Elazığ’da düzenlenen toplantıda kanatlı hayvan üreticilerinin sorunları masaya yatırıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Kanatlı Hayvan Üreticileri Birliği Elazığ Şube Başkanı Tekin Genyüz yaptı.

Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği, Abdullah Koç da konuşmasında “ Biz sizin gücünüz ile bir şeyler yapabiliriz. Onun dışında tek başımıza açıkçası çok fazla bir şey yapma şansımız yok. Bu güne kadar neler elde ettik ve bundan sonra neler yapabiliriz bunu anlatmak istiyorum. Ülkemiz Dünyanın 8. Büyük ülkesi. 2 milyon tonda. 14 büyük işletmemiz var. Maalesef bu 14 bin işletmenin şuan iki buçuk yılda 2800 tanesi kapanmış durumda. Sebebi şu; ekonomik nedenler maalesef hesapsız yatırımlar banka borçları ve diğer borçlardan dolayı 2800 tanesi kapandı. Biz bundan iki ay önce bankalıktan bir şey rica ettik.  Yazılı olarak da istedik. Bu 2800 tane işletmeyi önce hayata kazandıralım.  Yeni işletme yapmaktansa bunları hayata kazandıralım” ifadelerini kullandı.

TKDK İl Koordinatörü İbrahim Sertaç Yılmaz da konuşmasında “  Bildiğiniz gibi 2012 yılında il koordinatörlüğü kurumumuz faaliyeti başladı. 2013 yılında IPARD programına dâhil olarak 9. Çağrı ile başlayarak proje alımına başladı. Bu süreçte toplam yedi tane çağrı dönemi geçirdik. Bu projeler ile 103 tane projenin açılmasına vesile olduk. 120 milyon tl bir yatırım tutarı verildi. Yaklaşık 70 milyon TL hibe olarak kazandırdık. 2016 ve 2020 yılları arasında da IPARD 2’nin uygulama dönemi” diye kaydetti.

Kanatlı Hayvancılık sektörünün Elazığ için önemli olduğunu ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan ise “  Kırsal kalkınma destekleri ile yapmış olduğu hibeler ile ve yine aynı şekilde entegrasyon firmasının Elazığ’da yapmış olduğu yatırımı yan yana koyduğumuz zaman Elazığ ilimiz de Türkiye de söz sahibi olabilecek bir üretim miktarı ve üretici sayısına sahip olduğumuzu net bir şekilde görebiliyoruz. Aynı şekilde biz Elazığ ilimiz de ihracatta yönelik yapmış olduğumuz sayılı ürünler arasında kanatlı eti bulunmaktadır.  2016 yılında biz 60 milyon civarın da Elazığ dan direk yurt dışına kanatlı etin ihracatını gerçekleştiririz. Dolayısıyla bu kadar önemli olan ilimiz de gerçekten sivil toplum ayağının entegrasyon ayağının bir arada olup birlikte çalışması ile birlikte yol haritası çıkarması ile daha iyi yerlere gelebileceğine biz inanıyoruz” diye söyledi.