Elazığ’ın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan 4 bin yıllık geçmişe sahip medeniyetler beşiği Harput, en çok ziyaretçi aldığı bahar ayında 3 günlük sokağa çıkma kısıtlamasıyla sessizliğe büründü.

Kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan ve medeniyetler beşiği olarak tarihi ve dini açıdan önemli bir değeri olan Harput Mahallesi, Covid-19 salgını ve 82 saatlik sokağa çıkma kısıtlamasından nasibini aldı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere ülkenin dört bir yanından her mevsim ziyaretçisi eksik olmayan Harput’ta vatandaşlar da evlerine çekilince sokaklar ve tarihi mekânlar boş kaldı.

DEMİRPOLAT: HARPUTLULAR KURALLARA UYUYOR

Harput mahalle muhtarı Zülküf Demirpolat, “Üzgünüz, içimizi acıtıyor. Ama yapacak bir şey yok. Kurallara uymak zorundayız. Biran önce bitmesi için, bu virüsün ortadan kalkması için el birliği ile bunu topyekün olarak bitirmemiz lazım. Harput türbeleriyle, camileriyle, mezarlıklarıyla, ziyaretleriyle ünlü bir yer, tarihi bir yer, tarihi bir beldemiz. Ama yapacak bir şey yok. Vatandaşlar her yıl Ramazan ayında ellerin semaya kalkıp duaların kabul olduğu bir ay olarak vatandaşlar hep gelip türbelerde mezarlıklarda dua ederlerdi. Namazlarını eda edip ondan sonra ya iftarlarını burada açıp veyahut evlerine giderlerdi. Ama maalesef bu 2 yıldır bizleri üzüyor. Yapacak bir şey yok. Bizi burada en büyük sevindiren kısım vatandaşlar, Harputlular ve Elazığlılar Harput’a çıkmayarak buna riayet gösteriyor, özen gösteriyor. Harputlulara çok teşekkür ederim. Çünkü her belirlenen kurala uydukları için, kesinlikle hem jandarmamızı hem bizleri üzmedikleri için Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

DEMİRPOLAT: HARPUT’TA BAYAĞI BİR ÇALIŞAN VAR AMA PANDEMİDEN DOLAYI İŞ YERLERİ KAPALI

Muhtar Demirpolat, “Esnaf perişan durumda. Minibüsçüler perişan durumda. Çalışanlar hepsi o şekilde. Kimi koli istiyor, kimi yardım istiyor. Maalesef aşağı yukarı 250-300 tane burada lokantalarda istihdam  oluyor. Garsondu, bulaşıkçıydı, komiydi, ustalardı falan bayağı bir çalışan var ama bu pandemiden dolayı kapalı. Yapacak bir şey yok inşallah en kısa zamanda geçer diye temenni ediyoruz. Harput’ta herkes kurallara uyuyor harfiyen. Biz bu anlamda zaten jandarmamızı da kutluyoruz. Jandarma çok güzel önlem alıyor Allah razı olsun. Karakol komutanımız, il jandarmamız devamlı buradalar. Biz Harput karakoluna çok teşekkür ederiz. Önlemler çok güzel. Köylere giden vatandaşlara zorluk çıkarmıyor, ama onun haricinde buraya gezmeye gelenlere kesinlikle jandarma ona müsaade etmiyor. Çünkü yasak olduğu için, kurallara uymaları için ikaz ediyorlar” şeklinde konuştu.