Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yüzde 50 hibe desteğiyle bölgede ilk olma özelliği taşıyacak olan Kerevit ve Su Ürünleri İşleme Tesisinin imza töreni gerçekleştirildi. TKDK’da düzenlenen imza törenine Vali Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, yatırımcı firma katıldı.

“ŞİMDİYE KADAR HİÇ PROJE TALEBİ ALMAMIŞTIK”

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatör Vekili İbrahim Sertaç Yılmaz, “Burada ilimiz için çok önemli bir projeye imza atmak için toplanmış bulunuyoruz. İlimizde bilindiği gibi su ürünleri yetiştiriciliğinde çok önemli bir potansiyel olmasına rağmen maalesef su ürünleri işleme sektöründe çok fazla bir talep yok. Aynı durumda bundan bahsedemiyoruz. Aynı durum kurumumuz için Elazığ il koordinatörlüğü için de geçerli. 42 İl koordinatörlüğü arasında çok fazla proje dağıtan iller arasında yer almamıza rağmen Avrupa birliği hibelerini çok etkil kullanan illerin başında olmamıza rağmen maalesef su ürünleri işleme tesislerinde işleme sektöründe çok fazla bir projeye destek veremedik. Şimdiye kadar hiç proje talebi almamıştık. İnşallah bu Kerevit ve Su Ürünleri işleme tesisiyle beraber hem bizim için bir ilk yapmış olacağız. Hem Elazığ için bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Bu tesiste toplam yaklaşık 3 milyon 400 bin Türk Lirası tutarında bir yatırımı Elazığ’a kazandırmış olacağız. Bunun neticesinde de %50 hibe ile yaklaşık 1 milyon 700 bin lira tutarında bir rakamı da hibe şeklinde destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“BU BALIKÇILIK SEKTÖRÜ İÇİN ÇOK CİDDİ BİR YATIRIM”

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan Türkiye genelinde 2 tane üretim tesisi bulunuyor. Şu an itibariyle Sait Taşkın beyefendinin yapmış olduğu çalışmalar neticesinde inşallah 3.sü de burada açılacak. Bu açıldığı zaman ne olacak? Çin’e, İsviçre’ye şimdiden de bağlantılar kurmuşlar. Bu balıkçılık sektörü için çok ciddi bir yatırım. Burada da bunu söylemeden geçemiyorum, Sayın Valimiz Elazığ’a geldiği gün itibariyle ilk işi Keban Alabalık Tesislerini gezmek oldu. Ben de kendisinin yanındaydım. Dağ, taş, bayır demeden kendisi yürüdü. Bu kadar güzel çalışkan ve Elazığ için mücadele veren bir Valimiz olduğundan dolayı da büyük mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.

“BİRİNCİ ÜRETİMİ YAPILDI”

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ise, “Gerçekten biz su ürünlerine yaklaşırken bu sektörü değerlendirirken gerçekten potansiyeli Elazığ için, bölge için yüksek bir sektör. Üretimi şu anda Alabalık üzerinden yoğun bir şekilde devam ediyor. Hatta birinci üretimi yapıldı. Tabi bu 17 ton geçen yıllarda çıkan rakam 30 ton ama daha da büyüme kapasitesi potansiyeli var. Gerek Ticaret Odamız ile gerek diğer sektör temsilcileri ile yaptığımız değerlendirmelerde tek ürün değil de, ürünün çeşitlendirilmesi daha katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ve ihraç potansiyeli daha yüksek ürünlere yönelik, aynı zamanda bunların birincil ürün olarak değil işlenerek Elazığ’a bir katma değer oluşturarak üstüne bir değer katarak gönderilmesi, ihraç edilmesi ve işç piyasaya sunulması” diye konuştu.

“KATMA DEĞER SAĞLAYACAK”

Kaldırım, “Sadece Kerevit’te yapmayacaklar. Bunun yanında diğer tesislerde olmayan bir özellik diğer ürünleri de alabalık dahil, işleme kapasitesine imkanına sahip olacaklar. Dolayısıyla yılın belli döneminde çalışan değil 7-8 ay inşallah çalışacak. Elazığ’a hem istihdam sağlayacak, hem katma değer sağlayacak. İhracatını arttıracak bir tesis olacak inşallah. Tesisi de yerinde temeli attıktan sonra hem temelini atarız. Hem de yerinde inceleriz. İlk heyecanlarına şahitlik ederiz inşallah” dedi.

“BÖLGENİN ÖNEMLİ BİR CAZİBE MERKEZİ HALİNDE GELECEKTİR”

Vali Kaldırım, İnşallah Elazığ arzuladığımız kabuğunu kıracaktır, özel sektör özellikle bölgenin önemli bir cazibe merkezi halinde gelecektir. OSB içinde ve OSB dışında da 5 trilyonu aşan 5 milyon TL’yi aşan yatırımlarda bu kapsama girmiş oldu. Enerji desteği geldi” diye söyledi.