriyor burada ev yapıyor. Belediye de cüzi bir miktarda arsa satışı yapıyor. En baba yiğit yerde 1 altına büyük mesele hastane caddesinde arsa veriyor. Niye? Şehir gelişsin diye. Kazmayı vuruyorlar. Vatandaş yıkıyor evinin enkazını Elazığ’a taşıyor. Bir de o zaman Harputlu arabacı Kel Behri ismindeki adam tutup yıkarak getirip taşını, aslını veyahut diğer levazı matı burada satıyor. Buna da vilayet göz yumuyor” şeklinde konuştu.

ÇAĞLAYAN: O DÖNEMİN AHALİSİ İŞARET BUYURUYOR

Cumhuriyet Döneminde Elazığ’da yerel seçimler ile ilgili açıklama yapan Sedat Çağlayan, “Seçim oluyor fakat o dönemin ahalisi işaret buyuruyor. Diyor ki; ‘Ahmet’i seçeceksiniz’. Herkes onda ortak karar alınca oylarda götürülüyor ona göre veriliyor. O dönemde rakip pek az. Daha sonraki dönemlerde rakipleri çoğalıyor. Daha doğrusu 1950’li yıllardan sonra rakipler başlıyorlar Belediye Meclisi, İl Genel Meclisi diye” dedi.

Araştırmacı Yazar Sedat Çağlayan’ın konuk olduğu program mesaj yağmuruna tutuldu. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir etrafından atılan mesajların tek tek okunması sonucunda program gece 2.30 sıralarında tamamlana bildi.

HABER: SITKI TAŞEL

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2019, 18:43

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137