Gurbetçilerin Elazığ’a gelmesiyle birlikte Tarihi Kapalı Çarşı da yoğunluk başladı mı? Gurbetçiler en çok hangi ürünleri tercih ediyor?

“BU SENE BİRAZ GEÇ GELDİLER”

Esnaflardan biri, “Her sene olduğu gibi gurbetçilerimizin geliş dönemi Temmuz’da başlar ve Eylül’ün başına kadar devam ediyor. Özellikle Almanya, Belçika ve Hollanda için konuşuyorum. İngiltere biraz daha farklı. Bu sene biraz geç geldiler. Bunun sebebi hem okulların orada geç tatil olmasından kaynaklanıyor. Hem de biraz daha kurban bayramının daha geriye gelmesi, 11 Ağustos’ta tekamül etmesi insanların biraz daha programını Kurban Bayramına yönelik yapmaya yönlendirdi” dedi.

BAYRAM HAREKETLİLİĞİ BAŞLADI”

Bir diğer esnaf ise, “Hareketlilik şu anda başladı. Öncelikli talep orciğe oluyor. Bizim orciğimiz üzüm orciği ve ona biraz daha var. Bayram hareketliliği de başladı. Bayramda sonra gurbetçiler daha yoğun olacak çünkü dönüşeler başlayacak ve işler bir tık daha yükselecek” diye kaydetti.

“70 İŞLETME OLDUĞU İÇİN REKABET OLACAKTIR”

Bütçe ile ilgili bilgi veren esnaflardan biri, “Açık bir pazar. Açık bir Pazar her zaman kitlelerin alışverişi için bir avantajdır. Çarşımızda baktığınızda 70 işletme var. 70 işletme olduğu için rekabet olacaktır. Arz talep dengesine göre fiyatları tabanda tutmak zorundasın” ifadelerinde bulundu.

“HEDİYELİK ÜRÜNLERİ GÖTÜRÜYORLAR”

Memleketlerine gelen gurbetçilerin en uğrak adresi olduğunu söyleyen esnaf, “Gurbetçilerin biraz yurt dışı için konuşuyorum. Onların biraz daha kapsamlı oluyor neden? Çünkü onların yılda bir defa geliyorlar. Ve yılda iki defa geldiği için ister istemez pul biberidir, baharatıdır, turşusudur, peyniridir, tereyağıdır, hediyelik olarak lokumudur, orciğidir, pestilidir, genel olarak yani biz evimize ne alıyorsak onlarda doğal olarak onlarda onu alıyorlar ama yurt dışı öyle değil. Ve yine yurt içinden gelen tatilcilerimiz Elazığlılar olsun veya dışardan gelenler genellikle belli başlı, tulum peyniri, orcik gibi hediyelik ürünleri götürüyorlar. Zaten Elazığ’ımızın kültüründe hediye götürme hediye verme, hediye alma geleneği çok fazla” dedi.

“TAM İSTEDİĞİMİZ KIVAMDA DEĞİL”

Esnaflardan biri ise, “Gurbetçiler gelmeye başladı. Daha halen gitmediler onun için piyasa normalinden fazla birde bayram telaşı var. Tabi geri dönüşler yavaş yavaş başladı. Hafiften çok tatlı bir telaş var. İşlerde biraz yoğunluk var. Ama yani tam istediğimiz kıvamda değil. Daha doğrusu bayramdan sonra tamamının gitmesini bekliyoruz. Tabi ki dönüş olduğu zaman yoğunluk artıyor” diye konuştu.

 “İŞLETMECİNİN KALİTE ANLAYIŞIYLA ALAKALI”

Fiyatlar hakkında bilgi veren esnaf ise, “Orciğin fiyatlarını dile getiren esnaf, “Orcikler biraz göreceli işletmecilerin ruhuyla da alakalı 20 liraya da orcik bulabilirsiniz. 40 liraya da bulabilirsiniz. Çünkü neden? 45 liraya ceviz ya da 65 liraya da ceviz var. O işletmecinin kalite anlayışıyla alakalı. Ve kişinin bütçesiyle alakalı” diye kaydetti.

“ELAZIĞ YÖRESİNE AİT NE VARSA HER ŞEYİ ALIP GÖTÜRÜYORLAR”

Kapalı çarşıda en çok satılan ürünlerden bahseden esnaf ise, “Öncelikle orcik, orcik şekeri, pekmez, pestil, ağın leblebisi, baharat çeşitleri Elazığ yöresine ait ne varsa her şeyi alıp götürüyorlar”dedi.

“YEPYENİ BİR ÇARŞI GÖRECEKSİNİZ”

Elazığ’ın en önemli ve en eski ticaret merkezi olan tarihi çarşının sorunlarını dile getiren Kapalı Çarşı Derneği Başkanı Hasbi Demir, “Kapalı çarşının en büyük sorunlarından bir tanesi Otopark sorunu bu konuda Belediye Başkanımızın bir çalışması vardı. Mevcut SGK binasını yıkılıp altına otopark ve çarşıda 15 Temmuz demokrasi meydanına kavuşması daha hijyen daha ferah olmasını tahmin ediyoruz. Belediye başkanımız bunu özellikle bir sözü vardı. Zaten kapalı çarşının mevcut bir projesi vardı. Şu anda ihale aşamasında. Bayram sonu inşallah yapımı başlayacak. Yepyeni bir çarşı göreceksiniz” diye konuştu.

VİDEO: