Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli koronavirüsle mücadelede komşu şehir Malatya’da gelinen süreci anlattı. Hasta sayısında zaman zaman çok yüksek seviyelere çıkan komşu şehir Eylül ayında pik seviyelerine ulaşmış.

“EYLÜL’ÜN ORTALARINDA BİR PİK YAPTIK”

Eylül ayının ortalarında Malatya’da pik yaşadıklarını söyleyen Prof. Dr. Recep Bentli, “Kurban bayramından sonra seyahat sıklığının artması, dolaşımın artması nedeniyle gerçekten de vaka sayısı arttı ve Eylül’ün ortalarında bir pik yaptık. Ondan sonra yoğun bakım doluluk oranlarımız %80 lere kadar çıktı. Serviste sıkıntı yaşamadık ama yoğun bakım gerçekten bizi zorlamaya başladı ve ‘ne yapacağız?’, diye düşünmeye başlamıştık. Hatta bazı servislerimizde yoğun bakıma çevirme düşüncesi oldu. İnönü Üniversitesi’nin çok büyük katkısı oldu. 4. yoğun bakım ünitesini açtılar. Şuan orda 3 yoğun bakım 3 servis şeklinde hizmet veriliyor. Yine de toplamı düşünürsek, toplam hastanın % 30’ u İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde yatıyor. % 70 de bizim kamu hastanelerinde, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde yatıyor. Ama bu desteği gerçekten başka şehirlerde üniversiteler bu kadar vermedi. Bunun da altını çizmek istiyorum” dedi.

“ŞUAN TEKRAR ARTIŞ TRENDİNE GİRDİK”

Koronavirüs salgınının pik yaptığı Eylül ayının 15’inden sonraki inişin Ekim ayı başında tekrar çıkışa yöneldiğini belirten Prof. Dr. Recep Bentli, güncel duruma ilişkin olarak ise şu verileri paylaştı: “Eylül’ün 15’inde yaşadığımız o pik bizim gözümüzü korkuttu. ‘Nereye gidiyoruz, ne yapacağız?’ diye düşünürken, 15’inden 20’sine doğru hafif bir düşüş oldu ve Ekim’in başına kadar da çok ciddi bir düşüş gördük. Neredeyse % 60-70’lik bir düşüş yaşadık. Esas olarak vatandaşlarımızdaki rehavet veya başka faktörler nedeniyle şuan tekrar artış trendine girdik. İnsanlar etrafında pozitif hastayı gördükten sonra dikkatleri yeniden artmaya başladı. Ekim’in 20’sine kadar çok hafif artışlar vardı ama Ekim’in 20’sinden sonra da % 20 ye yakın bir yükseliş yaşadık. Şu anda Allah’a şükürler olsun, salgını, Eylül ayının ortasındaki pik noktasının yarısına geriletmeyi başardık. Bunda tabii halkımızın tedbirlere uyan kesimi ve sağlık çalışanlarımızın da büyük fedakârlıkla güçlü bir mücadele yürütmesinin büyük etkisi var”

“BİZİM SAĞLIKÇILARIN YAKLAŞIK 600-700 TANESİ POZİTİF OLDU”

Sağlık çalışanlarının, Covid-19 ile mücadele sürecinde hastalığa yakalanmasına da değinen Prof. Dr. Recep Bentli, “Bizim sağlıkçıların yaklaşık 600-700 tanesi pozitif oldu. Bunların %90’ı maalesef hastanede ortamında pozitif hastaya tedavi verirken olmadı. Dışarıda veya servisteki dinlenme alanında, bir çay içerken diğerinin de pozitif olduğunu da bilmiyordu; çoğu bulaş böyle oldu. Mesela bir hocamızdan örnek vereyim: Üniversitemizde bir hocamız kendisi pozitif olduğunu söylediğinde nasıl bir temas olduğunu sordum. Diyor ki ‘Hiçbir şekilde çıkarmadım, sadece bir kez asistanımın tezini değerlendirirken birlikte 5 dakika çay içtik, asistanımın bir gün sonra pozitif olduğunu öğrenip ben de bir gün sonra baktım’. Sağlık çalışanlarımız, gerçekten büyük çaba harcadı; harcamaya devam ediyor. Ben burada tüm sağlık çalışanı arkadaşlarımıza teşekkürlerimi bir kez daha iletiyorum” dedi.

Kaynak: malatyahaber.com