Harput Basın Müzesi Düzenlenen Törenle Açıldı

Harput Basın Müzesi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde düzenlenen törenle açıldı.

Harput Basın Müzesi Düzenlenen Törenle Açıldı

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın, ‘Müzeler Şehri Elazığ Projesi’ kapsamında hayata geçirilen Harput Basın Müzesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde ziyarete açıldı.

Basın tarihine ışık tutan ve basın tarihinin hafızasının canlandırıldığı müzede, baskı kalıplarından matbaaya, haberleşme araçlarından gazete ve dergilere kadar birçok basın yayın materyali sergileniyor.

Harput mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan ve 1800’lü yıllarda inşa edilen Sağir Müftü Konağı, Basın Müzesi olarak şehrin kültür ve turizm yaşamına kazandırıldı. Basın Müzesi açılışı, düzenlenen törenle gerçekleşti.

Gerçekleşen törene Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, AK Parti MKYK Üyesi Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, kurum müdürleri, FHGC Başkanı Semih Erdem, Elazığ Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Mustafa Doğan, Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı Nafiz Koca, basın mensupları ve davetliler katıldı.

DOĞAN: BASIN MÜZESİ ŞEHRİMİZİN KÜLTÜRÜNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK

Elazığ Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Mustafa Doğan, Basın Müzesi’nin hayırlı olması temennisinde bulundu. Doğan, “hayata geçirilen projelerinden biri daha bugün Elâzığ’ımıza adeta çehresini değiştiren kıymetli Belediye Başkanımız Sayın Şahin Şerifoğulları’nın önemli bir projesi daha hayata geçmiştir. Müzeler şehri Elâzığ projesi kapsamında ülkemizin ve şehrimizin basın tarihinin çok güzel bir şekilde anlatıldığı Elâzığ Basın Müzesinin şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu proje şehrimiz adına çok önemli bir kazanımdır. Elâzığ Basın Müzesi şehrimizin kültürüne turizmine çok önemli katkılar sağlayacaktır. Böylesine önemli bir projeyi hayata geçiren Elazığ Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tüm meslektaşlarımızı da kutluyorum” dedi. 

KOCA: ŞEHRİMİZ, EN BÜYÜK EKSİKLİĞİ OLAN BASIN MÜZESİNE KAVUŞTU

Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı Mehmet Nafiz Koca, Elazığ’ın en büyük eksiklerinden biri olan Basın Müzesine kavuştuğunu dile getirdi. Koca, “Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla biz fikir emekçilerin ve gazetecilerin müstesna günlerinden biri. Sayın Belediye Başkanımız geldiği günden bu tarafa Elazığ basınında görev yapmış yeri gelmiş Türkiye’deki gazetecilere ilhan kaynağı olmuş değerli basın büyüklerimizin isimlerinin şehrin önemli yerlerine verilip de onların yaşatılmasını istedik kendilerinden sağolsunlar kabul ettiler ve aynı ay içerisinde mecliste görüşüp çok değerli meslektaşlarımızın isimlerini şehrin muhtelif yerlerinde ölümsüzleştirdiler. Semih Erdem Bey’in de bir talebi olduğunu duyduk ve Sayın Başkanımızın da bu talebe olumlu yanıt vererek şehirde bir Basın Müzesi’nin eksikliğinden bahisle bir basın müzesi kazandırmasını talep ettiğini ve bugün Sayın Semih Başkanımın tavsiyeleri Belediye Başkanımızın da iradesi ile şehrimiz en büyük eksikliği olan basın müzesine kavuştu. Ben basın müzesi açılmadan önce dün gelip burada gezdim hakikaten basın müzesi, basın müzesi olmaktan ziyade Fırat Üniversitesi’nin İletişim Fakültesi ve iletişim lisesi öğrencilerinin ilham alacağı ve mesleğini buraya tatbik edeceği çok güzel ekipmanlara sahip dolayısıyla ben katkısı olan herkese şükranlarımı takdim ediyorum” ifadelerini kullandı.

ERDEM: BASIN MÜZEMİZ TÜRKİYE’DE BİR NUMARA

FHGC Başkanı Semih Erdem, Basın Müzesi’nin Türkiye’de bir numara olduğunu vurguladı. Erdem, “Elazığ’da bir eksikte Basın evimizin olmaması bunun içinde basın çalışanlarımızın vakit geçireceği bir yer olursa çok kalıcı bir hale gelecek. Bizim Basın Müzemiz Türkiye’de bir numara bu inkar edilmez bir gerçek. hakikaten bizim için gurur vesilesi olacak. Ayrıca Harput’a yapılması gelen turistlerimizin buraya gezmesi Elazığ’ın basındaki gücünü göstermiş olacak. Elazığ gibi basının köklü bir geçmişe dayandığı bir kentte nihayetinde Elazığ Basın Müzesinin olması ve bu müzenin Elâzığ Belediyesi tarafından özenle yaptırılarak 10 Ocak Gazeteciler Günü’nde kapılarını açması son derece güzel bir gelişme. Başta Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları olmak üzere bu müzenin Elazığ’a kazandırılmasında emeği geçenlere yürekten teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

