Şehirlerin kalkınması ve gelişmesi açısından önem arz eden lojistik merkezlerinden bölgeye hitap edecek olan merkezin Malatya’da kurulması için uzun bir süredir çalışmalar devam ediyordu.

Geçtiğimiz süreç içerisinde zaman zaman Elazığ’daki STK’larda Elazığ’a mutlaka lojistik merkezinin kurulması gerektiğini ifade etmişlerdi.

Ancak özellikle 2017 yılı içerisindeki Malatya’nın çalışmaları Elazığ’ı bastırdı.

Lojistik merkezler; farklı işletici ve taşıyıcılarla ulusal ve uluslararası, yük taşımacılığı, dağıtımı, depolama ve diğer tüm hizmetlerin yapıldığı alan olarak tanımlanıyor.

 

MALATYA ŞUBAT AYINDA ÖNEMLİ BİR TOPLANTI YAPMIŞTI

Bu noktada Malatya’da lojistik merkezinin kurulması için Şubat ayında Malatya’da lojistik merkezinin fizibilite hazırlık süreci kapsamında Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Fırat Kalkınma Ajansı koordinesinde “Lojistik Merkezi Ortak Akıl Konferansı” programı düzenlenmişti.

O toplantıda Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır Malatya’nın sanayi ve kalkınmasına önemli bir ışık tutacağını söylemiş, Malatya Valisi Mustafa Toprak ise İlimizin önemli coğrafi bir kritik noktada bulunması, ilimizin ve çevre illerdeki üretim gücünün, hizmetin limanlara, diğer ülkelere ve illere ulaşmasında alt yapı sağlaması açısından Malatya lojistik merkezin kurulması için ideal bir yerdir” demişti.

Malatya Şubat ayındaki toplantının ardında Lojistik Merkezi’nin peşini bırakmadı.

Geçtiğimiz gün Malatya’yı ziyaret eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Lojistik Merkeziyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

“MALATYA ÇOK ÖNEMLİ BİR KAVŞAK”

Bakan Arslan açıklamasında; “Malatya’ya bir lojistik merkez. Bu Malatya için önemli. Malatya demiryolu anlamında 3 yol ağzı. Gerek Sivas istikametinde Batı’ya, gerek Elazığ istikametinde Doğu’ya, gerekse de Akdeniz’e Güney’e ta limanlara inen 3 tane demiryolu hattı var. Çok önemli bir kavşak. Ama bu kavşağı taçlandırmak lazım. Ne ile? Lojistik Merkezi ile. Güzel bir lojistik merkezini, aktif bir lojistik merkezinin, Malatya’ya katkı sağlayacak bir lojistik merkezinin hayata geçmesi için elbette ki takip edilmesi lazım” dedi.

 

“BAKANLIK MALATYA’NIN SORUMLULUĞUNDA”

Malatya’da lojistik merkezi kurulması için yeteri kadar takipçisi ve temsilcisi olduğunu vurgulayan Bakan Arslan, “Allah’a şükür Malatya bu konuda sıkıntısı olmayan bir il. Çünkü takipçisi ve temsilcisi yeteri kadar var. 5-1’mi? Demek ki yeteri kadar temsilcisi var Malatya’nın. 6-0 olsa da fena olmaz. Malatya’nın yeteri kadar takipçisi ve temsilcisi var, o konuda sizleri tebrik ediyoruz. Tabi söylemek istediğim orası değildi. Lojistik Merkezi’nin başarılı bir şekilde hayat bulması ve hizmet etmesi için 2 bakanlığın bu işe inanması, bu işe destek olması lazım. Birincisi Ulaştırma, Denizcilik Habercilik Bakanlığı olarak biz, biz sizlerin hizmetkarları olarak değerli arkadaşlarımıza söz verdik, ‘Gereğini yapacağız’ dedik. İkincisi; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, o zaten Malatya’nın sorumluluğunda. Değerli bakanımız da o konuda desteği veriyor” ifadelerini kullandı.

 

“HIZLI BİR ŞEKİLDE İLERLETMEMİZ LAZIM”

Malatya’ya lojistik merkezinin kurulması için hızlı bir şekilde çalışmaların başlatılması gerektiğini vurgulayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “İnşallah Organize Sanayi Bölgemizdeki temsilcilerimizin, teşebbüslerimizin, sanayicilerimizin bu konunun arkasında sağlıklı durması, destek vermesi ile birlikte kamu tarafı olarak, bakanlıklar olarak biz her iki bakanda gereğini yapıyoruz. Bu konuda en ufak bir sıkıntımız yok. Çünkü millete hizmet ederken, memlekete hizmet ederken, Başbakanın, Cumhurbaşkanın desteğini almanız lazım. Bizim gidip onların desteğini istememize ihtiyaç yok. Çünkü yeterki millete hizmet edin, biz sonuna kadar arkanızdayız diyorlar. Onlara da bu vesileyle teşekkür ediyorum. Biz Demiryolları Genel Müdürlüğü olarak OSB Yönetimine bir yazı yazdık, onun cevabı gelir gelmez, sizlerle, onlarla birlikte bunun süreçlerini hızlı bir şekilde başlatıp ilerletmemiz lazım. Bir avantajımız var, yerimizde var, yer ile ilgili bir sıkıntı yok” dedi.

Lojistik Merkezi'nin hangi şehirde yapılacağı önümüzdeki süreçte belli olacak...