Sosyal Güvenlik Kurumu, Kayıt dışı istihdamla mücadeleyi sürdürüyor. Elazığ SGK İl Müdürlüğü ’de Eylül ayı ile birlikte gerçekleştirdiği denetimlerini yılsonuna kadar arttırarak sürdürecek.

Elazığ’da gerçekleştirdikleri denetimlerle ilgili bilgi veren SGK İl Müdürü Ayhan Tuncer, amaçlarının kayıtlı çalışan sayının artması olduğunu söyledi.

TUNCER: OLMAZSA OLMAZ ŞARTI SİGORTALIKTIR

Konuşmasında hem işçi hem de işverenleri uyaran Ayhan Tuncer, “Burada amacımız işverenlerimize, esnafımıza ceza yazmak değil. Kayıtlı istihdamı arttırmak. Olmazsa olmaz şartı sigortalıktır. Anayasal bir haktır. Dolayısıyla eğer bu kapsamda sigortalı olmama yolu ile velev ki noterde yapılan bir sözleşme dahi olsa bu geçersiz, mutlak olan bir sözleşmedir. Çalışma hayatını sigortalı kısıtlayıcı bir anlaşma yapılamaz. Velev ki yapmış olsa bile bu geçersiz bir anlaşmadır. Kanun önünde herhangi bir bağlayıcılığı yoktur, geçerizdir. Çalışanlarımızın yasal bir hakkı, aynı zamanda sigortalı göstermek kul hakkına da girmekte. Bu hususta ceza ile karşı karşıya kalmak, yani salt ceza değil, bir kayıt saptadığımız zaman işverenlerimizin ocak ayından itibaren aldığı asgari ücret teşviklerine varıncaya kadar, cari dönemlerindeki teşviklerine varıncaya kadar teşviklerimizden istifade edememe gibi bir durum söz konusu oluyor ki, bu defa işverenlerimiz tarafından ciddi yaptırımlarla karşılaşma söz konusu. Ben burada işverenlerimize, esnaflarımıza, çalışanlarını sigortalatmasını, zaten teşvik olanaklarımızla çalışan sigortalılarımızın pirim yükü anlamında çok ciddi teşviklerimiz var, bu teşviklerde istifade etmeleri noktasında ciddi imkan var. Zaten çalışan sigortalıların ücretini ödüyor kimse ücretsiz çalışmıyor. Sosyal Güvenlik Pirimler noktasında da sunduğumuz teşvik olanakları ile ciddi olanaklar sağlıyoruz. Bu tür cezai modellerle ve teşvik imkanlarından istifade etmeme gibi olumsuz yaptırımlarla karşılaşmamaları için çalışanları sigortalatmaları noktasında hassasiyet gösterelim” diye kaydetti.