Türkiye'nin gündemine 24 Haziran seçimleri ile giren 'seçim ittifakları' 6 ay sonra yapılacak yerel seçimler için de gündemde.

Partiler tüm senaryoları masaya yatırıyor. CHP ile Millet İttifakı'nı kuran İYİ Parti ve Saadet Partisi yerel seçimlere tek başına girmek ya da sadece ikili ittifak üzerine planlama yaparken CHP'de ise HDP ile kısmi ittifak planları tartışılıyor. 24 Haziran'a tek başına katılan HDP'de ise henüz resmi bir açıklama yok ancak CHP'de dillendirilen senaryoların karşılık bulduğu belirtiliyor.

 

GÜRSEL EROL KARŞI ÇIKIYOR

Başını Kemal Kılıçdaroğlu'nun çektiği ve Oğuz Kaan Salıcı, Dursun Çiçek, Erdal Aksünger ve Gaye Usluer gibi aralarında muhalif isimlerin de bulunduğu CHP'liler HDP ittifakına sıcak bakarken, Faik Öztrak ve Gürsel Erol gibi isimler ise bu ittifaka karşı. Parti içinde çeşitli tartışmalar yaşanırken, Kılıçdaroğlu'nun ön seçimin partiye zarar vereceği görüşünde olduğu da ileri sürüldü. Ona muhalif olan bazı isimlerin ise ısrarla ön seçim istediği kaydedildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, önceki gün Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan MYK'nın ardından ittifak konusunu değerlendirdi.

Öztrak, 'HDP ile ittifak yapılacak mı?' sorusuna, "Biz kiminle neyi nasıl kazanacağımıza bakıyoruz, bu tür konular gündemimizde yok" dedi. Ancak partinin etkili isimlerinden Erdal Aksünger, Dursun Çiçek gibi milletvekili olmayan fakat parti içinde ağırlığı ve karşılığı olan isimler ise HDP ile ittifak yapılması gerektiğini açıkça dile getiriyor. Dursun Çiçek önceki gün yaptığı açıklamada kriterlere uygun HDP'li isimleri CHP tarafından aday gösterilebileceğini söylemişti.

 

YENİ ASIR ULAŞTI

CHP'de kargaşa ve kaosa neden olan iki gündem maddesi gerek MYK'da gerekse Parti Meclisi'nde büyük kavga ve tartışmalara neden oluyor. Bu kavgaların birçoğu basına sızmazken, bazı kilit isimlerin yerel seçimler öncesi ne isteyip istemediğinin bilgisine yine Yeni Asır ulaştı.

 

HDP İTTİFAKI İSTEMEYENLER

Gürsel Erol

Tuncay Özkan

Haydar Akar

Haluk Pekşen

Bülent Kuşoğlu

 

HDP İTTİFAKI İSTEYENLER

Dursun Çiçek

Erdal Aksünger

Yunus Emre

Sera Kadıgil

 

'ÖN SEÇİM YAPILSIN' DİYENLER

Gaye Usluer

Necati Yılmaz

Hakkı Süha Okay

Selin Sayek Böke

Burhan Şenatalar

 

'ÖN SEÇİM YAPILMASIN' DİYENLER

Oğuz Kaan Salıcı

Bülent Tezcan

Seyit Torun

Erdoğan Toprak

Akif Hamza Çebi

 

HDP'DEN SICAK MESAJ

Bazı CHP'lilerin ittifak için adres gösterdiği HDP'de resmi bir açıklama yok. Ancak Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen önceki gün katıldığı bir TV programında yerel seçimlerde CHP'den aday olmaya hazırlanan kişilerin önce kendileriyle görüştüklerini açıkladı.

Bilgen, "Yerel seçimlerde, genel merkezlere rağmen ittifaklar oluşur.

Böyle sinyaller var. CHP'den aday olmak isteyenler bizim il örgütlerimizle temas kuruyor. Birlikte olunca kazanıyorsak neden kaybedelim" demişti.