Memurlar ve hükümet arasında 2 Ağustos'ta başlayan 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde hükümetin iki yıllık memur zam teklifi belli oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklanan ilk zam teklifi, 2022 yılı için ilk 6 ay için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı oldu.

2023 yılı ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 6 ve enflasyon farkı teklifi sunuldu…

Memur-Sen İl Temsilcisi İbrahim Bahşi hükümetin memur ve memur emeklileri için sunduğu zam teklifini yetersiz bulduklarını belirterek, rakamlar belirttiğimizin çok altında” dedi.

BAHŞİ: HÜKÜMETİN MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ İÇİN SUNDUĞU ZAM TEKLİFİ YETERSİZ

Memur-Sen İl Temsilcisi İbrahim Bahşi yaptığı açıklamada, “2 Ağustos’ta başlayan 6. Dönem Toplu Sözleşme süreci Kamu İşveren Heyeti Başkanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat BİLGİN’in Memur ve Emekliler için; ️2022 yılı için % 5 (+Enf. Farkı) + % 6 (+Enf. Farkı) ️2023 yılı için % 6 (+Enf. Farkı) + % 6 (+Enf. Farkı) teklifinde bulunmuşlardır. Geçtiğimiz günlerde işçilere 2021-2022 yılı için ilk altı ay için %12 diğer altı aylar için %6 + Enflasyon farkı ve seyyanen 500 TL oranında zam yaparken; Memurlara 2022 yılının ilk altı ayı için %5 + Enflasyon farkı, ikinci altı ay için %6 + Enflasyon farkı;  2023 yılının ilk altı ayı için %6 + Enflasyon farkı ikinci altı ayı için %6 + Enflasyon farkı önerisinde bulunarak; beklentilerimizden uzak bir teklifte bulunmuştur ve adeta memur ve memur emeklilerine üvey evlat muamelesinde bulunmuştur. Ayrıca beklentilerimiz arasında bulunan bir önceki toplu sözleşmeden kaynaklanan zararın giderilmesi için talebimiz olan seyyanen zam, vergi diliminin % 15 te sabitlenmesi, refah payı ve bayram ikramiyesinin Kamu görevlilerine de verilmemesi bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır. TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyonun %19’larda olduğu gerçek enflasyonun ise % 35’lerde olduğu Türkiye’de teklif edilen zam oranları Memuru mağdur edecektir.

2021 yılında yumurtaya %100, süte %95, beyaz ete %85, peynire %100, çaya %52, zeytine %67, doğalgaza %62, una %100, tereyağına %66, kuru fasulyeye %200, bulgura %122 oranlarında zam yapılırken, Memura verilen %23’lük zam teklifi kabul edilebilir bir teklif değildir. % 19’luk enflasyon varken % 11’lik teklifle gelmek hakkaniyetten uzaktır. Bakan Beyin açıklamasıyla 3600 ek göstergenin kimleri kapsayacağı net olarak ifade etmemesi, sözleşmeli personel ve refah payını muğlak ifadelerle dile getirmesi oranların net olarak belirtilmemesi sürecin sancılı geçeceğini göstermektedir. Zaman kaybetmeden Kamu İşveren Heyeti Memur ve Emeklileri mağdur edecek olan tekliflerini revize ederek büyüyen Türkiye ekonomisinden Memurunda  pay almasını sağlayacak teklifle masaya gelmesini bekliyoruz. Sözleşme görüşmeleri sürecinde Kamu İşveren Heyeti’nin verdiği teklifi revize ederek Memuru memnun edecek rakamlar vermesini bekliyoruz” dedi.