İnsanlık tarihinin gördüğü en büyük katliamlardan biriydi 59 yıl önce Kıbrıs'ta yaşanan.

'Kanlı Noel' olarak geçti kayıtlara. Ama aslında vahşeti anlatan bir fotoğraf da yıllarca süren yürek sızısının sembolü oldu.

O dünyanın en acı karesiydi belki de...

1963'ün Aralık ayı Kuzey Kıbrıs için tarihin en karanlık zamanlarındandı. Rum çeteleri Kıbrıslı Türkleri adadan silmek için saldırılar başlattı. Amaç Kıbrıs devletini yıkmak ve Ada'yı Yunanistan'a bağlamaktı.

İlk olarak 20 Aralık'ta çeteler Lefkoşa'nın Tahtakale semtinde kadınların üstünü aramak istedi. Olay yerindeki Türkler buna karşı çıkınca çeteler Türklerin üzerine ateş açtı. Saldırılar böyle başladı.

Plana göre Lefkoşa 8 saat içinde ele geçirilecek ve Türk köyleri yok edilecekti.

Binbaşı Nihat İlhan, EOKA'cı milisler kanlı saldırılara başladığı dönemde adadaki Türk alayının tabip subayıydı. Eşi Mürüvvet İlhan ve üç oğluyla Lefkoşa'nın Kumsal semtindeki bahçeli evinde yaşıyordu.  Rum çeteleri birçok Türk köyünü bastı. Savunmasız sivilleri öldürdü. Saldırılar giderek acımasızlaştı.

Nihat İlhan da yakılan köylerdeki yaralı köylülere yardım etmek için görevinin başındaydı. EOKA'cı çeteler 24 Aralık akşamı o yokken evine de saldırdı.

Çeteler dış kapının kilidini makineli tüfeklerle tarayarak içeri girdi.

Mürüvvet Hanım, çocukları 6 yaşındaki Murat, 4 yaşındaki Kutsi ve henüz kundaktaki 6 aylık Hakan'la evin banyosuna sığındı. Çeteler acımadı. Hepsini kurşuna dizdi. Anne ve üç çocuğu küvetin içinde can verdi.

Binbaşı acı haberi olaydan 3 gün sonra Lefkoşa'ya döndüğünde aldı. Türkiye'nin Kıbrıs büyükelçisi makamına çağırdı. Elçilikte Binbaşı'yı karşılayan herkes gözyaşları içindeydi.

Büyükelçi yaşananları anlattı. Nihat İlhan'ın ilk sözü 'Vatan sağ olsun' oldu.

Çocuklarının acısı hiç geçmedi, 2016 yılında Ankara'da 92 yaşında vefat etti.. Cenazesi Elazığ’da kanlı noel saldırısında şehit düşen eşi ve çocuklarının yanına defnedildi…

Kıbrıs katliamının üzerinden 59 yıl geçti. Kıbrıs’ta yaşananlar ve İlhan Ailesi hiçbir zaman unutulmadı..

Şehadetlerinin yıldönümünde İlhanlar Ailesi, kabirleri başında dualarla anıldı.

Törene Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, 8. Kolordu Komutanı Tümgeneral Tamer Atay, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karaşit, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Evren, askeri erkan ve kamu kurum müdürleri katıldı.

Törende İlhanlar ve tüm şehitlerimiz için Kuranı Kerim okundu, kabirlerine karanfil bırakıldı.