Dünyanın her yerinde kadının anıldığı sorunlarını çeşitli platformlarda tartışıldığı 8 Mart dünya kadınlar günü nedeniyle Elazığ Valiliği ve KADEM işbirliğinde etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, eşi Berihan Kaldırım şehrin her köşesinden davet edilen kadınlar katıldı.

KADEM İl Temsilcisi Esra Soylu, dünyada tartışılan kadın kimliğinin, Türkiye’de ırksal, kültürel, etnik farklılık olarak alındığını ve bu farklılıkların siyasi ve sosyal hayatı zenginleştirdiğini söyledi.

“İSTİKLAL SAVAŞININ NENE HATUNU, HALİDE EDİP ADIVAR’I, HALİME ÇAVUŞU BİZİM KADINLARIMIZDIR”

Soylu sözlerine şöyle devam etti: “Bu zenginlik sadece demokrasimizi güçlendirmemekte aynı zamanda toplumsal ahengimizi de ortaya koymaktadır. Osmanlıdan günümüze bu çeşitlilik ve kimlik zenginliğini yaşayan ülkemizde kadınlar erkeklerle birlikte sosyo kültürel ve siyasal tarihimizin inşa ve ihyasında büyük roller üstlenmişlerdir. Unutulmamalıdır ki İstiklal Savaşının Nene Hatunu, Halide Edip Adıvar’ı, Halime Çavuşu bizim kadınlarımızdır. Tarih bu konuda bize şöyle seslenir. Kadının dahil olmadığı, kafasında yer bulmadığı hiçbir sosyo kültürel ve siyasal hareket başarıyı yakalayamaz.”

Kadem Yönetim Kurulu üyesi Derya Yanık da Türkiye, kahraman kadınlarının alın teri ile yoğrulan topraklara sahip olduğunu söyledi.

“BU HER ŞEYDEN DAHA KIYMETLİ BİR ŞEYDİR”

Yanık konuşmasında, "Türkiye'nin neresine hatta İslam dünyasının neresine giderseniz gidin muhakkak karşınıza bir kahraman kadın çıkar. Hayatı kuran, çocuk geliştiren, ahlaklı ve mümin insanlar yetiştiren kadınlarla karşı karşıya kalırsınız. Bu her şeyden daha kıymetli bir şeydir” dedi.

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın eşi Berihan Kaldırım da, İslamiyet’in kadına verdiği değere vurgu yaparak, kendi tarihimizde kadına verilen önem hakkında bilgi verdi.

“MEDENİYETİMİZDE KADIN KIYMETLER ÜSTÜ BİR DEĞERE SAHİPTİR”

Berihan Kaldırım, “İslamiyet’in ilk şehidi kadındır. İlk Müslümanımız da bir kadındır. Peygamber efendimizin soyu yine bir kadından devam etmektedir. Kur’an-ı Kerim’de kadın isimlerinden sureler mevcuttur. İslam’da erkek ve kadın eşrefi mahlukattır. Bir bütünün parçalarıdır. Biri diğeri için vazgeçilmez hayat arkadaşıdır. İslamiyet’ten önce toplumda hak ettiğini bulamayan kadın insana yakışır haklara İslamiyet’le birlikte sahip olmuştur. Bizim medeniyetimizde de kadın kıymetler üstü bir değere sahiptir. Kendi tarihimizde, medeniyetimizde, kültürümüzde de kadının toplumumuzdaki seçkin yerine ilişkin çok sayıda örnek bulmamız mümkündür” diye konuştu.

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, peygamberimizin örnek alınması gerektiğini söyledi.

Kaldırım konuşmasında "Kadına şiddet ve olumsuz bir davranış varsa inanın maneviyatımız ve değerlerimizden dolayı değil. Tam aksine bizim bu değerlerden uzaklaşmamızdan kaynaklanıyor. Bizim nerede durmamız gerektiğini dinimiz tespit etmiş. Muhteşem medeniyetimiz tespit etmiş. Kültürümüz, geleneklerimiz tespit etmiştir" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, Vali Çetin Oktay Kaldırım tarafından toplantının en yaşlı kadınına günün anısına hediye verildi.