‘Harput ve Elazığ’ın Tarihi Gelişimi Görüşüldü

Harput Der’in düzenlediği Kürsübaşı programının konuğu olan Süleyman Yapıcı, Elazığ ve Harput’u anlattı.

‘Harput ve Elazığ’ın Tarihi Gelişimi Görüşüldü

Harput ve Köyleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği’nin düzenlediği Kürsübaşı programlarının konuğu Araştırmacı Yazar Süleyman Yapıcı oldu.

Derneğin İkinci Başkanı Habip Karaçorlu, Harput’un imar planının hala hayata geçirilmediğini ifade ederek, Eski Valilik konağının da kent müzesi yapılması ile ilgili taleplerinin olduğunu söyledi.

KARAÇORLU: İMAR PLANININ BİRAN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR

Derneğin İkinci Başkanı Habip Karaçorlu, “ Kültür Bakanlığı’ndan çıktığını duymuştuk. Ama halen imar planı hayata geçirilerek Harput’un yeniden inşa edilmesi konusunda çalışmalar başlatılmış değil. Harput’umuzun yaşanan Harput kültürünün medeniyetinin yaşandığı bir ortam oluşturulması için imar planının biran önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Harput’un yeniden inşası gerekiyor. Bu konuda da değerli büyüklerimizden gerekli çalışmaları yapmalarını talep ediyoruz.” dedi.

Araştırmacı Yazar Süleyman Yapıcı, kitabı Salnameleri anlatarak, Elazığ ve Harput’un tarihini anlattı.

YAPICI: DETAYI İLE SALNAMELERDE DİLE GETİRİLMİŞ

Araştırmacı Yazar Süleyman Yapıcı, “ Harput’ta hangi resmi daireler var? Hükümet konağından tutun postaneden tutun vs. bütün resmi dairelerin belirtilmiş. Aynı şekilde Mamuret’ül Aziz ve ilçelerinde de bu şekilde. Mesela burada hükümet konağının yapılışı, hükümet konağı nasıl yapılmış, hangi tarihte yapılmış ondan sonra ne zaman hizmete açılmış, açılırken neler yapılmış onlar detayı ile salnamelerde dile getirilmiş. O dönem içerisinde Mamuret’ül Aziz’de bunlar matbaa veya gazeteler hangi gazeteler çıkıyordu mesela. Bu matbaaların içerisinde vilayet matbaası resmi bir matbaa olup bütün basımlar matbaada yapılıyor.” dedi.

Araştırmacı Yazar Sedat Çağlayan da, Salnamelerin kıymetli bir eser olduğunu söyledi.

ÇAĞLAYAN: KENDİSİNE DERNEK ADINA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Araştırmacı Yazar Sedat Çağlayan, “Bugünkü konuğumuz Elazığ Belediyemizin kıymetli müdürlerinden Süleyman Yapıcı beyefendinin burada Harput salnameleri adı altında yazmış ve bastırmış olduğu kıymetli kitabı burada taktim etmiştir. Kendisine dernek adına çok teşekkür ediyoruz, teşriflerinden dolayı ayrıca teşekkürlerimizi arz ediyoruz.” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137