Ağın ilçesindeki kadınların kurduğu, ilçenin ilk kadın kooperatifi olan Ağın Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ürettikleri yöresel ürünleri tüketiciyle buluştururken dayanışma ve girişimciliğe de örnek oluşturuyor.

Kooperatifin Kurucu Üyesi Samiye Genç, Ankara’da yaşarken, ilçesine dönme kararı alarak, ilçede kadınlar arasında bir birlik oluşturdu.

GENÇ: ÜRETKENLİK VE ÇALIŞKANLIK MAALESEF PARAYA DÖNÜŞEMİYORDU

Kooperatifin Kurucu Üyesi Samiye Genç, “ Buradaki kadınların üretkenliği, çalışkanlığı beni çok etkiledi. Üretkenlik ve çalışkanlık maalesef paraya dönüşemiyordu. Kadınlarla birlikte kooperatif kurma fikrini oluşturdum. Kadınları tek tek gezerek topladım” dedi.

Genç’in girişimleri ile birlikte ilçede sadece üreticiler değil aynı zamanda tedarikçilerde kazanmaya başladı.

GENÇ: BÖYLE BİR YAPIYA İHTİYAÇ VARMIŞ

Kooperatifin Kurucu Üyesi Samiye Genç, “ Üretim merkezimizde üretmeye başladık. Kadınlarımız çalıştı ayriyeten Ağın’da tedarikçimiz çok oldu. Ağın’da gerçekten böyle bir yapıya ihtiyaç varmış. Köydeki bütün kadınlar pekmezlerini, kuru dutlarını, bademlerini ve kuruttukları meyve sebzelerini bize getirip bunları da satar mısınız demeye başladılar. Buradaki doğal ürünleri üretip ekonomiye katkımız olsun kadınlarımıza gelir olsun dışarıdaki Ağınlı hemşerilerimize özledikleri gıdaları özledikleri tatlarla buluşturmak istedik” dedi.

Kadınların oluşturduğu kooperatif birçok projenin de içerisinde yer alarak, gücüne güç katıyor.

GENÇ: ‘İŞTEN SOSYAL UYUMA’ PROJESİNE KATTILAR

Kooperatifin Kurucu Üyesi Samiye Genç, “ Fırat Kalkınma Ajansından bizi aradılar böyle bir proje var katılır mısınız dediler bizde evet dedik. ‘İşten Sosyal Uyuma’ projesine kattılar beklemediğimiz bir şeydi aslında çok sevindik” ifadelerini kullandı.

Kooperatif aldığı desteklerde de büyümeye devam ediyor.

GENÇ: HİBE DESTEĞİNİ KULLANARAK ÜRÜNLERİMİZ BOZULMASIN DİYE KLİMA VE BADEM HAM MADDESİ ALDIK

Kooperatifin Kurucu Üyesi Samiye Genç, “ Hibe desteğini kullanarak ürünlerimiz bozulmasın diye klima ve badem ham maddesi aldık. Bize çok destek oldu çünkü ürünlerimizin bozulması zarar verici bir şey” dedi.