Elazığ depremiyle ilgili aylar öncesinden uyarılarda bulunan, şimdilerde de İstanbul depremine dikkat çeken Hemşerimiz Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, hayatını anlattı.

GÖRÜR: OKU DA ADAM OL DERDİ

Görür, “Ailede tek okuyan bendim. Abimi genç yaşta kaybetmişiz. Babamla ilgili iki kare hatırlıyorum; biri hasta yatağında su verdiğimi, birde ölüm haberini. Üç dört yaşlarımdayken vefat etmiş. Altınova İlkokul Müdürümüz rahmetli İzzet İlhan hocamız oku da adam ol derdi” ifadelerini kullandı.

GÖRÜR: BUGÜN Kİ GALATASARAY LİSESİ NEYSE ELAZIĞ LİSESİ DE OYDU

Doğup büyüdüğü Elazığ’dan hatıralarını paylaşan Prof. Dr. Görür, Elazığ Lisesi’nin çok başarılı öğrenciler yetiştirdiğini kaydederek, “Elazığ’da kapalı çarşı, kasaplar çarşısı vardır. Orada yürüdüğü zaman esnafın çoğu gördüğünde ya dükkânından dışarı çıkar ya da dükkânın önündeyse ayağa kalkarak İlhan hocaya saygı ve sevgi gösterisinde bulunurlardı. Elazığ Lisesi dendiği zaman, bugün ki Galatasaray Lisesi neyse Elazığ Lisesi de oydu. Liselerin değerlendirilmesi teknik üniversiteye özellikle verdiği öğrenciyle ölçüyorlardı. Anadolu’da öyle bir yarış vardı” dedi.

Prof. Dr. Görür, hayatının Elazığ’da geçen yıllarından kesitler sundu.

GÖRÜR: YER ALTI BANA GÜZEL GELİYORDU

Prof. Dr. Görür, “İzzet İlhan hocamız dedi ki, Naci jeolog olacak. Millette güldü bende dahil ama ben heyecanlandım. Yer altı bana güzel geliyordu. Çok kitap okuyordum. Varlık Yayınlarının Julven kitaplarına çok heves ediyordum. Aya yolculuk gibi. jeolog dediğin zaman macera, apayrı dünyalar. Hiç düşünmediğim bir yeri kazandım. Maden fakültesi. Tabi maden fakültesi dendiğinde bizim ilk günlerimizde Maden Mühendisi olacağım, yer altına ineceğim, altın üreteceğim diye bekleniyordu. Jeoloji bölümünü istedim istememin sebebi de bildiğimden değil. Sevdiğim bir arkadaşım o bölüme girdi diye bende gittim” açıklamalarını kaydetti.

GÖRÜR: 2020’DE NE OLDU ELAZIĞ’IN ÜÇTE BİRİ HAŞAT OLDU

Elazığ’da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depreme de değinen Prof. Dr. Görür, “Memleketime depremi anlatamadım” dedi. Görür, “2020’de ne oldu Elazığ’ın üçte biri haşat oldu. 2003 senesinden beridir Elazığlıya, “Elazığ’ın bir deprem kenti” olduğunu öğretmeye çalıştık. Uğraştım, her fırsatta şunu diyorum Elazığlıyım. İstiyorum ki insanlar bilsin Elazığ’ın deprem kenti olduğunu ne oldu kimse umursamadı” açıklamalarını kaydetti.

2003 yılında Palu’ya dikkat çektiğini, 2010 yılında da dikkat çektiği depremin meydana geldiğini ifade eden Hemşerimiz Görür, deprem gerçekleşmeden önce devletin gücünü ve şefkatini göstermesi gerektiğini söyledi.