Elazığ’da yaşanan deprem ve sonrasındaki pandemi sürecinde en fazla mağduriyet yaşayan esnafların başında kahveci esnafı geliyor.

Elazığ Kahveciler Kıraathaneciler Odası Başkanı Nihat Bozkurt, kendi meslek grubunun 10 aydan beri yaşadığı sorunları anlattı.

BOZKURT: KAPALI OLAN ESNAFIMIZ KREDİYİ ÖDEYEMİYOR

Başkan Bozkurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı esnaf desteğinden kahveci esnafının faydalanıp, faydalanamayacağının net olmadığını söyleyerek, “Cumhurbaşkanımız 3 ay kira ve 3 milyon para verecekti, hala verecek. Muallakta. Kimin alacağı da belli değil. en sıkıntılı olan kahvecilerimizdir. Kahvecilerimizin bile sayın Cumhurbaşkanımız açıkladığında ismi geçmedi. Hala kahvecinin alıp almayacağı belli değil. Bir diğer sıkıntı, kahvecilerimizin kredilerinin günü geldi. 10 aydan beri kapalılar. Kapalı olan esnafımız krediyi ödeyemiyor. Hepsi icralık oldu. Hepsi takipteler. Çoğu iş yerlerimizde iş yerlerini boşalttı. Kira ödeyemedikleri için” dedi.

BOZKURT: BİZ SADAKA İSTEMİYORUZ

Devletten kredilerin ertelenmesini talep ettiklerini vurgulayan Başkan Nihat Bozkurt, “Biz sadaka istemiyoruz, iş yerlerimiz biran evvel açılmasını istiyoruz” diyerek, “Devletimizden rica ediyoruz; kredilerin ödemesini uzatsınlar. Biz sadaka istemiyoruz. Sayın cumhurbaşkanım; 3 ayda kira bedeli ödeyecek. Verse ne olur vermese ben olur. Hiç vermesin. Biz sadaka istemiyoruz. İş yerlerimizin bir an önce açılması veya iş yerlerimizin bir an önce açılmasını istiyoruz. Biz sadaka istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

BOZKURT: Esnafımızın artık bıçak gelip kemiğine dayandı

Kahveci esnafı için bıçağın kemiğe dayandığını ifade eden Elazığ Kahveciler Kıraathaneciler Odası Başkanı Nihat Bozkurt, “İş yerlerimiz deprem nedeniyle yıkıldı. Yıkıldığı halde adamlar vergi müellifliğini terk edemiyor. Faaliyet yok. yarın onlara Şubat ayında beyanname verilecek. Mal sahibi kimdir, kimin adına verecekler? Eğer terk edersen 50 bin lira depremde aldıkları parayı getirin ödeyin sonra terk edin. Yoksa faize çevrilecek. Faize çevrilince 80 – 85 bine çevrilecek. Bu adamlara yazıktır, günahtır. Bu insan kefil vermiş, ipotek vermiş almış. Bu sadece vergi ile verilmemiş. Vergi mükellefi kaydı var ama bu adam ipotek vermiş ama yok o olacak. Esnafımızın durumu burada çok kötüdür. Esnafımızın artık bıçak gelip kemiğine dayanmış. Bu insanları ayağa kaldırırlarsa, bu insanlar ortalığa girerse bu insanları kimse durduramaz” açıklamalarında bulundu.

BOZKURT: BELEDİYEMİZİN GÜCÜ İLE BU KADAR OLUR

Elazığ Kahveciler Kıraathaneciler Odası Başkanı Bozkurt,  esnafa verdiği maddi destekten dolayı, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’na da teşekkür ederek, “Sayın belediye başkanımız Şahin Şerifoğulları, kendisine teşekkür ediyorum. En azı bin lira bize destek verdi. Belediyemizin gücü ile bu kadar olur. 3 ay su parası almayacak, 3 ayda çöp parası almayacak. O yüzden sayın belediye başkanıma teşekküre diyorum”dedi.