YILDIRIM: ÇOK GÜZEL BİR BASIN MÜZESİNE KAVUŞMUŞ BULUNUYORUZ

AK parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, 10 Ocak Gazeteciler gününü kutlayarak Basın Müzesi’nin yaptırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Yıldırım,  “10 Ocak Gazeteciler gününüzü kutluyorum. Zor bir meslek aynı zamanda anlamlı bir meslek bu anlamlı mesleği aynı anlamlı bir günde buluşturan özellikle belediye başkanıma da teşekkür ediyorum. Daha önce bende gezdim gördüm gerçekten donanımıyla birlikte çok güzel bir basın müzesine kavuşmuş bulunuyoruz. Belediye Başkanımız göreve geldiği günden beri taahhüt ettiği projelerden yüzde 85’ini gerçekleştirdi kalan zamanda da inşallah yüzde 100’ünü gerçekleştirerek hatta daha üstüne de koyacak bundan dolayı Belediye Başkanımı ve ekibini kutluyorum. Daha hayırlı hizmetler yapmasını niyaz ediyorum” diye konuştu.

ŞERİFOĞULLARI: BASIN MENSUPLARIMIZLA EL ELE KOL KOLA BU ŞEHRE DEĞER KATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, yaptığı açıklamada; “Bu güzel mutlu günümüzde bizleri yalnız bırakmadığınız için şükranlarımı arz ediyorum. Kadım medeniyetiyle ilim ve irfan merkezi Harput’umuza çok yakışan basın müzemizin açılış törenindeyiz. Elazığ’ımızın özlemi olan bu çok kıymetli projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz aynı zamanda bu projeyi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde hayata geçirmemizde ayrı bir mutluluk vesilesi. Bu vesileyle bütün basın mensuplarımızın Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum. Bizler göreve geldiğimiz ilk günden itibaren şehrimiz adına kurmuş olduğumuz hayallerimizi, şehrimize değer katacak projelerimizi bir bir hayata geçirdik. Sizlere söz vermiş olduğumuz 11 ana başlıktaki 100 projemizin büyük bir kısmını tamamladık kalan kısımlarla alakalı da çalışmalarımız devam ediyor. Bizim tek bir amacımız var bu şehri daha müreffeh bir şehir haline getirebilmek bu şehri daha yaşanabilir bir şehir haline getirebilmek ve yapmış olduğumuz bütün çalışmalarla şehrimize değer katabilmek. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren ekibimizle birlikte gece gündüz demeden mesai gözetmeden çalışıyoruz. Ben kıymetli mesai arkadaşlarıma canı gönülden teşekkür ediyorum. Bugün burada Basın Müzemizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bizler göreve geldiğimizden günden itibaren basın camiamızın yanında olmaya gayret ettik. İlk günden beri basın mensuplarımızla el ele kol kola bu şehre değer katmak için çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

ŞERİFOĞULLARI: ÇALIŞMALARIMIZI KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, göreve geldiği günden beri hayata geçirilen ve yapımı devam eden projeleri sıraladı. Şerifoğulları, “Bizler göreve geldiğimiz günden itibaren attığımız her adımda şehrimizin geleceğini düşünüyoruz, gelecek nesillerimize daha güzel bir şehir bırakabilmek için gayret ediyoruz. Şehrimize 2 kent meydanı, 2 yeraltı otoparkı projesini kazandırdık. Cumhuriyet meydanını bitirdik hizmete sunduk 940 araçlık yer altı otoparkını da geçen hafta itibariyle hemşehrilerimizin hizmetine sunduk. 15 Temmuz demokrasi meydanımızın çalışmalarını bitirdik 240 araçlık yeraltı otoparkımız da bitmek üzere. Mini terminalimizi hizmete sunduk, şehirlerarası otobüs terminalimizi şehrimize yakışan bir kimlikle inşa ediyoruz. Kapalı çarşımızın restorasyonunu tamamladık, bakırcılar sokağımızın sokak sağlıklaştırması ve cephe iyileştirme çalışmalarını bitirdik, saray cami meydanı ve belediye çarşısı merkezi meydanı çalışmalarımız son süratle devam ediyor ve bununla birlikte birçok projeyi alt yapıdan üst yapıya kültürden sanata, spora dair her türlü çalışmamızı bundan sonraki süreçte de azimle, kararlılıkla sürdüreceğiz.  Bugün burada bizler için çok kıymetli bir yeri olan Harput’umuzda yapmış olduğumuz çalışmalara bir yenisini daha ekliyoruz hemen yanımızda bulunan Ahmet Bey Camimizi restorasyonunu tamamladık hizmete açtık. 5 konağımızı restore ederek belediye konuk evi olarak hemşehrilerimizin hizmetine sunduk. Balakgazi Parkı ve Cam Seyir Terasımızı Harput’umuza yakışır bir şekilde inşa ettik. Hoca Hasan Hamamımızın son aşamada. Yine musikimizi yaşatabilmek adına Kürsübaşı Müzemizi geçen aylarda hizmete sunmuştuk. Hüseynik Harput yolumuzu tekrar canlandırabilmek için aslına uygun bir şekilde canlandırıyoruz çok kısa süre içerisinde o da sizlerin hizmetinde olacak” dedi.

