Geçtiğimiz günlerde Elazığ Valiliği yaptığı yazılı bir açıklama ile, Maden İlçesinde toprak kaymaları ve evlerde çatlakların oluşması nedeniyle Camikebir Mahallesi’nde 510 konut ve iş yerinin, İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla boşaltılmasına karar verildiğini duyurmuştu.

Kararın ardından vatandaş evlerini boşaltmak istemezken, şuana kadar 278’i konut, 232’si iş yeri toplam 510 konuttan 15’inde tahliyeler yapıldı.

İlçede bir yandan tahliyeler devam ederek, Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz da ilçe halkıyla bir araya geldi. Toplantıya öte yandan Bakır Madenliler Dernek Başkanı Yaşar Altundal da katıldı. 

YAVUZ: BİZİM DEVLETLE ARAMIZDA BİR MESAFE YOK

Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz, “Bugün buraya toplanmamızın nedeni; 4-5 gündür kamuoyunda, basında yer aldığı gibi hafriyattan kaynaklı heyelanın Maden üzerinde oluşturduğu etkileri. Devletimizin burayla alakalı aldığı kararı sizinle paylaşmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi aşağı yukarı 4-5 gündür Belediye Başkanı olarak ben hiçbir açıklama yapmadım. Açıklama yapmamamın amacı; bizzat devletin Valisi ile bizzat yüz yüze konuşarak bilgiyi almak, o bilgiyi de olduğu gibi vatandaşlarımıza, siz hemşehrilerimize aktarmaktır. Dolayısıyla biz daha öncesinden çıkıp basına açıklama yapabilirdik. Yalnız şunun da özellikle bilinmesini istiyorum; Belediye Başkanı burada halkı temsil eder. Ben sizin duygu ve düşüncelerinize, sizin görüşlerinize tercüman olacağım. Dolayısıyla bizim devletle aramızda bir mesafe yok. Ancak biz halkın yanındayız, biz şunu da gördük; devletimiz de halkın yanında. Dolayısıyla ben bugün Vali Bey ile görüştükten sonra doğrusu oradan çok mutlu bir şekilde ayrıldım. Ben bizzat Vali Bey’in ifadelerini sizinle paylaşmak istiyorum; öncelikle Vali Bey’in sizlere selamları var. Bir, son olarak hazırlanan raporda Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin birlikte hazırladığı raporda bu doğal olmayan bir afettir. Dökülen hafriyattan kaynaklı bir afettir. Yerinaltındaki kayma özellikle şu anda yağan yağmurlardan sonra çok ciddi bir şekilde hareketlenmiş. Öncelikle vatandaşımızın can kaybının olmaması içiin burayı o bölgede yaşayan vatandaşımızın öncelikle orayı tahliye etmesi lazım. Allah korusun gecenin belli bir saatinde bu kayabilir, vatandaşımızın canı veya malı tehlikeye girebilir” ifadelerini kullandı.

YAVUZ: MADEN’DE KONUT YAPILABİLECEK ALANLARI GÖSTERDİM

Toplantının gündeminde heyelan riski vardı. Yavuz da, “Vatandaşımız dışarıda da, Elazığ’da da konut kiralama işine giderse kiranın sınırı yok ama ben bizzat rakam almak istedim. Dedim ki Elazığ’da kiralar yaklaşık 700-1000 bin lira arası değişir. Vali Bey’in ifadesi; rakam sınırı yok, biz 36 ay boyunca vatandaşımızın kiralarını karşılayacağız. Ancak konutların yapılma süresi de 24 ayı gibi olacak. Yani buradan şu sonuç çıktı; benim okuduğum budur; sizlerde nasıl düşünürsünüz bilemem, Vali Bey devlet adına zaten Vali Bey’in ifadesi  şudur; Bakan’ın talimatı, Cumhurbaşkanı’mızın talimatı, vatandaşımız nasıl istiyorsa, nerede istiyorsa orada konutlar yapılacak, vatandaş mağdur edilmesin, vatandaşın talebi ne ise o karşılansın. Dolayısıyla ben sizleri de bildiğim için dedim ki vatandaşımız Maden sınırları dışına çıkmak istemiyor. O konuda onlarda hem fikirler. Hiç sıkıntı yok. Bölge olarak da yer göstermemiz gerekiyordu. Bugün Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ve ekibi, AFAD Müdürü ve ekibi buraya gelmişlerdi. Ben onlara Maden’de konut yapılabilecek alanları gösterdim. Konutların tamamının toplu bir yerde yapılması gerekmiyor. Blok blok, parça parça da yapılabiliyor. 5-6-7- farklı yerde Maden sınırları içerisinde alanları gösterdim. Onlarda notlarını aldılar, teknik olarak hazırlanacaklar. Bizlerle, Kaymakamlıkla diyaloglara geçecekler” şeklinde konuştu.

