Elazığ Şizofreni Dayanışma Derneği bünyesinde hizmet veren kültür kitap kafede oluşturulan tiyatro ekibi tarafından hazırlanan "Yargılamıyorum Anlıyorum Projesi" Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle hayata geçirildi.

Projede yer alan üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan 15 kişilik ekip boş zamanlarında bir araya gelerek, tiyatro oyununa hazırlanıyor.

Bu oyunları köy köy gezerek, okullarda öğrenciler için sahneleyen gençler onlar için mini konser de veriyor.

Aralarında ilk kez tiyatro oyunu izleyenlerin de bulunduğu çocuklar, farklı bir sosyal aktivite gerçekleştiriyor.

Beş köyü ziyaret ederek öğrencilerle bir araya gelen gençlerin bir durağı da Elazığ'ın Baskil ilçesinin Kadıköy köyündeki Necati Çetinkaya İlk ve Ortaokulu oldu.

ÇAM: AMACIMIZ ONLARDA BİR ETKİ VE İZ BIRAKMAK

Proje Koordinatörü ve Müzik Öğretmeni Aygün Çam yaptığı açıklamada, “Oluşturduğumuz ekiple bölgedeki ücra köylerdeki okulları ziyaret ederek, öğrencileri tiyatro ile buluşturuyoruz. Proje kapsamında tiyatro oyunu sahnelemenin yanı sıra mini konser veriyoruz, kitap söyleşisi yapıyoruz. Elazığ'a yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki bir köyde çocukların ilk defa tiyatro izleyip konser dinlediklerini gördük. Bu nedenle çok duygulandık.  İlin farklı köylerine yönelik etkinliklerimiz sürecek. Gönüllü tiyatro kulübümüz, yazarlarımızla gidebildiğimiz, ulaşabildiğimiz kadar köy okullarına gideceğiz. Amacımız tiyatro ile buluşmayan çocuk bırakmamak. Belki bu köy okullarından büyük bir tiyatro oyuncusu çıkacak, belki ses sanatçısı ya da yazar... Amacımız onlarda bir etki ve iz bırakmak. Köyde yaşayan çocukların bu tür etkinliklere ulaşması şehirde yaşayan akranlarına göre biraz daha zor. Gençler de bu etkinliklerle hem deneyim kazanıyor hem de sosyal projelerde yer almış oluyor” diye konuştu.

MUCİTOĞULLARI: BİRÇOK ÇOCUK HAYATINDA HİÇ TİYATRO GÖRMEMİŞ

Projede yer alan gönüllü gençlerden lise öğrencisi Süleyman Mustafa Mucitoğulları, “Ekip olarak güzel bir işe imza attık. Sanatın gitmediği köyler, sanata ulaşamayan çocuklar var. Biz o çocukların ayağına sanatı götürüyoruz. Burada ki birçok çocuk hayatında hiç tiyatro görmemiş. Amacımız çocukların yüzünü güldürmek”dedi.

ŞAHİN: İLERİKİ HAYATLARINDA ONLARA IŞIK OLMAK İSTEDİK

Üniversite öğrencilerinden Tansu Şahin de, “İlk defa tiyatro ile tanışan çocuklara sanatı benimsetmek için çalışıyoruz. Bu bir gönüllülük projesi. Proje ile çocukların gönüllerine dokunmak ve ileriki hayatlarında onlara ışık olmak istedik. Sanatı o yüzden buralara taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇELİKER: DAHA ÖNCE HİÇ TİYATRO VE KONSERE GİTMEDİM

Köy çocuklarından Zahide Sultan Çeliker, “Daha önce hiç tiyatro ve konsere gitmedim. Tiyatronun nasıl oynandığını gördük, öğrendik. Tiyatroda cümlelerin nasıl kullanıldığını gördük. Biz normalde cümleyi direkt söylüyorduk. Burada oynayanların duygularını da kattığını gördük. Burada çok şey öğrendik" diye konuştu.

BULUT: ONLARI TELEVİZYON İZLİYORMUŞ GİBİ İZLEDİK, ÇOK GÜZELDİ

Elif Rana Bulut da güzel bir gün geçirdiklerini anlatarak, "Gelenlerin ders anlatacağını düşünüyordum. Ama onlar bizi eğlendirdiler. Onları televizyon izliyormuş gibi izledik, çok güzeldi” ifadelerine yer verdi.