ŞERİFOĞULLARI: BASIN MÜZEMİZİN AÇILIŞINI YAPMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Basın Müzesi’nde emeği geçenlere teşekkür etti. Şerifoğulları, “Bugün burada Harput mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan Sayir Müftü konağında Basın Müzemizin açılışını sizlerle birlikte yapmanın mutluluğunu, gururunu yaşıyoruz. Bu Basın Müzemizde hem Fırat Üniversitesi’ndeki öğrencilerimiz hem de iletişim lisesindeki öğrencilerimiz ders yapabilecekleri nitelikteki, kalitedeki envanter çeşitliliğiyle çok güzel bir konsepte hizmete sunulan bu müzemizin dışarıdan gelen turistlerimiz de çok ciddi manada ziyaret edecektir. Bu müzemizin açılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ÇAM: ÇOK ANLAMLI BİR ÇALIŞMA OLMUŞ

Basının ve yapılan çalışmanın önemine değinen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam yaptığı açıklamada; “böyle bir güzel günde böyle bir açılışa bizleri davet ettiği için belediye başkanımızı kutluyorum. Çok anlamlı bir çalışma olmuş. Geçtiğimiz gün gece saatlerinde yollar boş ama her yer ışıl ışıl, tertemiz mis gibi. Yüzlerce kez görmemize rağmen yine gururlandık. Elimizdeki imkanların kıymetini çok iyi bilmek lazım. Bu müzenin açılışı aslında Türkiye’de hızlıca gelişen belediyecilik anlayışının nasıl şekillendiğinin, başarılı bir şekilde yürüdüğünün bir göstergesi. Sadece ilde yaşanan kent dokusunda ihtiyaç duyulan alanlarla ilgili değil, şehircilikle alt yapıyla ilgili değil, aynı zamanda kentin tarihinden gelen kültürü, medeniyeti yaşatmak üzere kurulan çalışmalar. Harput’ta yapılan çalışmalar da belediyecilik adına Cumhurbaşkanımızın Türkiye’ye kazandırdığı o güçlü damarın burada yansımasını görüyoruz. Basın mensuplarımız gerçekten önemli hizmetler yapıyor. İletişim çağında basının medyanın önemi çok daha büyük. Çalışan Gazeteciler Günümüzü kutluyorum burada emeği geçen başta belediye başkanımıza ve bütün arkadaşlarımıza teşekkürlerimi arz ediyorum” şeklinde ifade etti.

TORAMAN: ELAZIĞ BASINI ÇOK KÖKLÜ BİR GEÇMİŞE SAHİP

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman Harput’un kültürümüzdeki önemine değinerek: “Biz her ne kadar Elazığ’da yaşıyorsak da köklerimiz burada. Harput bizim kültürümüzün, medeniyetimizin ana kaynaklarımızdan. Elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz Harput’un gelişmesi için. Geçen sürede her yıl üzerine yeni eserler kazandırılması bizleri mutlu ediyor. Bakanlığımızın kale restorasyonuna verdiği destekten dolayı müteşekkiriz. Son dönemlerde Elazığ Belediyesi Harput’a bir çok atıl binaya fonksiyon kazandırma noktasında bir çok çalışma yaptı. bunlardan birisi de Basın Müzesi olarak arkamızda duruyor. Elazığ basını çok köklü bir geçmişe sahip. Biz yerel basını aslında şehirlerin hafızası olarak görüyoruz. Yıllar sonra bugün yazılanlar önemli bir kaynak olarak araştırmacılara sunulacak. Kültürümüzün medeniyetimizin hıfz edilmesinde emeği geçen bütün basın mensuplarına teşekkür ediyorum” İfadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2023, 16:34

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137