YAVUZ: ZATEN DEVLET MAĞDUR ETMEYECEK

Vatandaşlara hitap eden Yavuz, Ben bir konuyu daha dile getirdim; dedim ki tamam bizim vatandaşımız gitti, evini buldu, yerleşti. Peki bu heyelan olduğunda çayın önü tıkanacak, karayolu tıkanacak, dolayısıyla ivedilikle çözüm bulunmazsa burası suyla dolmuş olacak, Maden’in tamamı boşaltılmak zorunda kalacak. Karayollarına ve Devlet Su İşleri’ne Vali Bey talimatı vermiş, şimdide olası bir heyelanda ivedilikle yolun ve Dicle Nehri’nin açılması için çalışmalara başlamışlar. Önümüzdeki hafta onlar da o çalışmaları rapor olarak getirip toplantıda sunacaklar. Ancak sizlerde görmüşsünüz, bende her gün hemen hemen gidip kontrol ediyorum, ciddi anlamda bir kayma var, bir risk var, bir tehlike var. Bu yağmurlar da bunu tetikledi. Dolayısıyla özellikle o bölgede yaşayan vatandaşlarımızdan ricamız, Allah korusun zaten devlet mağdur etmeyecek, bir an önce yeni konutlarımız yapılana kadar, yeni iş yerlerimiz yapılana kadar orayı boşaltmamız lazım. Devlet bile bile ‘ben burayı boşaltmak istemiyorum, olsun yıkılırsa altında kalayım’ diye vatandaşımıza müsaade etmez. Devlet bizim canımızı, malımızı, güvenliğimizi sağlamakla yükümlüdür. Çünkü devlet biziz. Devlet vatandaşın örgütsel olarak bir araya geldiği bir kurumdur. Devlet bizi temsil ediyor. Bunun için de ilçede, Kaymakam’ımız atanmış, ilde Vali2miz atanmış, yukarıda Bakan, Cumhurbaşkanı var” dedi.

YAVUZ: CAN VE MAL KAYBIMIZIN OLMAMASI İÇİN İVEDİLİKLE ORAYI BOŞALTMAMIZ LAZIM

Başkan Orhan Yavuz, “Ciddi anlamda tehlike var, Allah korusun can ve mal kaybımızın olmaması için ivedilikle orayı boşaltmamız lazım. Doğal olmayan bir afettir. Hafriyat döküldüğü iin o hareketlenme olmuş Raporlar onu gösteriyor. Dolayısıyla şimdi bizim amacımız balçığı dövmek değil. Bizim amacımız üzüm yemek. Aslında bu krizi Maden adına biz bir fırsata dönüştürebilir miyiz? Güzel bir şehir oluşturabilir miyiz? Bunu çalışmamız lazım. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bu konuyu takip edecek, konutları onlar yapacak hatta bu afet bölgesi kapsamına alınmayan evler, konutlar eğer sahipleri isterse kentsel dönüşüm planı içerisinde bundan faydalanabilecekler. Orada da şu olacak; diyelim ki Osman Amca’nın evi bu bölgede değil, Osman amca diyor ki ‘ben kentsel dönüşümden faydalanmak istiyorum.’ Müracaatını yapar, bilir kişi heyeti gelir, Osman amcanın evini, dükkanının deüğerini tespit eder, yerine konutunu, iş yerini yapar, o belirlenen rakamı oradan düşer, kalanını Osman Amca’dan talep eder” diye konuştu.

Başkan Yavuz, daha sonra vatandaşların sorularını yanıtladı.

HABER: SITKI TAŞEL