Elazığ'da, iyi tarım uygulamaları ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Elazığ'da, 2017 yılı 'İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü' Proje çalışmaları toplantısı düzenlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde düzenlenen programa İl Müdürü Turan Karahan ve çiftçiler katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan yaptığı açıklamada, Bakanlığın uzun süredir onayladığı ve kendilerinin çok önemsediği kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, nesillere kalacak toprakların daha sağlıklı, uzun süreler kullanımını sağlamak üzere iyi tarım ve organik tarım uygulamaları diye çalışma başlattıklarını ifade etti.

Karahan, bu çalışmalar içerisinde Elâzığ ili örtü altı yetiştiriciliğinde,  Ağın ilçesinde badem üreticiliğinde ve Keban ilçesinde Alabalık yetiştiriciliğinde belirli sayıda üreticiyi iyi tarım uygulamalarına katabilmek için bu projeye dahil ettiklerini söyledi.

Karahan, 3 yıl sürecek olan bu projeyi, üreticilerin iyi tarım uygulamaları sertifikasına kayıt yaptırırken proje kapsamında KSK giderleri denilen giderle bütçe kapsamında ve kendileri tarafından ödenme koşulu ile hayata geçireceklerini kaydetti.

Amaçlarının örneklik teşkil etmek olduğunu belirten Karahan, “Örtü altı yetiştiriciliğinde, alabalık yetiştiriciliğinde ve badem bahçelerinde iyi tarım uygulamalarını hayata geçirmek en büyük amacımız. İyi tarım ve organik tarım uygulamalarında ilimiz üreticilerinin bu konuya girmelerini sağlayacağız” dedi.

“İHRACATA GÖNDERDİĞİMİZ ÜRÜNLERDE HER HANGİ BİR SIKINTI YAŞANMAYACAK”

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine alabalık ihracatı gerçekleştirdiklerini dile getiren Karahan, “Bu ihracatlar direk ilimizden yapılıyor. Bu da bizim için bir değerdir. Ancak her ülkenin ithalat ve ihracatta uyguladığı bazı kriterler var. Özellikle kalıntı analizleri yapılıyor. Eğer biz de bu uygulamayı alabalık yetiştiriciliğinde daha da yaygınlaştırabilirsek bizim ihracatta gönderdiğimiz ürünlerde hiçbir manada her hangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır” diye konuştu.

“İLÇELERİMİZİ BADEM ADALARI HALİNE GETİRECEĞİZ”

Karahan konuşmasına şöyle devam etti: “Badem yetiştiriciliği 3-4 yıl öncesine kadar yok denecek düzeyde iken özellikle Ağın’da bir hareketin başlaması ile birlikte 5 bin dekar seviyelerine çıktık. İnşallah hedeflemelerimizde ilçelerimiz ve ilimizi badem adaları haline getireceğiz.

“BAKANLIK ÜRETİCİLERE DESTEK OLUYOR”

Üreticilerimize bakanlığımızın iyi tarım uygulamalarına yönelik desteği var. Meyve sebze alanlarında dekara 50 lira, örtü artı yetiştiriciliğinde 150 lira, süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkilerde 100 lira destek sağlıyoruz.”

Ağın ilçesinde badem üreticiliği yapan Ahmet Eminel ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Yaklaşık olarak 70 dekar alan üzerinde bir üretim yapıyoruz. Bu projeye bu yıl dahil olduk. İnşallah ilerleyen yıllarda da devam ettireceğiz. Bu projede emeği geçen il tarım müdürümüze, personeline teşekkür ediyorum.”