Kanal Fırat Televizyonu’nda canlı olarak yayınlanan ve Furkan Dilaver’in hazırlayıp sunduğu “Son Baskı” programının konuğu Maden Mühendisi Nusret Çoban oldu.

Maden Mühendisi Çoban, Elazığ’ın Maden İlçesi’ndeki heyelan olan bölgeyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Nusret Çoban, Maden’deki taşınması istenilen heyelan olan bölgede su birikmesi nedeniyle kayma olduğunu, su toplanmaması halinde bir sorun kalmayacağını ifade etti.

ÇOBAN: DAHA ÖNCEDEN BÖYLE BİR KAYMA OLMAZDI

Maden Mühendisi Nusret Çoban, “Maden kaydı, şu oldu, bu oldu… doğru bir kayma var. Maden’de her zaman kayma olur. Olmaz diye bir şey yok. Siz orada bir çukur açarsanız, çukurun içine düşen yağmuru tahliye etmezseniz; su toprakla temasa geçecek, şişirecek ve kayma olacak. Daha önceden böyle bir kayma olmazdı. O açılan yerde dereye doğru tünel açılmıştı. Ocaktaki su oraya aktarılıyordu. Bir problem olmadı. Tıkandı oralar, tıkanınca problem oldu. Bunlar önlenemeyecek şeyler değil” ifadelerini kullandı.

ÇOBAN: MADENCİLİKTE ÇÖZÜMÜ OLMAYAN HİÇBİR SORUN YOK

Maden Mühendisi Çoban, “Orada bir çalışma yapıldığı zaman oranın imalat haritası çıkarılır. Başka bir firma geldiği zaman ona göre hareket eder. Şimdi o imalat haritalarına bakmıyorlar. Sanıyorlar ki böyleydi böyle gidiyor. Sen oradaki imalat haritasını alacaksın, bakacaksın. Böyle bir tünel varmış. Buradaki su dereye aktarılıyormuş. Bunları bilinçli bir şekilde yapacağız. Bunlar bir sorun teşkil etmez. Madencilikte çözümü olmayan hiçbir sorun yok” şeklinde konuştu.

ÇOBAN: BU ÖNLENEMEZ, ÇÖZÜM YOKTUR DEMEK ÇOK YANLIŞ. ÇÖZÜLEBİLİR, YAPILABİLİR

Nusret Çoban, “Maden’de sözde kriz yaşatılıyor. Bunun çözümü kolay. Gerçekten kolay. O anlatılanlara göre Maden’in tamamen gelip yolu kapatıp karşı tarafa geçmesi lazımdı. Geçti mi? Geçmedi. Sadece köprü var orada. Bunlar önlenebilir. Bunları hiç yapmamak lazım. Her zaman su yolu vereceksin. Suyu depolamanın yoluna gitmeyeceksin. Bir çalışma yok orada kimin ne yaptığı belli değil. Bu önlenemez, çözüm yoktur demek çok yanlış. Çözülebilir, yapılabilir. Çok düzgün bir şekilde de çalıştırılabilir. Burada çok güzel bir heyet oluşturulacak. Hem Maden dairesinden hem MTA’dan, hem Enerji Bakanlığı’ndan, güzel bir çalışma yapılacak. Bu işlerle ilgili bilim adamları gelecek, burada çalışmalarını yapacak. Madencilik risklidir. Risksiz bir şey yok. Başlı başına maden bir risktir. Bu riski minimuma indireceksin, çalışmalara devam edeceksin” dedi.