11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte Elazığ Müftülüğü de hazırlıklarını tamamladı.

Elazığ Müftüsü Yusuf Sarıkaya yaptığı basın açıklamasında, bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yıl Ramazan ayı sloganı olarak, “Üzerinde her canın hakkı var bu ramazan ve her zaman” başlığını belirlediğini söyledi.

“İftar sofraları fakirlerin toplandığı sofralar olsun”

Sarıkaya, iftar sofralarının israf sofralarına dönüşmemesi gerektiğini kaydederek, “İftar sofraları fakirlerin, garibanların, kimsesizlerin toplandığı sofralar olsun. Elbette STK’larımız, kurumlarımız, resmi dairelerimiz bu anlamda toplantılar yapacaktır. Ben daha çok hayırsever halkımıza, zenginlerimize sesleniyorum: “Fakirleri sofralarınıza konuk ediniz” dedi.

Yusuf Sarıkaya, bu yıl Elazığ’da hatim ile teravih kılınacak camilerin de belirlendiğini ifade ederek, ilk kez Harput Ulu Cami’de Enderun usulü teravih namazı kılınacağını söyledi.

“Hatim İle Teravih Kılınacak Camilerimizi Belirledik”  

Sarıkaya, “Harput’ta Ağa camimiz, Elazığ Merkezde İhsaniye ve Nail Bey camimiz ve bir de İmam Hatip lisesi tatbikat mescidini hem Suriyeli kardeşlerimiz hem de hatimle kılmak isteyenler için orayı da yer olarak tespit etmiş olduk. Hatimle namaz kılınacak camilerimizin duvarlarına bunları afişler şeklinde asacağız ki vatandaşlarımız, o camilerimizde hatimle teravih namazı kılındığını bilmiş olsun” diye konuştu.

“İlk kez Harput Ulu Cami’de Enderun usulü teravih namazı kılınacak”

Sarıkaya, Harput Ulu camisinde Enderun usulü ile teravih namazının nasıl kılınacağını ise şöyle açıkladı: “Teravih namazlarında her 4 rekatta bir makam değişecek. Müezzinimiz güzel sedasıyla okuyacak. İmamla müezzin hicaz ile kıldıracak namazı” dedi.

Bütün camilerde teravih namazlarının 2’şer rekat olarak kılınacağını ifade eden Sarıkaya, “Seher cüzlerimiz sahurun peşinden başlayacak. Seher cüzünün bitmesiyle birlikte imsak vaktinde ezanlar okunacak. Namazlarda peşinden kılınacaktır” şeklinde konuştu.

“Bu yıl Ramazan ayında fitre miktarının da asgari 16 lira”

Elazığ Müftüsü Yusuf Sarıkaya, bu yıl Ramazan ayında fitre miktarının da asgari 16 lira olduğunu bildirerek, “Diyanet vakfımızca kuran kurslarımızın işlevi şubemizce yürütülmektedir. Bu manada zekat ve fitre zarflarını din görevlilerimize ve ilgili arkadaşlarımıza vereceğiz. Bunlar fakir halkımıza ulaştırılacak. Bununla ilgili bir komisyon kurduk. Din görevlilerimiz de mahallelerindeki ihtiyaç sahiplerini tespit edecekler. Sizlerden gelecek hayırı ilgili yerlere ulaştıracağız. Bizim görevlilerimiz dışında kimse bir şey toplamayacak. Aynı zamanda diyanet vakfı Elazığ şubemizin bürosu var. Oraya gelip bağışlarını yapabileceklerdir. Hiçbir bağışımız belgesiz alınmamaktadır. Halkımız bu konuda uyarıyorum. Bu konuda istismarcılara dikkat edin.

“Hayırseverler yatılı kuran kurslarında iftar versin”

Harput’ta erkek kuran kursumuz var, Altınçevre Erkek kuran kursu, Haydarbaba kuran kursumuz, Hacı Sıdıka Dumandağ kız kuran kursumuz var. Buralarda iftar vermek isteyen hayır ehli ilgili yöneticilerle görüşsün, öğrencilerimizle iftar yapsın. Biz de katılırız.

“Çocukların kişilikleri ile oynamayalım”

Kuran kursu öğrencilerimizi sıraya dizerek, onlara fitreyi, zekatı ben vereceğim diyerek çocukların kişilikleri ile oynamayalım. Bunu belgeli olarak yöneticiye verin. Bu bir emanettir. Biz bunu ilgili yere ulaştıralım.

“Pikniklerimizi belediye tarafından belirlenmiş piknik alanlarında yapalım”

Cami avlularımız cami gibidir. Tarihi camilerimiz önünde yanı başında hem korna sesleri ile hem et kokuları ile bu güzide mekanlarımız sıkıntıya sokmayalım. Pikniklerimizi belediye tarafından belirlenmiş piknik alanlarında yapalım.